Kategóriák: Interjúk

Twan Van Loon: A Muzikxpress mindenese a különleges sztorikat keresi az elektronikus és dance klasszikusok mögött

A hazánkban is oly népszerű Muzikxpress vlog a közelmúltban érte el a mágikus 25 ezres feliratkozói létszámot a Youtube-on. Az elektronikus és dance zenei klasszikusokat felvonultató interjúsorozat mögött egy holland úriember Twan Van Loon húzódik meg, aki heti szinten posztolja videóit a zenerajongók legnagyobb megelégedésére. A face-to-face készített interjúi igazán hiánypótlóak, ugyanis más csatornákon nem találni ilyen mennyiségű és minőségű anyagokat, melyekben klasszikus darabok kapcsán maguk a szerzők osztanak meg eddig kevésbé ismert információkat a nézőkkel. Az elmúlt hat évben olyan nevekkel készített már videót, mint Maxi Jazz, Jean-Michel Jarre, Rolf Ellmer aka Jam El Mar, Adamski, BT, Dj Scot Project, Armin Van Buuren, Sander Kleinenberg, Dune, Airwave, Kai Tracid, jaydee, Thomas P. Heckmann, Maria  Nayler, Nick Muir, Yves Deruyter és Mauro Picotto, hogy csak párat említsünk a hosszú listáról. Ezen speciális alkalomból beszélgettünk Twan-nal a rázós kezdetekről, a kedvenc pillanatairól és a jövőbeli terveiről.

Először is szeretnénk gratulálni, hogy nagyjából 5 év alatt meglett a csatornának a 25 ezer feliratkozó. Mikor jött először az ötlet, hogy interjút készítesz ismert zenészekkel klasszikusaik kapcsán?

Twan: Nagyon szépen köszönöm! Mindig is érdekeltek a zenei tények és háttérsztorik. Van egy nagyon jó holland zenei újságíró Leo Blokhuis, aki videóinterjúkat is készített olyan neves előadókkal, mint például Paul McCartney, Mick Jagger, Donna Summer vagy Benny Anderson (ABBA). Szerettem ezeket nézni és különleges információkat megtudni azokról a zenékről, amiket hallgatva felnőttem. Aztán később feltűnt, hogy dance zenei viszonylatban nem igazán vannak hasonló tartalmak, ezért gondoltam arra, hogy jó ötlet lenne belevágni egy zenei vlogba a Youtube-on. A csatornámon az interjúk 95%-a dance zenék kapcsán készült.

Ha jól emlékszem az első interjúdat Felix-szel készítetted a Don’t You Want Me kapcsán Los Angeles-ben. Mennyire volt nehéz ezt az első lépcsőfokot abszolválni?

Twan: Igen, így volt, ez volt a legelső interjú a Muzikxpress-en! A barátaimat látogattam meg Los Angeles-ben, s szerettem volna pár zenei emlékhelyet is útba ejteni, ha már ott vagyok. Például a helyet, ahol Janis Joplin elhunyt, a Sound City Studio-t, Marilyn Monroe sírhelyét, vagy éppen ahol Michael Jackson-t örök nyugalomra helyezték. Az út előtt pár héttel vettem észre, hogy Felix Angliából Los Angeles-be költözött. Megtaláltam a menedzserének az e-mail címét és küldtem neki egy interjú felkérést, amire maga Felix válaszolt. Igazából semmi tapasztalatom sem volt videós interjúk készítésében, csak egy olcsó felvevőm és egy mikrofonom volt, még a bevilágításhoz külön fénnyel sem rendelkeztem. Nagyon ideges voltam, de Felix nagyon kedves volt, a mai napig tartjuk a kapcsolatot egymással. Még mindig örülök, hogy ez az interjú összejött vele, ami igazából az egyetlen elérhető videós anyag róla a Youtube-on!

Melyik volt számodra a legemlékezetesebb vlog epizód, amire szívesen emlékszel vissza?

Twan: Nagyon nehéz csak egyet választani, mindenképp megemlíteném itt Jean-Michel Jarre-t, Armin Van Buuren-t, Ray Slijngaard-ot a 2 Unlimited-ből és még sokan másokat. De ha csak egyet választhatok, akkor az az 5 évvel ezelőtti interjúm lenne, amit Maxi Jazz-zel, a Faithless frontemberével készítettem. Mindig is nagy Faithless rajongó voltam és amikor megláttam, hogy Maxi Jazz DJ-ként lép fel egy közeli városban küldtem neki egy emailt, hogy üljünk le egy interjúra. Akkoriban még csak nagyjából ezer feliratkozója volt a csatornának, így nem számítottam rá, hogy válaszolni fog. De válaszolt! Emlékszem milyen kedves és szerény volt, nagyon élveztem a sztorikat, amiket megosztott velem. Az interjú a ’God Is A DJ’ megjelenésének huszadik évfordulójának apropóján készült vele. Teljesen lesokkolt, amikor 2022 decemberében meghallottam, hogy Maxi Jazz elhunyt. Addigra a videót már 100 ezren tekintették meg, de a sajnálatos esemény óta már 170 ezernél tart a nézettsége.

Ki volt a leginspirálóbb személy, akivel az interjúk során találkoztál és miért?

Twan: Egy újabb nehéz kérdés! Azt hiszem BT (Brian Transeau). Korábban már találkoztam vele, de később 1997-es klasszikusa a ’Flaming June’ kapcsán sikerült leülnünk újra beszélgetni. Ez a szám a mai napig annyira szépen szól, hihetetlen! Meglepett, hogy milyen jó memóriája van! Amikor embereket faggatok bizonyos dolgokról, sok mindenre már nem igazán emlékeznek ennyi év távlatában, de BT mindenre tudta a választ, simán vágta, hogy milyen felszerelést használt a szám elkészítéséhez, honnan jött a track címe és hasonlók. Lenyűgöző volt!

BT & Twan

Milyen felszerelést használsz a felvételhez és a rögzített anyagok vágásához?

Twan: A fő kamera, amit használok az egy Canon EOS M50 Mark II Sigma-t 16mm lencsével. Emellett megvan még a jó öreg Canon EOS M6-osom is, amivel extra tartalmakat szoktam „lőni”. Az IPhone-ommal is rögzítek anyagot és néha egy régi GoPro kamerám is előkerül. Mikrofonként egy Rode Videomix Rycote-ot használok, az anyag szerkesztéséhez pedig Adobe Premiere Pro 2023-at.

Mint lelkes zenerajongó gyakorlatilag többet költesz ezeknek az epizódoknak az elkészítésére, mint amennyi a Youtube-on hirdetési bevételként befolyik. Szerinted válhat-e számodra ez a hobbi teljes munkaidős állássá, ha szponzorok és támogatók révén lehetőséged lenne több szerzőt elérned?

Twan: Persze, szeretném, de igazából nem ezért csináltam meg a csatornát. Ez egy hobbi a számomra, mivel imádom a zenét. Szeretem a sztorikat, amiket az emberek elmesélnek nekem és persze szeretnék még többet megtudni egykori kedvenc zenéimről. Örülök, hogy vannak olyanok, akik lehetőségeikhez mérten támogatnak, mert bizony a Muzikxpress nem egy olcsó hobbi! Főleg az elmúlt hónapokban, amikor kilőtt az üzemanyag ára! Hollandia déli részén élek és ha például Amszterdamba vagy Rotterdamba kellene mennem, két órát ott lenni, parkolni majd visszavezetni, akkor kb. 25 ezer megtekintésnek kellene bejönnie a videónál, hogy a kiadásokat kihozzam nullára. Ha nem lennének a felajánlások, nem tudnám ezt tovább csinálni! Igazából nem hiszem, hogy ez rendes munkává válhatna, kivéve, ha havi milliós megtekintéseim lennének. Azonban realista vagyok: ez nem mostanában fog megtörténni 😊.

Ferry Corsten & Twan

Ha nem titkos az információ, milyen vlog epizódokra számíthatunk tőled a következő hónapokban?

Twan: Az Amsterdam Dance Event már itt van a nyakunkon és éppen Jody Wisternoff-fal dumálok a Way Out West-ből, egy vagy két interjú kapcsán, amit akkor rögzítenénk, amikor Amszterdamba jön. Lehet, hogy Maria Nayler is pár hónap múlva Hollandiába látogat, s akkor készítek vele egy újabb interjút. Ha minden jól megy még idén vagy legkésőbb 2024 elején Londonba utazok és pár anyagot összehozunk Simon Berry-vel, akit a Platipus Records és az Art Of Trance projekt kapcsán ismerhettek. Eddig még semmi sincs lezsírozva, de ki tudja…

Ki az, akivel már nagyon régóta szeretnél leülni egy beszélgetésre, de ez még nem jött össze?

Twan: Már régóta a kívánság listámon tanyázik Benno de Goeij a Rank 1-ból, illetve Oliver Lieb és a Marco V, Benjamin Bates páros. Mindannyiukkal tárgyalok már egy ideje, de eddig nem volt szerencsém egyikőjükkel sem. Többször egyeztettem például a techno legenda Joey Beltram-mal is, de még nem jött össze a találkozó. Talán egyszer!

Öt érdekesség Twan-ról

1. Több, mint 15 éven keresztül dolgozott Ferry Corsten menedzsmentjének tagjaként.
2. Egy igazán lenyűgöző lemez és CD gyűjteménynek a tulajdonosa, kb 22 000 darabos a kollekciója (fele-fele arányban).
3. Hatalmas U2 rajongó.
4. A trance.nu oldal szerkesztője volt. Parti beszámolókat, híreket és interjúkat is készített az egykor oly népszerű oldalra.
5. Jelenleg a Luminosity Events-nél dolgozik mint rendezvényszervező.

A Muzikxpress Youtube oldala: https://www.youtube.com/@muzikxpress/
A következő epizódban Dune ’Can’t Stop Raving’-jéről tudhatunk meg új infókat: https://www.youtube.com/watch?v=DYtAcOvNzFc

Fotók forrása: Twan Van Loon fotóarchívuma

greyloop

Legfrissebb posztok

Itt egy videó, ami bemutatja a The Prodigy által felhasznált összes sample eredetijét!

A „The Samples: The Prodigy Marathon – Albums Edition” elnevezésű YouTube-videó a zenekar teljes diszkográfiáját…

1 óra ago

Sept új projektjében a zene és a festészet összefonódása segít a pillanatok megélésében

Sept az egyik legismertebb lengyel dj / producer. Tavaly az INOTA Fesztiválon is színpadra lépett.…

18 óra ago

„Boiler Room” partit szerveztek egy nyugdíjasotthonban

A nyugdíjasotthonokban általában elég egyhangúan telnek a mindennapok. A  belga Gent városa mellett található "De…

4 nap ago

Szombaton újra eufórikus transzélményre számítsatok!

Márciusban debütált a legjelentősebb hazai tradicionàlis goatrance csapat, a Lunar 604 events új partysorozata a…

4 nap ago

Megjelent a magyar rock történetét bemutató képregény folytatása a ’80-as–’90-es évekről

A Magyar rocktörténet című képregény első részének megjelenése után a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával a…

5 nap ago

Mini–fesztivállá nőtte ki magát a House Piknik. Vulkán, dzsungel, vízesés és 5 külföldi fellépő érkezik

https://www.facebook.com/profile.php?id=100076263170470 5 éve a pilisborosjenői lankákon indult hódító útjára, mára a szcéna egyik meghatározó brandje…

6 nap ago