Hogy mi a közös Sopron és az angol Bristol városában? Az interjú kapcsán semmi az égvilágon, viszont ha az egy négyzetkikométerre jutó nemzetközi DJ-k és producerek számát vesszük alapul, akkor már nagyon is sok a hasonlóság. Egyik városban sem élnek sokan, az ország teljes lakosságához képest azonban egészen döbbenetes arányban vannak felülprezentálva a zenészek. Csak idén ez a negyedik interjú a Primate.hu felületén, ahol egy soproni származású DJ-vel beszélgettünk. LERM is közéjük tartozik, aki a hazai indie dance előadók legújabb generációját erősíti. A tavalyi év jelentette számára az igazi szintugrást, bejárta már a fél kontinenst, sőt nemrégiben Mexikóban turnézott. Ez pedig már épp elég indok volt arra, hogy megismertessük veletek a munkásságát, és arra a kérdésre is választ kapjunk, hogy vajon mi köze a művésznevének a pár évvel ezelőtt bezárt legendás Akácfa utcai klubhoz.

Hogyan indult a zenéhez és a partikkal való viszonyod?

Sopronból származom, így korán beszippantottak a Secret Fusion partik. Amióta elég idős vagyok, hogy mehetek, szerintem majdnem mindegyiken ott voltam. Secret Factorys srácok Andris és Balázs nagy hatással voltak rám, egyértelműen miattuk kezdtem el zenével foglalkozni. 

Mióta foglalkozol zeneírással? Hogyan jellemeznéd a zenei világodat, kik voltak / vannak rád a legnagyobb hatással?

7-8 éve már biztosan. Volt a ’LERM projekt’ előtt is már próbálkozásom kicsit más stílusban, de az még nehezen volt komolyan vehető. Misztikus, örült, néha agresszív hangzás, de már hallottam azt is valakitől, hogy ijesztőek a zenéim, félne tőlük, ha meghallaná egy buliban. Lehet ebben van valami, az a lényeg nekem, hogy ne legyen sablon. Nem akarok ugyanolyan hatást kelteni, mint az éppen aktuális ’nagyok’, valami különlegeset keresek mindig a zenéimben.

Legnagyobb hatással Secret Factory, Toto Chiavetta, Dj Koze, Dixon, Ame, Trikk vannak rám. Ha szabad egy konkrét számot is kiemelnék, ami Toto Chiavetta-tól az ’Arpeggiator In The Sky’, ez a track egy mestermű, minden megvan benne, amit szeretek egy zenében. 

Muszáj megkérdezni: honnan ered a művészneved? Van köze az Akácfa utcai, mára már sajnos bezárt klubhoz?

Azontúl, hogy tetszik maga a szó nem sok, nem jártam oda bulizni. Jó lett volna, ha amikor a nevemről kérdeznek, elő tudok állni valami frappáns történettel, például, hogy „amikor a Mount Everest lábánál ültem egy cseresznyefa alatt, akkor arra szállt egy kismadár és azt mondta nekem hogy…” és innen a név, de sajnos nem. Túl érdekes sztori nincs mögötte, egyszerűen tetszik és mindenképpen egy rövid, maximum 4-6 karakteres nevet kerestem. 

Hogyan értékeled a tavalyi évet? 2022 igazi szintugrás volt számodra, hiszen sorra jöttek ki a saját zenéid és több országban is felléphettél.

Nagyon jó volt a tavalyi év, sikerült megjelenni pár olyan kiadónál, akiket követek és szeretek, különösen Secret Fusion-ön megjelent ’Lost Scenario’ című EP-m miatt vagyok boldog, az a személyes kedvencem. Voltam Szlovákiában, Olaszországban, Dániában és Svédországban, mindenhonnan felejthetetlen élményekkel tértem haza. Elképesztően feltölt egy ilyen túra, jó érzés találkozni új emberekkel, új kultúrákkal, beszélgetni zenéről olyanokkal, akikkel szinte teljesen megegyezik az ízlésünk, stílusunk, szemléletünk az egész e-zenei világról.

Hogyan indult a mexikói kapcsolat? Honnan ismerték a nevedet? Hogy sikerült rögtön egy egész turnét összehozni 3 fellépéssel + 2 live streammel?

Még 2021 év vége fele Instagrammon rám írt egy srác, hogy szeretne meghívni Mexikóba, azon belül is Torreónba az egyik bulijukra, mivel nagyon tetszett neki az egyik zeném. Ekkor még csak egy EP-m és egy remixem volt kint, és maximum 1-2 bulin játszottam élesben.  Emiatt ekkor még azt kellett mondjam neki, hogy térjünk vissza erre a témára egy év múlva, hátha addigra több tapasztalatom lesz a pult mögött és több zenével leszek jelen. Így is lett végül, 2022 októberében kezdtünk el komolyabban szervezkedni. Szerencsére több kontaktom is volt már mexikói promóterekkel, dj-kkel korábbról, az ő segítségükkel sikerült összehozni a túrát. Külön szeretném megemlíteni Mehill-t, aki az első buli szerevezésében és az első streamben segített, Mexikóvárosban. Vele a kapcsolatom még az első megjelenésemkor kezdődött, ő készített remixet a ’Late Night Mytery’ című zenémre, ami a Surrrealismon, EdOne kiadójánál jelent meg még 2021 nyarán. A következő két fellépés Torreónban volt a már korábban említett brigáddal, akikkel az egész szervezés elkezdődött. 

Hány napot tartózkodtál az országban? Hogy teltek a fellépések közötti a napok?

Összesen 12 napot voltam kint. Az első pár napot Mexikóvárosban töltöttem, megnéztem a híres Teotichuacani piramisokat, és kipróbáltam az összes jellegzetes mexikói ételt. A következő napokat Torreónban töltöttem a promóter/dj srácokkal, majd Tulumban még egy kis strandolás is belefért.

Milyenek voltak a bulik? Mi a legnagyobb különbség a mexikói és magyar közönség között?

Iszonyat jó bulik voltak, szabadtér, jó idő. Furcsa is volt ez nekem február végén-március elején.

Legnagyobb különbség az, hogy sokkal befogadóbbak az emberek, bármit játszottam tapsoltak, kiabáltak, látszott rajtuk, hogy tényleg jól érzik magukat sokkal felszabadultabban tudnak bulizni.

Tényleg olyan durvák arrafelé a bulik mint ahogyan arról Dixon áradozott anno?

Az biztos, hogy nyitáskor már sokan voltak a klubokban. 

A naptárad szerint egy privát bulira is hivatalos voltál, ami tulajdonképpen egy kutyának a szülinapi partija volt. Erről mesélnél bővebben?

Ezt csak egy viccnek szántam, hiszen, ha megnézed a dátumot, az február 29. Ez igazából annak a jelenségnek szól, hogy rengeteg dj-nél látom, ahogy a következő bulikat bejelentő posztjainál a fele TBA, Info Soon, Private Party stb. Azok az események lehet a valóságban meg sem történnek, csak jobban néz ki a posztban, hogy nem 1-2 buli lesz összesen következő hónapban, hanem 6-8. De nem szeretnék odaszúrni senkinek, ez csak egy poén.

Mi volt a legnagyobb tapasztalat, amit szereztél az országban?

Talán az, hogy nem kell annyira komolyan venni a dolgokat. Ezt úgy értem, hogy teljesen felesleges rágörcsölni dolgokra, néha le kell tudni lazulni és csak élvezni, ami van. A mexikói emberek nagyon lazák, jófejek, segítőkészek és nem annyira felszínesek, mint amit itthon lehet tapasztalni. Ja és hogy az ottani csípős szósz az nem olyan mintha itthon a gyroszosnál kérnél csípőset, az ottanit komolyabban kell venni.

Éppen ma pedig már Olaszországba vezet az utad…

Igen, Trevisoba térek vissza, ahol volt már szerencsém tavaly novemberben egyszer játszani. Nagyon jó hangulatú az ottani klub, és a srácok elképesztően jófejek. Már akkor mondtam nekik, ha lesz lehetőség legközelebb is szívesen jövök, így amikor tavasz elején ismét hívtak, örömmel mondtam igent. 

Milyen tervekkel vágtál neki az évnek, hol hallhatunk idén zenélni?

Év elején azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minél több új országba jussak el és minél több releváns kiadó adja ki zenéimet. Az általam kedvelt top 5 kiadóhoz bejutás még idén nem fog összejönni, azt meghagyom jövőre. Viszont az egyik nagy álmom, Mexikó szerencsére már összejött. Pár új európai országot is lehúzhatok majd a listámról, illetve a nyáron fesztiválokon is találkozhatunk.

LERM
Leggyakoribb előfordulási hely: Sopron, Budapest
Kiadók: Secret Fusion, Surrrealism , Metrica , Blindfold Recordings

https://www.instagram.com/lerm_ofc/
https://www.facebook.com/lerm.ofc