Az Autechre nem kevesebb, mint egy 330 perces mixszel ünnepelte meg egy 1992-ben megjelent válogatáslemez újrakiadását. Az ‘Artificial Intelligence’ címet viselő album a Warp gondozásában látott napvilágot. Összesen kilenc szerzeményt tartalmaz. Különlegessége, hogy Aphex Twin és Richie Hawtin is hozzájárult 1-1 zenével, ugyanakkor nem az eredeti, illetve mindenki által ismert művésznevükön, hanem „The Dice Man”, illetve „UP!” alteregójuk által.

Az első megjelenés óta tehát 30 év telt el, az Autechre a kerek évforduló alkalmából pedig egy 5 és fél órás mixet állított össze. A hanganyag nagyjából 100 különböző előadó felvételét tartalmazza. Olyanokét, mint például az LFO, 808 State, Sade, Nightmares On Wax vagy éppen Brian Eno. Csupa olyan zenét, amik még a 90-es évek elején inspirálták a duót.

Az Autechre egy Manchesteri IDM zenész formáció. 1987-ben alapította két barát, név szerint Rob Brown és Sean Booth. Habár zenéjükben egy erős ritmikus elem lelhető fel, az ütemek komplexitása és a digitális textúrák inkább a home listening, mintsem a tánczene irányába viszik el. A vélemények megoszlanak a zenéjükről: első hallásra véletlenszerűnek, kaotikusnak tűnik, de sokszori hallgatás után egyre inkább felfedezhető benne az erős strukturáltság; még a rajongók közt is ugyanúgy vannak olyanok, akik a hideg és kemény jelzőkkel illetik, míg mások meleg és szentimentális zenének írják le. A kezdeti ambientes megszólalás fokozatosan alakult át komplexebb ritmusú szinte rideg hangfolyammá. A zenéjük értelmezésénél fontos momentum a tér szerepe. Ha az építészetet a zene nyelvére fordítanák le pontosan úgy szólna mint az Autechre. Lemezeik időrendi fejlődése logikus konstrukció. Csúcsművük a Tri Repetae++, amely egyesíti a később eluralkodó dekonstruált hangzást a korai (Incunabula, Amber) ambientes textúrákkal. Összhangban az egyedi hangzásukról megjelent írásokkal, az Autechre maga bizonyítja, hogy habár a mai művészeknek elképesztő mennyiségű eszköz áll rendelkezésre, különösképp az elektronika terén, nem mondható, hogy bármely együttes képes úgy hangozni, mint bármely másik. Bizonyították azt is, hogy ki lehet alakítani egy teljesen egyedi hangzást úgy, hogy abban egyszerre jelen legyen a mélyebb jelentés, lélek és a kísérleti jelleget is megőrizze. Számos álnév alatt is alkottak, valószínű azért, hogy a média és a rajongók figyelme alól kiszakadhassanak. Pályafutásuk alatt eddig 17 nagylemezzel lepték meg a rajongókat.

Az Autechre nevét egyébként „Ótekör”-nek kell ejteni 🙂

Kényelmbe helyezted magadat? Az először 1992-ben kiadott Artificial Intelligence-t a hosszú utazásokhoz, csendes éjszakákhoz és álmos hajnalokhoz ajánljuk.” – jelentette be Warp a megjelenéskor. – Tiszta fejjel, nyitott gondolkodással hallgasd!

Az újra kiadott lemez mellett a Warp egy sor egyéb mörcsöt is piacra dobott, köztük pólókat, táskákat és posztereket, valamint egy fizikai formátumú kiadást is.

De ne is szaporítsuk tovább a szót. kattintunk ERRE a linkre és zárjuk ki a külvilágot öt és fél órára! >> https://autechre.mixlr.com/recordings/1977679