Mi sem egyszerűbb dolog, mint egy exkluzív premiert csinálni egy zenének, már ha a közönség, a szcéna ismeri az előadó nevét, hátterét, munkásságát, vagy a track témáját. Lássuk, mi a helyzet, ha ebből egyetlen elem sem adott ehhez. Sőt, még csak az sem, hogy az előadó hazai lenne. Márpedig Molnár Máté egy igazi magyar punk, csak éppen Nottinghamben él.

A 209 egy kollektíva, egy hely, egy bázis, egy stúdió a Bobbers Mill Road 209-ben, ahol egy alkotói közösség összejön, együtt bulizik, ahol dalok, mixek születnek és sokan ott is maradnak.

Induljunk ki abból, hogy azt feltételezzük, Angliában van élet mosogatáson túl. Habár a Kelet-középföldei (East Midlands) Nottingham nem a bristoli Stokes Croft, nem özönlik el hétvégenként technoturisták a várost, Nottingham egy kevésbé értékelt, ámde annál kellemesebb környékén, Bobbers Millben mégis egy elég komoly acid techno community alakult ki az előző években. Ennek az egyik mozgatórugója egy magyar közösség, akik saját bulijaikkal felhívták magukra a helyi underground szcéna figyelmét, bevonva őket is közös projektekbe. Habár egy nyelvet beszélnek, a legtöbben itt találkoztak először, majd elkezdtek kisebb bulikat csinálni a saját kis közösségi kertjükben mozi és BBQ kísérétében, majd érezvén, hogy kinőtték azt, kisebb illegálpartikat szerveztek a város felett. Azért ez nem olyan rossz élet. A 209, egy Bobbers Mill városrészben található ház, stúdió, a kollektíva bázisa, és egyben névadója is. Több alkotó, DJ és producer második otthona. Máté, aki 209 néven zenél saját maga által épített modulár szintijén, konkrétan itt él. A punkból jött, aztán szó szerint zsebre vágta a techno zenét, egyedi hangzása az első pár száma után már felismerhető.

A track apropója egy brit ünnep / hagyomány, a Bonfire night

Ami talán ismerős lehet a V, mint Vérbosszú című filmből, vagy Guy Fawkes neve által. (Az Anonymus által használt maszk is innen ered) A Bonfire Night eredete igencsak furcsa, 1605-ben ugyanis ezen a napon merénylet készült I. Jakab király ellen. Az összeesküvők puskaporos hordókkal próbálták meg levegőbe repíteni a parlamentet, de a tervük kudarcba fulladt, London népe pedig máglyagyújtással ünnepelte meg, hogy a királynak haja szála se görbült, és a lázadókat sikerült elfogni, Guy Fawkes-t pedig fel is akasztották. Nos, egy egészséges magyar ember nem ünnepelne ilyesmit, ahogy azt a 209 sem tette. Kihasználták viszont a lehetőséget, hogy ez az este a fények és hangok éjszakája. November 5-én, sötétedés után ugyanis a brit utcák megtelnek fénnyel és élettel. Akárcsak szilveszterkor, a városokat ünneplő tömeg lepi el, és egészen napfelkeltéig tart a tűzijátékok éjszakája. Ezt, és az ezzel járó káoszt használta ki a társulat, idén már második alkalommal, hogy egy illegális rave partival egy antihőst ünnepeljenek, egy a város feletti hegyen, ahol a DJ pult hátterét a város tűzijátékai színesítették. Mivel ilyenkor városszerte mindenki ünnepel, ez gyakorlatilag támadhatatlan. Így is történt. A csapat estefelé felcuccolt egy a város feletti hegyre, ahonnan jól látható az egész város, összehívta a város underground helyi DJ-it és zenészeit, majd letoltak egy minimum 16 órás bulit odafent. A helyszín azért is volt jó választás mert oda amúgy is feljár rengeteg ember a tűzijátékot nézni minden évben. Mikor a generátor és a hangfalak után a hangszerek is megjelentek, sokan már sejtették, hogy érdemes lesz ottmaradni. Így a keményvonalas underground mellett simán jól érezte magát az ártatlan arra járó, együtt csodálkoztak rá a bulira készült vizuálra, amiben a helyi, egy héttel korábban megrendezett Goose Fair körhintái pszichedelikus fraktálokkal mosódtak össze a Guy Fawkes maszkos smiley figurával.

Emlékezni kell, ébredezni fel

A buli neve hagyományosan, idén is “Remember Remember” volt, az angol “Gunpowder plot poem” első sora után. Erre az alkalomra készült speciálisan egy dal, a parti himnusza, aminek szövegét 1626-ban jegyezte le John Milton, az eredeti címe latinul “In Quintum Novembris”, azaz 5th of November. A dal további érdekessége, hogy egy helyi (nottinghami) színész, Dean Morris adta a hangját a projekthez és, hogy az ehhez szellemiségéhez illő punk attitűd a hagyományokkal szemben ne maradjon alul, Dean egy kicsit a szövegbe is belenyúlt: Az eredeti “Holler Boys Holler Boys let the bells ring” helyett “Holla boys holla boys stand up and be seen”, míg a “God save the King” helyett “God save the Queen” kapott helyet, utalva arra, hogy ez korántsem egy lezárt játszma, a sors iróniája viszont, hogy a dal elkészültekor II. Erzsébet már nem volt közöttünk. Ezek után joggal gondolnánk azt, hogy ez egy ízig-vérig brit dal. Nos, mi továbbra is ugyanarról a magyar Acid techno punk zenéről beszélünk, ami ugyan a brit hagyományokra, vagyis annak visszásságára utal (miért is ünnepelnénk egy hős bukását?) de, és itt jön képbe a zseniális Máté: A maga építette kis modulárszintijével fogta és összefonta a brit és magyar kultúrát. A szám elején a hipnotikus “Remember Remember” skandálás ugyanis éppolyan észrevétlenül kúszik bele a techno pulzálásba, mint ahogy a “Hej tulipán tulipán” című népdal dallama a szövőszéken készült 303-as hangzásba…

Nottinghamshire Police love acid techno

Az este fénypontja, talán mégsem a “209 Remember Remember” himnusz felcsendülése volt, hanem a helyi rendőrség jelenléte, reakciója. Az első alkalommal körbenéztek, majd elmentek egy szó nélkül. Órákkal később, hajnalban visszatértek, kérték, hogy most már legyen vége mert páran jelezték, hogy hangos. (Angliában egy 94 óta érvényben lévő törvény tiltja az ilyen rave partikat, a 20 főnél nagyobb engedély nélküli bulikat ahol repetitív zene megy. A komoly büntetés és a technika elkobzása vezetett a free party kultúra úttörőinek kivándorlásához, javarészt Európába, többek közt így jutott el hozzánk Magyarországra is ez a kultúra.) Nos, mivel ez nem a pezsgő underground életéről híres Bristol, ahol heti szinten kell ilyen esetekhez kijárniuk, meg hát, a fiatalok úgyis csak az emlékezés harangjait zengetik (Holler Boys Holler Boys let the bells ring) ami ilyenkor szokás, (mi több, hagyomány!) szóval látták, hogy ez egy jó dolog, hajlamosak voltak egy kompromisszumra és hagyták tovább menni a bulit, ami körülbelül délután 1-kor ért véget. Én, személy szerint 1995 óta járok ilyen bulikba, de ilyen tapsot bulin megjelent rendőrosztag még nem kapott. Nos, szerintem nem is kell jobb ajánló egy zenéhez, mint hogy a helyi rendőröknek is tetszik.

Linkek az előadóhoz és a zenéhez:

Spotify: https://open.spotify.com/track/7xjxW71SQd1lxjvgTT3Aix
Youtube: https://www.youtube.com/@209music
Bandcamp: 209music.bandcamp.com