Kategóriák: Egyéb kategória

Koncert sorozat indul az elhagyott ausztrál elmegyógyintézetben

Az ausztrálokról eddig is tudtuk hogy fura népség, és valljuk be, őrültségüket folyamatosan bizonyítják, persze pozitív értelemben. Az újabb durranás a Festival Of Architecture and Design lesz jövő hónapban, melyet Adelaide városában rendeznek meg a Glenside Hospital Z osztályán.
A koncertsorozat is érdekes lesz, de előbb talán az épületet vegyük górcső alá. Maga a létesítmény csodaszép, eszméletlen jól néz ki kívülről, ám belülről azért nagyon is látszik, hogy ez bizony egy büntetőjogi intézet volt, és ezen a bizonyos Z osztályon tartották fogva a legsúlyosabb elmebetegeket, és bűnözőket. Ha nagyon akarjuk, hasonlíthatjuk az Alcatrazhoz is, bár ez a hely sokkal durvább volt… mert ugye itt szó szerint megőrült betegek is helyet kaptak.

Az intézet 1887-ben kezdte meg működését, és 1973-ban zárta be véglegesen kapuit. Az említett osztály neve eredetileg L osztály (L Ward) volt, de hamar rájöttek arra nem túl szerencsés a névválasztás, mert az emberek rögtön a „pokoli osztály” (Hell Ward) becenevet adhatják a helynek (nem mintha nem lenne jogos), így átnevezték Z osztálynak (Z Ward).

Az épület tervezője az angol E.J. Woods, aki nem mellesleg Dél-Ausztráliai több területén is otthagyta kéznyomát. A terek tágasak, szenzációs akusztikája teljesen lenyűgözte a zenészeket. Olyan mintha kifejezetten zenei események helyszínéül épült volna annak idején. Harmónikusan, spirituálisan rezonál az épület minden pontja. Óriási ablakok biztosítják a napfény beáramlását, így a nappali órákban teljes a világosság, csak a naplementével borul sötétségbe. Azt mondják ilyenkor nagyon titokzatossá válik a légkör. A zenei eseményekkel azt szeretnék elérni a szervezők, hogy az ide látogató közönség a zene mellett csodálja meg ezt az építészeti remeket, mely történelmi épülete az Ausztrál államnak.

Az eseménysorozat stílszerűen október 10-én nyitja meg kapuit, a Lelki Egészség Világnapján, és nem kisebb művészek muzsikálnak majd mint Niki Vasilakis hegedűművész, Simon Cobcroft csellista, Anthony Zatorski bariton, valamint tiszteletét teszi az ausztrál zenekonzervatórium lektora Christian Haines is.

forrás: ripitup.com.au]]>

Misty

Legfrissebb posztok

Denes Toth remixe is hallható a Moodyverse új megjelenésén

Pénteken látott napvilágot a Moodyverse legújabb megjelenése, ami immáron az ötödik a sorban. A Denes…

1 óra ago

Argentínából érkezik az Akvárium Lokál szombati fellőpője

Argentína régóta nagyon jó hatással van a progressive house nemzetközi vérkeringésére. Jól tudják ezt a…

3 óra ago

Budapesti DJ zenél ma este a HÖR-ben!

A csempékkel díszített apró berlini stúdióban megfordult már a szakma apraja-nagyja, mióta elindult az adás,…

6 óra ago

3 analóg live act is hallható lesz ma éjjel a Fabrikában!

A proper techno rajongói igazán el vannak kényeztetve mostanában, hiszen az óbudai harisnyagyárban ma és…

3 nap ago

Az elmékbe hatolva: Interjú a budapesti Walk In Mind duóval

Minden egy Purple Noise bulival kezdődött a Secret Room-ban. A többi mondhatni már történelem, hiszen…

3 nap ago

Új nagyszínpados fellépőt, és számos új fejlesztést jelentett be a Sziget

Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első…

4 nap ago