Kategóriák: Hazai pálya

Motog – Egy hazai producer, akinek Richie Hawtin játssza a zenéjét és jövő héten debütál Berlinben

Egy magyar headliner lesz február 11-én a berlini Insomnia vendége. Ez a német főváros egyik legrégebbi klubja. Immáron 17 éve üzemel és nagyjából olyan hangulatra lehet számítani, mint ami a KitKatClub-ot is jellemzi. Na de kiről is van szó?

Motog 2018-ban fertőződött meg az elektronikus zenével. Ez akkoriban történt, amikor Ausztriában élt, korábban semmilyen kapcsolata nem volt ezzel a stílussal. A DJ-skedés mellett a zeneírásba is hamar belekóstolt. A debütáló szerzemény keletkezésének története már önmagában megérne egy cikket, annyira abszurd körülmények ihlették. Egyre nagyobb energiákat fektetett a zeneírásba (persze ebben a dobos múlt is sokat segített), a berlini Animarum Recordingsnál, a belga Bunk3r R3cordsnál, valamint a svájci Shadowprintnél jelentek meg zenéi. Később pedig már Richie Hawtin is lejátszotta Motog egyik saját track-jét. Azt hiszem ezek az információk együtt pedig már bőven elegendőek lehetnek arra, hogy közelebbről is megismerkedjünk Gáborral!

Mesélj egy kicsit magadról, Hogyan indult a pályafutásod?

A blues és a rock vilából érkeztem, középiskolás korom óta szeretek dobolni és előszeretettel játszottam hobbi együttesekben is, innen a vonzalmam a határozottabb ütemek iránt. 2016-ban Salzburgban kezdtem dolgozni, ami azzal járt hogy másik három magyar kollégámmal együtt kivettünk egy négy hálószobával és egy hatalmas nappalival ellátott lakást, ahol hamar rendszeresek lettek az élőzenés estjeink, elektromos dobbal, gitárokkal, vendégekkel, stb. 2018 elején a gitárosunk helyébe érkezett Wábel Péter barátom (aki azóta már Amszterdamban él) és ő volt az, aki megfertőzott az elektronikus zenével. Addig számomra ez az egész műfaj gombok fura tekergetését és monoton tuc-tuc -ot jelentett csupán, Peti viszont a román kattogós mikrohouse zenéivel egy új ajtót nyitott ki bennem. 2018 nyarán közösen vettünk egy kontrollert azzal a szándékkal hogy megtanuljuk nem csak élvezni hanem csinálni is. Ugyanabban az évben szeptemberben pedig egy kinti barátunk (Krisu Mashalla) által szervezett bulin léptünk fel a salzburgi MARK nevü underground helyen, TopModels néven (ha már az életben nem lehetünk azok ugye). Ezek után mondanom sem kell, hogy a rendszeres házibulijaink éles fordulatot vettek: elindítottunk egy privát buli sorozatot Salzburg DJ Collective néven, ahol alkalmanként 5-6 helyi DJ zenélt, volt lineup, FB esemény, és 25-30 rendszeres vendég… mindezt a nappalinkban. Felejthetetlen időszak volt, főleg hogy a kezdés után hónapokon belül a dolgok sűrűjében találtam magam. Egyik kinti buliba hívtuk meg Stoffer Tamás barátomat, általa (és Németh Edina által) kerültem be egy olyan itthoni baráti társaságba, amivel elindultak az itthoni zenélések is.

Milyen helyeken zenéltél eddig mint DJ?

Salzburgban a MARK nevű helyen, a Rockhouse Bar-ban (a Tiefdruck csapat szervez oda máig techno bulikat) valamint számos kinti privát buliban, de ennek a felívelő folyamatnak sajnos a Covid véget vetett. Magyarországon eddig főleg privát bulikban zenéltem (szerencsére elég gyakran), de rendszeres vendége voltam a Minimal Art Family által szervezett Private Rave sorozatnak, illetve felbukkantam olyan induló projektekben is, mint a Mamat vagy a TechnoCorner.

Mióta foglalkozol zeneírással?

Az első elektronikusabb zenémet 2003 körül készítettem el, ami egy informatikai cég bemutatkozó prezentációs CD-jén a háttérzene volt :))) De komolyabb lendületet ez 2018-ban vett. Egy alkalommal Salzburg felé tartottam a vonaton és az akkori ízlésemnek megfelelően egy deepesebb zenén dolgoztam. Egy mellettem ülő srác megkérdezte hogy meghallgathatja-e. Belehallgatott, nagyon megtetszett neki, de mondta hogy valamilyen ének jó volna még bele. Erre felfigyelt egy lány velünk szemben, és megjegyezte hogy ő amúgy egy énekes Amerikából és szívesen meghallgatná ő is. Nagyon tetszett neki, és ott helyben rögtönzött is rá négy sort, amit ott vonaton el is énekelt. A mellettem ülő srác le volt nyűgözve és mondta hogy ő amúgy egy bécsi rádióban (nJoy) egy zenés műsort vezet és ha ezzel az énekkel ez a zene elkészül, akkor ő leadná a rádióban. Nos, a zene az énekkel elkészült és az ígérethez híven le is ment a bécsi rádióban. A rádiós felvétel a felkonferálással együtt fent is van a Youtube csatornámon.

Milyen eszközökön írsz zenét?

Régen a Propellerhead Reason-nel kezdtem, utána kipróbáltam többfélét, de az Abletonnál kötöttem ki. Azzal mindent meg tudok csinálni, amit szeretnék.

A hazai közönség előtt még relatív ismeretlennek számít a neved. jól látom, hogy Ausztriában élsz?

Budapesten élek, de rendszeresen járok ki Ausztriába, korábban Salzburgba, másfél éve pedig Bécsbe.

Mit éreztél, amikor Richie Hawtin lejátszotta a zenédet?

A berlini Animarum Recordings tulaja, Patrick Scuro hívott augusztusban, hogy a zeném ami náluk tavaly nyáron megjelent, lement Richie Hawtin egyik mixében is. Emlékeztem hogy a megjelenés előtt volt egy felhívás amiben Richie Hawtin unreleased zenéket keresett, az esélytelenek nyugalmával elküldtem neki, aztán ki is ment a fejemből. Erre… Nekem Richie Hawtin nagy példaképem és ahogy látni a videón a kezeit ahogy a zenémet keveri… ezt talán ahhoz lehetne hasonlítani mint amikor az ember gyereke ledoktorál egy neves egyetemen, vagy nem tudom 🙂 Nagyon jó érzés látni és hallani hogy valami amit én alkottam annak az összes belső mondanivalójával, önálló életre kelt. – „Silent Nothingness” a címe a kérdéses zenének és 1 óra 38 perc 20 másodperctől hallható a mixben

Milyen előadók inspirálnak, kik vannak rád a legnagyobb hatással?

Már a fenti eset előtt is első név mindig is Richie Hawtin volt aki eszembe jutott, az alázatossága, a folytonos kísérletezései és a gondolatvilága ahogy a zenékhez hozzányúl (még ha az én stílusom más is mint az övé) de a hozzáállása számomra példaértékű. A berlini kiadó által tulajdonképpen napi szinten kapcsolatba kerülök olyan producerekkel, mint Patrick Scuro, Jason Johnson, Tony Romanello, Bultech, Dreian, Concrete Panther, Acid Enigma, Katze, The Second Wave stb. velük szinte folyamatosan megy a félkész zenék, az új ötletek bemutatása, véleményezése, technikai ötletek csereberéje stb. A velük való kapcsolat és azok a zenék amiket ők készítenek, nagyon inspiráló számomra.

Hogy töltődsz fel szabadidődben? A képek alapján a motorozás szerelmese vagy és a művészneved is erre utal. Mesélnél erről?

Kisgyerek korom óta motorozom, ennek nagy hagyománya van a családunkban. Pár év kivételével 14 éves korom óta folyamatosan van motorom. Édesapám több mint 70 éves és még mindig egy 500-as Suzukival jár túrázni. Nekem a motorozás mellett mindig voltak más hobbijaim is, amikbe szintén nyakig belevetettem magam: középiskolás koromban verseket írtam és két önálló verses estem volt, tanultam vitorlázó repülőzni, sziklát másztam, barlangásztam, pár évig saját lovam is volt, szóval a zenén túl természet közelsége az ami igazán kikapcsol. Túrázni, úszni, sétálni, kint lenni… akár úgy is, hogy csak feküdni a kertben otthon a napon…  A zene is hobbinak indult, de szenvedély lett belőle.

Milyen célokkal vágsz neki a 2023-as évnek?

Tavaly több zeném is megjelent, idén egyelőre egy május végi megjelenés (a berlini Animarum Recordings-nál) van csőre töltve, de elég sok mondanivalóm van, ezeket szeretném új zenékben megfogalmazni idén. És persze megvetni a lábamat minél több helyen ahol ezeket bemutathatom, emiatt is különösen nagy dolog számomra ez a berlini felkérés.

Mire számíthat tőled az, aki meghallgat a berlini Insomniában?

Az a megtiszteltetés ért, hogy fő fellépő leszek ott és 3 órát játszom. Ez a három óra nagyon jó lehetőség arra hogy bemutassam mindazt a zeneiséget ami rám jellemző. Az aljasan mocskos lelkű zenéktől kezdve a dinamikus menetelésig szeretném ott elkísérni a közönséget és a zenéken keresztül beszélni hozzájuk, minél többet átadni ott nekik magamból. Több más producertől a világ minden tájáról viszek elég sok unreleased zenét, a sajátjaimon kívül persze. Van egy jelenleg is készülőfélben lévő trackem, amit addigra akarok olyan szintre hozni hogy ott lehessen a premier. Igazi önvallomás lesz…



Linkek:
Gombas Peter

Legfrissebb posztok

Denes Toth remixe is hallható a Moodyverse új megjelenésén

Pénteken látott napvilágot a Moodyverse legújabb megjelenése, ami immáron az ötödik a sorban. A Denes…

14 óra ago

Argentínából érkezik az Akvárium Lokál szombati fellőpője

Argentína régóta nagyon jó hatással van a progressive house nemzetközi vérkeringésére. Jól tudják ezt a…

16 óra ago

Budapesti DJ zenél ma este a HÖR-ben!

A csempékkel díszített apró berlini stúdióban megfordult már a szakma apraja-nagyja, mióta elindult az adás,…

19 óra ago

3 analóg live act is hallható lesz ma éjjel a Fabrikában!

A proper techno rajongói igazán el vannak kényeztetve mostanában, hiszen az óbudai harisnyagyárban ma és…

4 nap ago

Az elmékbe hatolva: Interjú a budapesti Walk In Mind duóval

Minden egy Purple Noise bulival kezdődött a Secret Room-ban. A többi mondhatni már történelem, hiszen…

4 nap ago

Új nagyszínpados fellépőt, és számos új fejlesztést jelentett be a Sziget

Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első…

5 nap ago