2022-ben a globális hangfelvételipar 9%-os növekedéssel 26,2 milliárd dollárbevételt könyvelhetett el, míg a hazai hangfelvételipar bevétele 17%-kal nőtt. Továbbra is a zenei streaming hozza a legtöbb pénzt Magyarországon, már 6,3milliárd forintot. A vinyl darabszáma stagnál, ám az értéke növekszik, itthon a forgalom közelít a nettó 1 milliárd forinthoz.

A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) közzétette a hazaihangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2022-es statisztikáit. Ezzel egyidőben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI(International Federation of thePhonographic Industry) – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – publikálta jelentését az elmúlt év eredményeivel.

A Global Music Report címszavakban:

– Az összesített nemzetközi hangfelvételipar 2022-ben 9%-kal növekedett, mégpedig főként az előfizetéses zenei streamingnek köszönhetően. A közzétett adatok szerint a rögzített zeneművek így globálisan 26,2 milliárd dollárnyi bevételt hoztak.
– A hangfelvételekből származó bevételek 2022-ben a világ minden régiójában nőttek.
– Az előfizetéses zenei streaming bevételek 10,3%-kal 12,7 milliárd dollárra nőttek, és 2022 végén mintegy 589 millió zenei előfizetéses felhasználót tartottak számon.
– A teljes streaming bevétel 11,5%-kal nőtt, és elérte a 17,5 milliárd dollárt, ami a teljes globális hangfelvételi bevétel 67%-át jelenti.
– A növekedés más területeken is megfigyelhető volt: a fizikai formátumok forgalmai 4%-kal lettek magasabbak, a nyilvános előadásból származó jogdíjbevételek 8,6%-kal nőttek és visszatértek a járvány előtti szintre, az egyedi jogosításból származó (pl. reklámzenei) bevételek pedig 22,3%-kal emelkedtek.


A MAHASZ 2022-es hazai statisztikájának legfontosabb megállapításai:

DIGITÁLIS ZENEI ÉRTÉKESÍTÉS

– A magyarországi hangfelvételipar összesített bevétele 2022-ben 8,1 milliárd forint volt. Ez 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
– 1 milliárd forinttal nőtt a zenei streamingből (és így a digitális értékesítésből) származó bevétel. Így a teljes hangfelvétel-ipari bevétel közel 80%-a származik a zenei streamingből.
– A magyar zene streamingvolumene 40%-kal nőtt (1,4-ről 2 milliárd forintra). Ez a teljes streambevétel mintegy 32%-a. A teljes (hazai + nemzetközi repertoár) streaming növekménye 20% (5,2-ről 6,3 milliárd forintra).

100 forintból 79 a zenei streamingből jön

„A hazai hangfelvételipar elmúlt évtizedében, de főleg 2017 óta meredeken ível felfelé a digitális értékesítésből származó bevétel, amelynek fő mozgatórugója egyértelműen a streaming. A havi előfizetési díjért korlátlan zenehallgatási lehetőséget biztosító szolgáltatásoknak köszönhetően a közönség bárhol, bármikor és bármit meghallgathat. Az online felhasználás jelenleg a hangfelvételipar bevételének már mintegy négyötödét teszi ki” – mutatott rá Szűts László, a MAHASZ elnöke.

FIZIKAI ZENEÉRTÉKESÍTÉS

– A fizikai eladások mennyisége mérséklődött, leginkább a CD-értékesítések visszaesése miatt. Az összesített érték azonban növekedett (1,6-ról 1,7 milliárd forintra), főként a vinyl megugrásának köszönhetően.
– A vinyl darabszáma stagnál, ám az értéke növekszik, a forgalom közelít a nettó 1 milliárd forinthoz, ami a teljes bevétel 12%-át teszi ki.
– A nemzetközi/hazai fizikai értékesítés előző évi 60%/40% megoszlása a mennyiséget tekintve kiegyenlítődött: 50%/50%.

A jobb hangzásért keresik a zenehallgatók a vinylt?

„Az igazi zenerajongók, a különleges megjelenéseket kutató gyűjtők még mindig, a statisztikák alapján egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vinyl kiadványok iránt. Vannak, akik a gazdagabb, analóg hangzás varázsát keresik a hanglemezek beszerzésében és lejátszásában. Vannak azonban olyan rajongók is, elsősorban fiatalok, akik relikviaként, már-már dekortárgyként tekintenek a vinyllemezekre, s akár úgy is vásárolnak, hogy nincs is lemezjátszójuk otthon. Mivel főleg magasabb árú, prémium termékekre, speciális kiadásokról van szó, a zenehallgatáson túl a vásárlással a közönség elismeri az alkotók munkáját, hozzásegíti őket ahhoz, hogy újabb és újabb dalokat készítsenek. A vinyl reneszánsza tehát abszolút szerepet játszik a zene körforgásában” – mondta Szűts László, a MAHASZ elnöke.