“Először meg kell tanulni szöveget írni, aztán meg kell tanulni négyig számolni (nem árt, ha ezeket egyszerre csinálod), majd a szöveget előadni” – árulta el a titok nyitját egy korábbi interjúban a Slow Village.

A hazai underground hip-hop egyik zászlóshajójának számító Slow Village 2016-ban kezdte meg működését. Felállását, hangzását és attitűdjét tekintve a műfaj aranyéveit idézik meg és viszik tovább, modern zenei megoldásokkal, lendületet és friss hangot hozva az újhullámos magyar rapkultúrába. Kétség nem fér hozzá, hogy ők az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb produkció a földalatti zenei palettán. A csapatot 2 DJ/producer (Slow és ONE-AB) és 3 MC (Tink, Nash és glsch) alkotja. Sztoritell című lemezük az idei Fonogram-díjátadó egyik nagy esélyese hip-hop kategóriában. A csapat a Sztoritell óta sem tétlenkedett, nemrégiben jelent meg legújabb EP-jük, ami a ; (ez egy pontosvessző – a szerk.) címet viseli.

A kiadványon két Slow által producált szám szerepel, melyekből ONE-AB készített remixeket. Nem idegen tőlük az ilyen formula, az előző két EP-jükön is remixelték egymást a producerek, noha ennyire még nem fordultak soha az elektronikus tánczenék felé, mint a „Bárcsak” remixénél. A „Falubeliek” átirata chilles téma, finom hangminták, szinti textúrákkal átitatva, trap ritmusokon. Engem Yonderboi-ra emlékeztet. A második remix a „Bárcsak” című dalból íródott, az elnyújtott szintetizátorhangokat és tengermély basszusokat pattogós house és garage ritmusképletek hozzák balanszba. A klubbos lüktetésű alapra meglepő természetességgel ülnek fel a szociális és egzisztenciális bizonytalanságot feszegető szövegek. A zene beindít, a szöveg ugyanakkor mégis visszahúz. 

A klipet hozzá Regős Ábel alkotta, ami az eredeti Bárcsak-videó egy parafrázisa, újrahangolása, kvázi képi remixe. Különlegessége, hogy a papírkivágásos stop motion elemeket  digitális trükkökkel keveri. Ábel egyébként már korábban is készített klipet a Slow Village számára, az Amiben című dalhoz, mellyel díjat is nyertek a Magyar Klipszemlén. Ha elindítjuk a felvételt, rögtön láthatjuk, hogy a klip és a zene egymást erősítve áll igen szoros kapcsolatban egymással, ahogy az eredeti képsorok friss színvilágban ritmizálódnak újra a remix lüktető groovejára.

A Slow Village legközelebb május 5-én áll színpadra, mégpedig az Irie Maffia koncertje előtt, a Budapest Parkban.
Esemény: https://www.facebook.com/events/602309231723790

Borítókép: ONE-AB