Úgy szép az élet, ha zajlik – tartja a mondás. A közhelyek néha egészen valószínűtlen körülmények között válnak valósággá. Az oldal hasábjain korábban már bemutatott Fluidia formáció is valami hasonlót élhetett át, hiszen üstökösként robbantak be a hazai zenei életbe, s első hivatalos megjelenésük után kisvártatva a magyar televízió dalversenyében jutottak el egészen a végső siker kapujába. Ezt követően a csapat frontembere, „hangja” Netti kilépett viszont zenésztársai Zoli és Gábor úgy döntöttek nem hagyják veszni az eddig elért sikereket, tovább viszik a projektet és már új énekessel kiegészülve, új produkcióval jelentkeztek. Eközben a legendás Buddha Bar aktuális válogatására is felkerültek egy korábbi zenéjükkel. Az igencsak sűrű időszak történéseiről Lázár Zolival beszélgettünk.

A Dal 2024-es kiírásában egészen az elődöntőig jutottatok a ‘Miről szól ez a dal’ c. produkciótokkal, ami nem kis fegyvertény egy viszonylag friss zenei projekttől. Hogyan bírtátok az élő tévés felvételekkel járó felhajtást, s milyen egyéb tapasztalatokkal gazdagodtatok azáltal, hogy egy egész ország hallhatta a produkciótokat?

Lázár Zoli: Alapvetően egy elképesztően nagy szakmai elismerésként éltük meg az egész DAL 2024-et. Több száz jelentkező közül kerültünk be a legjobb 60 produkció közé. Ezt a 60 előadót egy nem nyilvános előválogatón szűrte meg a zsűri és szűkítette le arra a legjobb 40-re, akik bekerültek az élő válogatóba. Itt a dalt eredeti hangszerelésben kellett élőben előadni, bár kiegészültünk egy vokalistával, egy csellistával, egy dobossal és egy zongoristával. Külön szeretném kiemelni Rátkai Áron barátunkat, aki csellón kísért és a dalban szereplő csellószólamok is tőle származnak.

Ebből a válogatóból a zsűri szavazatával továbbjutottunk az elődöntőbe, ahol nem kisebb feladat várt ránk, mint hogy hangszereljük át a dalt folk verzióba. Mivel egyikünknek sem volt semmilyen kapcsolata a folk zenével, így eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnt a feladat.

Szerencsénkre azonban kaptunk egy segítőt a Parno Graszt zenekar vezetője, Oláh Józsi személyében, aki segített az áthangszerelésében, valamint felkutatta azt a három, elképesztően tehetséges roma zenészt, akikkel kiegészülve elkészült végül a dal folk verziója. Így az élő műsorban Kökény Tamás bőgőssel, Sándor Zoltán hegedűssel és Kovács Krisztián kannással kiegészülve hangzott el a ’Miről szól ez a dal?’

A döntőről éppen lemaradtunk, de úgy érzem, nincs okunk szégyenkezni, mert szerintem maximálisan oldottuk meg mindkét feladatot. Sajnos azonban a DAL-lal járó extra stressz és elfoglaltság, valamint a megelőző hónapok szintén nagy leterheltsége (élő Petőfi Rádiós stúdiókoncert, bemutatkozó koncert a Turbinában stb.) énekesünket, Nettit olyan kihívás elé állította, melynek nem tudott megfelelni. Nyilván mindkét félnek megvan a maga verziója a történtekről, és ahogy lenni szokott, valahol félúton van az igazság, de a lényeg az, hogy végül elváltak útjaink és a Fluidiát immáron csak ketten Gáborral visszük tovább.

Idő közben új énekes csatlakozott a Fluidia-hoz Netti kiválását követően. Nyilván nem könnyű ilyenkor a “hang” pótlása, viszont ti megtaláltátok a méltó utódját Réka személyében. Kérlek mutassátok be Őt!

Lázár Zoli: Miután Netti közvetlen a DAL-t követően bejelentette, hogy nem kívánja tovább folytatni ilyen szinten a zenélést, Gáborral adtunk neki egy hónapot, hátha megváltozik a véleménye. Ez azonban sajnos nem történt meg, így amikor április végére véglegessé vált Netti kiválása, Gáborral nagyon mély emberi és szakmai gödörbe kerültünk. Komolyan felmerült, hogy abbahagyjuk a zenélést is, mivel Netti elhatározását – tekintettel megelőző fél évben elvégzett munka mennyiségére, és a kisebbfajta vagyonnal felérő anyagi befektetésre – árulásként fogtuk fel, mely teljesen lenullázta az addigi erőfeszítéseinket. Mivel azonban a Fluidia zenei alapjait Gáborral ketten alkottuk mindig, végül úgy ítéltük meg, hogy nem ért bennünket pótolhatatlan veszteség. Ráadásul annyi haszna azért mindenképpen volt a DAL-nak, hogy a Petőfi Rádió azóta is napi rotációban játssza a ’Miről szól ez a dal’-t és a ’Forgószelet’, ezt az eredményt pedig nem akartuk veszni hagyni.

A Fluidiát megelőzően Gáborral már zenéltünk együtt Rékával, aki a The Dreamcatchers-ben volt az énekesünk. Mivel vele annak a zenekarnak a feloszlását követően is megmaradt a jó kapcsolat, így kézenfekvőnek tűnt, hogy meghívjuk énekelni, bár nem lehettünk biztosak benne, hogy egyáltalán megtalálja-e majd magát ebben az elektronikus zenei közegben. Réka teljesen más típusú énekes, mint Netti, mivel ő a népzene felől érkezik és számára az angol nyelvű szövegek fekszenek jobban. A hangja karakterisztikája is egészen más: ő lágyabban, levegősebben és mélyebb tónusban énekel. Valószínűleg a Nettivel megalkotott és megjelent dalok (’Forgószél’, ’Miről szól ez a dal?’, ’Boldogtalan voltam’, ’Messziről’) viszont már soha nem fognak élőben megszólalni, mivel Rékától nagyon távol áll mind Netti szövegvilága, mind éneklési stílusa, így nem igazán lehetne hitelesen előadni őket.

Nemrég osztottátok meg a jó hírt a Facebook oldalatokon, miszerint az Embliss Records gondozásában megjelent ‘Messziről’ című zenétek a legendás Buddha Bar aktuális válogatásán jelenik meg június 28-án. Hogy jött a megkeresés és mekkora léptékű siker ez a formáció életében?

Lázár Zoli: Igen ez még egy tavaszi történés. Egy nap kaptunk egy üzenetet Juhancsik Istvántól, aki a kiadónk, az Embliss Records vezetője, hogy megkereste őket a Buddha Bar kiadója és szeretné szerepeltetni a 2024-es válogatáson a ’Messziről’-t. Mivel az Embliss Records elég erős a nemzetközi kiadói színtéren, és tényleg a lehető legszélesebb nemzetközi körbe juttatják el mindig a zenéinket, így akadhattak ránk a Buddha Bar-nál is. Ez szintén egy nagyon komoly szakmai elismerés, mind nekünk, mind a kiadónknak, illetve reményeink szerint egyfajta belépő a nemzetközi elektronikus zenei színtérre. Ha valaki nem ismerné, itt igazából arról van szó, hogy a Buddha Bar egy nemzetközi étterem-hálózat, melynek vagy kéttucat másik országgal együtt Magyarországon is van egysége. Ezekben az éttermekben mindig valamiféle chilles elektronikus zene szól és olyan jól működött ez a fajta plusz szolgáltatás, hogy a sikeren felbuzdulva már vagy 15 éve meg is jelentetik ezeket a válogatásokat, melyek friss, feltörekvő előadókat próbálnak ismertté tenni. Mára már a Buddha Bar a legfontosabb chill-elektro igazodási pont: a Spotify playlistjüknek például havi 1,2 millió hallgatója van, ami döbbenetes szám. Szóval nagyon bízunk benne, hogy a Messziről sikere valamilyen szinten ismert névvé teszi a Fluidiát nemzetközileg is.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan dolgoztok új dalokon, a legfrissebb produkciótok a ‘Cold Nights’ már “előjegyezhető” a vezető streaming platformokon. Kérlek meséljetek a dal keletkezéséről, melyik kiadó vette gondozásába és mikor várható a pontos megjelenés? Emellett milyen újdonságok várhatóak tőletek a közeljövőben?

Lázár Zoli: A ’Cold Nights’ egy új fejezet első lapja a Fluidia életében, mivel ez az első közös dalunk Rékával ebben a formációban. A dal egy melodic house szerzemény, melyet leginkább Natascha Polké – aki idén lép fel a Campus Fesztiválon – zenei világa inspirált. Aki ismeri az ő zenéjét, tudja mire számíthat: nagyon lágy, atmoszférikus house alapok, légies ének és keserédes hangulat. Ez egyben előre is vetíti, milyen zenékre lehet tőlünk számítani a jövőben. A melodic house vonal mellett persze nem hanyagoljuk majd el a downtempo-t és a liquid d’n’b-t sem. Maga a dal két lépcsőben jelenik meg, július 5-én a legismertebb zenemegosztókon szerzői kiadásban, aztán augusztusban pedig az Embliss Records kezdi meg a nemzetközi terjesztést. Jelenleg 3-4 új dalon és egy feldolgozáson dolgozunk, illetve szeretnénk még a nyár folyamán egy videót is forgatni. Az sem kizárt, hogy Rékán kívül más énekesekkel is alkotunk dalokat, de mindenképpen ő marad az elsőszámú közreműködőnk. Ami biztos, hogy a dalszerzés és a megjelenések folyamatosak lesznek, de decemberre talán nem lehetetlen, hogy valamilyen formában, élőben vagy stúdiókoncerten bemutatjuk az újonnan készült dalokat, bár lehet, hogy ez jövő tavaszra csúszik. Nem könnyű, egy ilyen törés után felállni a padlóról és tovább folytatni, de mi hiszünk abban, hogy a kitartó és elhivatott munka meghozza a gyümölcsét.