Elképesztő abba belegondolni, hogy kedvenc fesztiválunk immáron huszonegyedik alkalommal várja az elektronikus zene rajongóit június utolsó hétvégéjén. Az Alkotótábor szervezői minden évben kiemelt feladatuknak tekintik a legtehetségesebb hazai előadók bemutatását. Idén is kiírták fellépői pályázatukat, a zenészek maximum egy órás videóban adhatták le jelentkezésüket. Ebben az évben 9 olyan előadót (legyen szó DJ-ről vagy producerről) köszönthetünk a fellépők között, akik most fognak debütálni az Alkotótábor pultja mögött. Ketten közülük némiképp kakukktojásnak számítanak, hiszen szólóként már zenéltek a táborban, ezúttal azonban egy új formációban fogják bemutatni a produkciójukat.

Chillum Trio

A Chillum Trio 2002 körül alakult. Eredetileg egy népes kollektívaként, majd egy közös album kiadása után (melyről két szám megjelent Laurent Garnier válogatásában) a projekt lassan az alapító Szekeres Géza szóló produkciójává vált, jelenleg Méhes Mártonnal ketten lépnek a színpadra. 2014-ben Gilles Peterson Havana Cultura remix versenyének egyik győzteseként Havannában egy stúdióban dolgozhatott a kubai jazz színtér krémjével. 2017-ben a Budabeats Records kiadta a Chillum első 12” single-jét, tavaly pedig az első nagylemezük is megjelent ugyanitt fekete korongon. Hangzásvilágát organikusabb afrikai, latin, jazzfunk jellemzni, klubosabb house és break zenékkel ötvözve.
Chillum Trio LIVE – csütörtök 20:00-21:00, nagyszínpad

Laslo

Laslo a 2000-es évek eleje óta foglalkozik elektronikus zenével különböző álneveken és formációkban. Az évek során több saját kiadványa jelent meg olyan kiadóknál, mint a Tape Hiss, Soundscape Versions vagy a Greta Cottage Workshop. Szóló munkái mellett 2013-tól Bios-al közösen, DirekTorz néven alapítanak egy analóg live act formációt. Zenéiket a Larm, az Exiles és a Paeoni records publikálta. Dj-ként fősodról távolabb eső, ritkán hallott lemezek után kutat, szívesen játszik a legkülönbözőbb helyszíneken és időpontokban, és a Tilos Rádióban (Solar Noise), lemezgyűjteményének egyre szélesebb spektrumát bemutatva az ambient-től a techno-ig.
Laslo – csütörtök 20:00-21:00, kisszínpad

D365

Kb. öt éve zenél klubszinten. A Rax? formáció egyik feleként ismert Kirsch Dávid zenei repertoárjában a minimaltól a teltebb négynegyed hangzásig bármi beleférhet. Szebi jelenleg Új-Zélandon él, így Dávid mostanában a szóló projektjeire összpontosít, hangzásvilága a korábban megszokott boldog daytime zenékhez képest, valamennyire sötétebb minimal. A budapesti közönség már jól ismerheti, hiszen olyan helyeken lépett már fel, mint a Lärm, Secret Room, vagy az Easy, fő előfordulási helye az Aether.

Acideal

Tibi és Fülöp szívéhez igazán közel állnak a mély dubby hangzások, és kísérletező nyakatekert elektronikus hangok. Hardware only kütyükön nyomják a live zenélést, stílusukat az improvizatív játékos atmoszféra, dubos mélység és techno jellemzi. Zenéltek már szinte az összes jelentős budapesti klubban (Turbina, Toldi, A38, Sonic, Dürer), és hazai fesztiválon (mint például a Bánkitó és Ozora).
Acideal – péntek, 19:00-20:00, kisszínpad

Acidbenci 

„A zene az én mantrám, az igazság kimondásának helyes módja, az érzésekről, a vágyakról, a szíved tiszta tükre, dátum nélküli randevú az elméddel… Az előcsarnokban vagyok, valahol a „tranzitban
AciDBenci egy felfedező, aki a saját útját, saját táncát követi, egy alkimista, aki új formákat és alakzatokat próbál létrehozni, egyéni hangzásra és stílusra törekszik. Műfajról műfajra táncol, áttöri a határokat, a saját nyelvét beszéli. Azt mondja, hogy az élet egy tánc! Engedd el magad! Hallgasd a zenét, élvezd a ritmust, érezd az ütemet! Hagyd, hogy magával ragadjon!
AcidBenci – péntek, 01:00-02:00, kisszínpad

Daniel Meister

Kb. 10 éve kezdett el dj-zni és zenéket írni. Stílusát korábban inkább a house-osabb vonal jellemezte, a kontinens számos országában zenélt már. Két éve a minimal hangzás felé fordult, amivel úgy érzi, hogy sokkal jobban ki tudja fejezni belső énjét. Azóta már olyan nagynevű kiadóknál jelentek meg zenéi, mint a Micronica Records, Bondage Music, vagy az Inermu stb. Az általa képviselt hangzás minőségét jelzi, hogy nem csak digitálisan, hanem vinyl-en is jöttek már ki szerzeményei, amiket olyan nagynevű dj-k szupportálnak, mint pl. Joseph Capriati és Mihai Popoviciu. Nagyon örül és várja már az Alkotótábort, óriási szakmai elismerésnek tartja a meghívást.
Daniel Meister – szombat, 23:00-00:00, kisszínpad

Noumena

Tinédzser korában a drum and bass mélyebb és sötétebb oldala csalogatta be a DJ-k és producerek világába. Majd hosszabb útkeresés után, nem kis részben az Alkotótáborban szerzett élmények hatására, főleg a dub-techno/minimal/tech house spektrumon kezdett el áskálódni és alkotni. Egy éve elindította saját havi műsörát a Relate-nél, egy holland közösségi rádiónál, ez idő alatt rengeteget inspirálódott mind az általa meghívott vendégek, mind a saját mixekre való felkészülés által. Budapesten a kedvenc underground klubjában, a Fabrikában zenélt több alkalommal is Andrija Jagernek köszönhetően, amit a tánctér is mindig nagy örömmel fogadott. Saját produckiók terén is aktív volt; idén a hazai Dip’n’Dive kiadónál jelent meg először hivatalosan egy alkotása, néhány saját Bandcamp kiadást követően. Zenei kollekcióját szorgalmasan és tudatosan építi mind a mélyebb és érzékibb, mind a nyersebb, erőteljesebb hangzások irányába, hogy minél dinamikusabb és kifejezőbb élményt nyújthasson a szelekcióival. Az Alkotón is ezen ellentétek igényes ötvözetére fog törekedni.
Noumena – péntek, 17:00-18:00, kisszínpad

CVRDWELL & Bizmuth live

Lassan három éve zenélnek együtt. Az Alkotótábor színpadán első AV szettjüket fogják előadni, ami nem egy vizuállal kiegészített live set, hanem egy olyan produkció, amelyben bizonyos hangok látszódnak is, aminek megjelenítése egy, a hallható hangok által közvetlenül vezérelt lézersugárral történik. A vizuál szó ezért ebben az esetben félrevezető, hiszen ez maga a hang lézerrel leképezve. Ennek a technikának a valósidejűségében rejlik az ereje, aki látja azonnal érzi, hogy ez valami más. A látható hangokkal való munka roppant érdekes, teljesen új szempontokat hoz be az alkotói folyamatba. Az első természetesen az, hogy olyan ábrákat alakítsanak hangokká, amik esztétikailag és hangzásban is hozzájuk illenek. Ezt a transzformációt mindkét irányba használják, tehát nem mindig ábrából lesz hang, hanem néha fordítva is. További lehetőségeket rejtenek az audio effektek, pl. a visszhangnak vagy egy EQ-nak látható eredménye lesz. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Rrose-nak adhatják át a színpadot, aki szintén érdekelt az interdiszciplináris folyamatokban. És hogy nagyjából miről is van szó? Bizmuth egy ilyen módszerrel készült zenével jutott be a Telekom Electronic Beats Szelektor 2024-es experimentális válogatására, amit ITT lehet megnézni, illetve meghallgatni.

CVRDWELL & Bizmuth live, szombat, 00:00-01:00, nagyszínpad

Lassan megkezdődik a visszaszámlálás, a 21. Alkotótábor június 26-án, délután 4-kor nyitja meg kapuit. 
Hetijegyeket és bérletet az alábbi linken tudtok beszerezni: https://cooltix.hu/event/655fb92f7984b776c0824ff3
A FB esemény linkjét pedig itt találjátok: https://www.facebook.com/events/883509433079810

Borítókép: Erdős Angi