Két évtizeddel ezelőtt még szinte merész álomnak tűnt, hogy az egykori teherpályaudvar helyét átvegye egy pezsgő, élettel teli kulturális központ, és estéről estére emberek százai, ezrei érkezzenek kikapcsolódni és feltöltődni a Soroksári út menti impozáns épületbe. Mára azonban a Duna dél-pesti látképe már teljesen elképzelhetetlen a Millenniumi Városközpont és benne az idén nagykorúvá érett Müpa nélkül. Fennállásának jeles évfordulóját pedig mi mással is ünnepelhetné az intézmény, mint jövőbe mutató fejlesztésekkel, hűségprogramosainak szóló különleges megjelenési lehetőséggel és 18, mindenki számára hozzáférhető koncertfelvétel-ritkasággal.

18. születésnapját ünnepli Magyarország egyik legmodernebb, mára nemzetközi szinten is meghatározó kulturális központja, amely az eltelt közel két évtizedben ugyanúgy meghódította a komoly-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenei közönséget, mint az opera, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy a film iránt érdeklődőket. Hűséges közössége mára több mint 45 ezer tagot számlál, hazai és világviszonylatban is kiemelkedő kínálata, a kulturális innováció terén elért eredményei azonban nem csupán a művészetek iránt fogékony nézők, de a legelismertebb alkotók és előadóművészek számára is garanciát jelentenek a magas minőségre.

2005-ös megnyitása óta a Müpa missziójának tekinti, hogy minél több emberhez juttassa el a minőségi kultúrát: a már létező alkotások, zenei ritkaságok és klasszikusok mellett nagy hangsúlyt fektet újonnan születő művek műsorra tűzésére, valamint az előadó- és alkotóművészeti tehetségek felkutatására, bemutatására is. Utóbbi törekvése legelőször az intézménnyel egy időben megszülető és együtt „cseperedő” Felfedezések című sorozat megvalósulásában öltött formát, amelynek keretében számos, akkor pályája elején álló, ma már ünnepelt művész koncertezett az intézmény tereiben. A jeles évforduló alkalmából most e sorozat 18, a Müpa Stúdió által rögzített igazán emlékezetes előadását, mások mellett Várdai István, Baráti Kristóf, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Kohán István, Palojtay János müpabeli szárnybontogatásait élvezhetik újra az érdeklődők. Az újonnan elérhető epizódok azonban nem pusztán azért bírnak kiemelkedő jelentőséggel, mert egy-egy mérföldkőhöz érve mindig szívmelengető érzés feleleveníteni a közös sikereket, hanem azért is, mert hazánk ragyogó muzsikusainak szélesebb közönség előtti bemutatkozása az intézmény összetett küldetésének egyik alappillére. Az eltelt évek tapasztalatai nyomán az intézmény a kulturális fenntarthatóságot helyezte törekvései fókuszába, munkatársai ennek jegyében azért dolgoznak, hogy az utánunk következő nemzedék a jelenleginél is magasabb kulturális nívón élhessen, mint mi vagy az elődeink. E szándék mentén, valamint a kiemelt érdeklődésre tekintettel teszi folyamatossá a Müpa az adventi időszakban megkezdett jótékonysági hangszer- és kottagyűjtő akcióját is, amelynek keretében a Partneriskola-programban részt vevő intézmények már át is vehették a nagyvonalú felajánlásokból származó első adománycsomagokat.

A Müpa – bár elsődleges célkitűzése, hogy a maga területén minden eszközzel segítse a következő generációt – az elmúlt időszakban a fenntarthatósággal kapcsolatos terveit a társadalmi, gazdasági és környezeti témákra is kiterjesztette. E holisztikus szemléletű gondolkodás eredményeképp, szakértők bevonásával már dolgozik fenntarthatósági stratégiáján, amelyet a tavasz folyamán, a következő évad programjainak ismertetésével együtt mutat majd be. 

A Müpa médiatára, benne a 18 meglepetésfelvétellel itt érhető el: https://www.mupa.hu/media/video

Borítókép: Rethey-Prikkel Tamás