Dave Clarke több, mint három évtizede az egyik legmeghatározóbb arc a techno berkeiben. Legnagyobb klasszikusait (Widsome to the wise, Way of life, Red stb.), ma is előszeretettel pörgetik a kollégák, White Noise című rádióműsora lassan 900 adást ért már meg. Emellett olyan nagyságoknak készített remixet, mint például a Depeche Mode, Chemical Brothers vagy a Placebo. Kisujjában van a szakma és ezt oly hosszú idő után végre újra klubfellépés keretei között is bemutathatja a hazai közönség előtt. Dave Clarke április 8-án a GRID csapatának meghívására érkezik Budapestre. Róluk pedig biztosan tudhatjuk, hogy nevük garanciát jelent a minőségre. Fellépőiket a techno legmagasabb polcáról válogatják, a minőségi kritériumokat maximálisan szem előtt tartva. Dave Clarke-ról köztudott, hogy igen csak kritikus szemmel nézi az elektronikus zenei közeg történéseit. mondanivalójára mindig érdemes odafigyelni. Összegyűjtöttünk vele kapcsolatosan 20 olyan érdekességet, amiről eddig nem biztos, hogy mindenki tudott. 

David Maurice Clarke néven anyakönyvezték, 1968. szeptember 19-én született Brightonban. Itt zenélt anno 250 ezer ember előtt Fatboy Slim, aki teljesen véletlenül szintén Budapesten fog fellépni Dave Clarke-kal egy időben.

Dave Clarke viszont már rég elköltözött a brit szigetekről, nagyjából az ezredforduló óta Hollandiában él.

Ő a „techno bárója”, ezt a nevet még a BBC1 legendás műsorvezetője, John Peel aggatta rá.

Egy időben zenekritikusként dolgozott a DMC Update magazinnál, Aphex Twin lemezkritikáját is ő írta meg.

1990-ben adta ki az első lemezét, két évvel később megalapította saját kiadóját. Ezután egy sor EP-t készített „Red” néven, amelyek közül az egyik a DJ Mag „All Time Techno Top 100” listáján is szerepelt. Ezek a szerzemények hozták meg neki az igazi elismerést, innentől már az egész világon ismerték a nevét.

Dave Clarke szerint amit ma már csak a pénz hajt, azt nem lehet szcénának, illetve közösségnek nevezni.

Tavaly egy Toni Alvarez nevű szélhámos sajátjaként árulta a Beatport-on Dave Clarke egyik remixét, amit még 20 évvel ezelőtt készített DJ Hell egyik szerzeményéhez. Ennek a roppant kellemetlen esetnek a híre hamar eljutott Dave Clarke-hoz is, aki csak ennyit reagált: „Nem tudom mi folyik itt, de ez az eset tökéletesen összefoglalja a „techno” jelenlegi gagyi állapotát”

Dave Clarke 2011-ben így írt a technoról: „Ma már sokkal inkább az ismeretségről szól minden, mint a tehetségről. Úgy gondolom, hogy ha minél butább dolgokat művel valaki, annál eredményesebb lesz a karrierje rövid időn belül. Tehát ha éppen felvesz téged videóra valaki, ahogy drogoktól teljesen szétcsapva egy másik dj-vel csókolózol, ezt ma pozitív dologként fogják fel és segít, hogy tovább építsd a karrieredet. Ez az, amit egyáltalán nem tudok megérteni.” Azóta csak sokkal rosszabb lett minden.

Dave Clarke a pandémia ideje alatt is nagyot csalódott. 2020-ban leginkább azokkal a DJ-kkel volt problémája, akik a pénzügyi függetlenségük ellenére a „legálistól igen csak távol álló” rendezvényeken vettek részt és léptek fel – gyakran a menedzserük nyomására. Ezek az esetek pedig a legkevésbé sem arról szóltak, hogy végre játszhassanak valahol, hanem sokkal inkább arról, hogy még több pénzt keressenek és növeljék az egójukat. Akkor azt mondta, ha ez így folytatódik, akkor még 2021-ben sem lesz esély arra, hogy megrendezhessék a nagy fesztiválokat. Azóta már tudjuk, hogy ebben is igaza volt.

A covid berobbanásának idején arra kérte a DJ-ket, hogy utalják vissza azt az előleget, amit már kifizettek nekik a promóterek. Ez ugyanis lehetővé teszi a szervezők számára, hogy kártalanítsák a rajongókat. Azokhoz is szólt, akik nem szeretnek adót fizetni. Ők ugyanis legyenek ilyenkor tisztában azzal, hogy magatartásuk a helyi egészségügyi szolgáltatások rovására megy.

Az underground szerinte nem műfaj, hanem lélekállapot, amiben a zenét használod kifejező erőként, nem pedig a megjelenésed. Ez a megállapítás napjainkban nem is lehetne aktuálisabb! 

Ha választhatna öt vacsoravendéget, akkor Laurie Anderson, Kate Bush, PJ Harvey, Tomita és Nick Cave lennének azok, akiket vendégül látna. Ugyanakkor nem főzne, inkább ott lenne végig a közelben, csakhogy a beszélgetés minden pillanatát kiélvezhesse.

Dave Clarke 2004 óta nem zenél vinyl-ről, technikai képességeit illetően ő az egyik legjobb a világon. Állítása szerint soha nem készül előre egyik szettjére sem, minden spontán jön.

És hogy milyen számára egy ideális vasárnap? „Reggel 8-kor hazaérve, a kedves barátnőm reggelit főz fürdés után, alszom négy órát, majd együtt elmegyünk sétálni egy lemezboltba, és benyomunk egy gőzölgő forró churryt. Ez lenne maga a mennyország!”

Dave Clarke április 8-án hosszú idő után először lép fel itthon klubkörnyezetben. Ilyenre legutóbb 10 évvel ezelőtt került sor, akkor az A38 fedélzetén mutatta be kivételes tudását a Technokunst invitálására. Ráhangolódásképpen egy egészen friss mixét ajánljuk, ami majdnem három órás és a brüsszeli Fuse szülinapi partiján készült. Dave Clarke összesen 65 zenét szelektált a mixben, a techno szinte teljes spektrumát felvonultatva.

De nem csak miatta lesz érdemes ellátogatni április 8-án az Arzenálba. A le- illetve felvezetésért ugyanis Isu, CVRDWELL és Bedux lesznek a felelősök, akiknek a neve egyet jelent a garanciával a minőségi szórakoztatást illetően. Ha régóta kedveled a stílust, de nem találod a helyed az elkommerszesedett techno világában, akkor Dave Clarke a Te embered!

Esemény: https://www.facebook.com/events/609681621000862
Jegyek: https://cooltix.hu/event/63f47bbef83bd5372304b5ec