Magyarország szerencsére nem szenved hiányt tehetséges producerekből. Nagyon hálás és izgalmas feladat, amikor felfedezünk magunknak egy olyan arcot, akinek a munkásságát hallgatva egyszerűen nem értjük, hogyan kerülhetett ki mindezidáig a látószögünkből. Ma is egy ilyen előadót szeretnénk bemutatni nektek. Richard Wasc aka Richard Vaszari zenéit meghallgatva pedig jogosan megülhet fel bennünk a kérdés, hogy miként történhetett meg az, hogy most találkoztunk először a nevével?

Na de kiről is van szó? Ricsi 28 éves és már egészen fiatalon, 13-14 éves korában kitalálta azt, hogy DJ szeretne lenni. Még mindig csak 19 éves múlt, amikor az első EP-je megjelent. Korán rájött arra, hogy saját zenék nélkül nehezebben juthat előre a ranglétrán. Ekkor még elég kezdetleges körülmények között alkotott. A debütáló megjelenés hanganyagát egy egyszerű számítógép és egy Iphone füles segítségével hozta össze.

Később aztán egyre nagyobb energiákat fektetett a zeneírásba. Ricsi folyamatosan fejleszti a képességeit és – egy pályázatnak köszönhetően – mára már egy kisebb stúdiót is kialakított magának. A befektetett munka pedig mindig meghozza a gyümölcsét! Legutóbbi EP-je a londoni illetőségű Under No Illusion Records gondozásában látott napvilágot. De jelent már meg zenéje a holland Arawak Records, az amerikai Basswalk és a német illetőségű Great Stuff Recordings címkéje alatt. Nyáron pedig az az uruguay-i HardCutz Records is csatlakozik a kiadók sorához

Ricsi is azon hazai DJ / producerek táborát erősíti, akiknek a nevét jobban ismerik külföldön, mint idehaza, Richard Wasc aka Richard Vaszari zenéiben a feszes tech house dominál, az általa prezentált erőteljes klubos hangzás hamar megtalálja a közönségét.

Ricsi szereti a masszív alapokat, ezért először mindig a dobot és a basszust hozza össze, ezekre építi a tracket. A zeneírás során gyakran használ egy Roland Tr8S-ös dobgépet. Közel állnak hozzá a dallamosabb és érzelmesebb zenék is, de legjobban a groove-os tech house ütemeket kedveli. A zeneírás számára egy állandó tanulási folyamat, a jövőben szeretne felkeresni egy zongoratanárt, akinek a segítségével még jobban elmerülhet a zenei alapok megismerésében.

Richard Vaszari munkásságára Hot Since 82, Stefano Noferini (az olasz dj legenda már többzör lejátszotta a zenéit) van a legnagyobb hatással, a hazai vonal képviselői közül Reelow munkásságával tud leginkább azonosulni.

DJ / producerként pedig nem is kívánhatna magának mást az idei évre, mint új szerzeményeket és fellépéseket. A 2023-as évre azt tűzte ki célul maga elé, hogy sikerüljön bekerülni olyan kiadókhoz, akik az élvonalba tartoznak. Bízik abban, hogy a promóterek is megadják számára az esélyt, hiszen nem sok lehetősége adódik arra, hogy élőben is bizonyíthasson a közönségnek. Győrből különösen nehéz a dolga, ugyanakkor Sikztah-nak köszönhetően korábban már többször is lehetősége nyílt arra, hogy a The Etiket eseményein is bemutassa a képességeit. De az igazi álomhelyszínt egy hazai vagy külföldi nagyobb fesztivál jelentené a számára. Bár a munkásságát ismerve ez talán már nem is olyan meglepő, hiszen a Ricsi zenéire oly jellemző hangzás, az életigenlő, vokálokkal tűzdelt igényes tech house zene éppen vízparti környezetben üt a legnagyobbat. Ha egy nyárra jellemző hangzásvilágot kellene definiálnunk, akkor egészen biztos valami hasonlót hoznánk fel példának. Richard Wasc pedig ellenállhatatlan kísértést érez arra, hogy hazai közönség előtt bizonyítson, akik büszkén és bizalommal engedik el őt a nagyvilágba. Mi nagyon szurkolunk neki!

Soundcloud: https://soundcloud.com/richard-wasc
Youtube: https://www.youtube.com/@vaszarir
Facebook: https://www.facebook.com/richardwascartistpage/