Kategóriák: Egyéb kategória

10 trend, ami a jövőben meghatározza a partyszcénát

Előszedtük a varázsgömböt és a Black Mirror című sorozaton felbuzdulva megpróbáltunk a jövőbe látni. Összeszedtünk néhány trendet, ami szerintünk hamarosan jellemezni fogja  a partyszcénát. Van, ami már az ajtónkon kopogtat és van, amire csak évekkel később fog sor kerülni. Vagy esetleg soha. Az is érdekes folyamat, hogy már a cikk megírása közben több helyen is updatelni kellett. Ami nem is olyan régen még jövőbeli eseménynek számított volna, az már a jelen.

VISSZAJÖN AZ ELECTRO
A zenei trendeket az állandó körforgás jellemzi. Az elektro a 80-as években volt igazán csúcson, hogy aztán az ezredforduló után ismét megjelenjen. Másodvirágzása csupán néhány évig tartott. Azután sem tűnt el, gyakran színesítette 1-1 szerzemény a szetteket, most azonban mintha erőteljesebb mocorgást éreznénk. Maceo Plex leporolta régi alteregóját és újra electro-kat ír, a stílust zenéjében leginkább kifejező DJ, Helena Hauff mixét választották meg 2017 legjobb essential mixének. Ezek a hírek ráadásul már azután láttak napvilágot, miután elkészült ennek a cikknek a vázlata.

SOHA NEM LÁTOTT NÉPSZERŰSÉG, A TECHNO AZ ÚJ „EDM”
Akár csak egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy DJ-k zenéljenek a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadán. Ma már szinte minden zene elektronikus. Az EDM megjelenésével irdatlan pénzösszegek kezdek forogni a szakmában. Utat tört magának a mainstream világában a tech house és a deep house-nak csúfolt popzene. Most pedig nagyon úgy néz ki, hogy a techno fogja letarolni a piacot. Ezt sajnos el kell fogadnunk. A techno már rég kibújt a föld alól. A top DJ-ink még több pénzt fognak keresni, a közönség pedig egyre inkább csak felhígul. Ebből pedig egyenes arányosságban következik a következő pont.

EGYRE TÖBB LESZ A ZÁRTKÖRŰ, MEGHÍVÁSOS RENDSZERŰ BULI
Egyre több a technos, a csapból is ez fog folyni. Ma már mindennaposak a „mainstream vs underground” összeröffenések a facebookon. Be lehet találni Droplex-et és Daniel Nike-t, de inkább szerencsésebb elengedni ezt az egészet. A szellem kijött a palackból. A mainstream és undergund közötti határ rég elmosódott, de szerintem akinek ez fontos, úgyis érezni fogja a különbséget és meg fogja találni azokat a rendezvényeket, aminek lelke van. A legjobb dolgok úgyis mindig ott történnek, amiről a legkevesebben tudnak. Nincs ez másképp a zenében. Angliában is így működtek a dolgok 20 évvel ezelőtt. A Facebook-on egyre több zártkörű eseménnyel találkozunk és a tendencia biztos, hogy nőni fog.

SOLOMUN A BUDAPEST PARKBAN
Kalkbrenner már fellépett tavaly a Parkban, de klasszikus, „nekünk való” DJ-szetteket még nem hallhattunk, pedig lenne rá igény. Mondjuk egy vasárnapi dayparty esetén. Solomun neve a Budapest Parkban először csak poén szintjén vetődött egy sörözés alkalmából, viszont ha jobban belegondolunk, igenis van benne ráció. A legfrissebb infók szerint nyáron amúgy is 4 órát fog zenélni a Hungexpoban, innen pedig már csak egy lépés a nagyszínpad Magyarországon. Lásd Paul Kalkbrenner, David Guetta vagy Avicii esetét a korábbi években.

ROBOTOK A DJ-PULTBAN
Prágában már rendeztek olyan bulit, ahol DJ-k helyett robotok szolgáltatták a zenét. A zene viszont „csak” egy dolog, ugyanilyen fontos szerepe van a zenét szolgáltató és a közönség közötti kapcsolatnak. Elnézve a csehországi buli képsorait pedig elég ijesztő, amit láthatunk. A mesterséges intelligencia viszont elképesztő, hogy hol tart. A humanoid robotok is egyre jobban hasonlítanak embertársainkra. Attól viszont talán nem kell félni, hogy a robotok elveszik a munkát, abban viszont van ráció, hogy megkezdődik egy egészséges munkamegosztás. Kialakulnak az újdonsült DJ-párosok a pultban. A robot keveri a zenét, az ember pedig viszi a showt és közvetíti az energiát.

MEGJELENNEK A TRASH BULIK ÉS ELŐADÓK
Egy óra alatt elkapkodták az összes jegyet a következő Necc Party-ra, az Akváriumban. A Budapest Parkban már állandó teltházzal működnek ezek a bulik A youtube-on pedig olyan hazai DJ-k mixeit játsszák a legtöbben, akikről alig egy éve még senki nem hallott. DJ Gyóntatófülke, Közvilágítá$h, Töttöttcigi és társai vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb loop-okkal színesítik az amúgy is vállalhatatlan zenéiket. Igény pedig van rá. Egyre nagyobb. Virágzik a trash. Akkor miért a techno maradna ki ebből? Ezután már az is befogadja a stílust, akinek a techno zene eddig túl monotonnak számított. A németeknél már van ilyen, A.N.A.L. (Alles Nur Aus Liebe) a csattogós minimált keveri vállalhatatlan loop-okkal.

EGYRE KEVESEBB ALKOHOL FOGY
Na az egy érdekes pont. Időnként a saját ismerősi körömben is ezt tapasztalom, bár ezek a józan pillanatok általában csak ideig-óráig tartanak. Ugyanakkor statisztikákkal is alá lehet támasztani a jelenséget. A londoni International Wine and Spirits Research adatai szerint tavaly 1,3 százalékkal csökkent az alkoholos italok fogyasztása, ami kifejezetten meredek esésnek számít az átlagos 0,3 százalékos zsugorodáshoz képest. A sörfogyasztásban különösen nagy volt a visszaesés, ennek oka pedig az, hogy Egyesült Államok sörfogyasztói egyre inkább a keményebb szeszek felé fordultak. A söriparnak 2009 óta nem volt ilyen rossz éve. Szintén furcsa, hogy az alkoholfogyasztás annak ellenére csökken, hogy a népességnövekedés miatt egyre többen lépik át a legális alkoholfogyasztás korhatárát.

MEGJELENNEK A MESTERSÉGESEN ELŐIDÉZETT KÁBÍTÓSZER HATÁSOK
Tök jó dolog beállni és órákon át flashelni, csak ne lennének azok a fránya következmények. Mert sajnos minden jó dolognak eljön a böjtje. Egyrészt számolni kell a törvény szigorával. Másrészt számolni kell a rövid távú következményekkel. Nem tudsz elaludni, másnapos leszel, napokig zombiállapotban vegetálsz, mire visszatérsz a rendes kerékvágásba. A túlzott szerfogyasztás igen csak oda tud csapni a megfelelő produktivitásnak. Úgy tűnik erre is van megoldás. Ugyanis manapság egyre többet kísérleteznek olyan szerekkel, ami a megfelelő tudatállapotot idézi elő úgy, hogy csak az agyunkkal játszik, a szervezetünkkel nem. Bekészülünk néhány órára, majd másnap semmi bajunk nem lesz.

MEGJELENNEK AZ OTTHONI BELÉPŐJEGYEK
Napjainban egyértelmúen a videós tartalmak tarolják a piacot, bármiről is legyen szó. Ma már szinte az összes nagyobb bulit és fesztivált otthonról is követhetjük hosszabb-rövidebb időre. A virtuális valóság valahogy mégsem akar olyan igazán berobbanni, de a technika fejlődésével mégis egyre jobban átérezhetjük otthon is a buli feelingjét. Persze a személyes jelenlétet össze sem lehet hasonlítani a foteldiszkózással, nem hiszem, hogy valaki inkább otthonról nézné a bulit, akár csak egy focimeccset. Aki viszont a földrajzi akadályok miatt nem tud ott lenni, annak ez egy opció. A technika fejlődésével és tökéletesedésével valószínűleg megjelennek az otthoni belépőjegyek a bulira. Szabó Péter az ország legnészerűbb motivációs előadója, még ha ezzel kapcsolatban lennének is kétségeink. A legutóbbi, Sportarénában tartott teltházas előadására már lehetett otthoni live stream jegyet vásárolni. Igen közel vagyunk attól, hogy a bulibelépőknek is legyen egy ilyen opciója.

NEM CSAK NYÁRON LESZNEK NAPPALI BULIK
Az ember biológiai órája szerint nappal aktív és éjjel alszik. Az oldalunk megjelenésekor nem bírtuk elégszer hangsúlyozni, hogy a jövő a szabadtéri nappali buliké. Akkoriban hazánkban nem igen rendeztek még ilyeneket. Azóta pedig nincs olyan nyári hétvége, amikor ne mozdulhatnánk ki nappal a szabadban. A téli klubszezon viszont az éjszakáé.Ennek ugyanakkor az a hátulütője, hogy el van baszva az egész másnap, a produktivitás általában a nullával egyenlő. Mi lenne, ha egy átlag téli napon is délután indulna a nagy menet? Simán beleférhet egy after még úgy is, hogy másnapra még akár ki is pihenheted magad. Mindenki jól járna.

+ 1 BEROBBAN EGY TRANSZSZEXUÁLIS DJ 
A női DJ-k forradalmát éljük. A Berghain pedig még mindig nagyon menő. Tehát mi következik ebből?

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy mi volt régen, akkor olvasd el ezt a cikkünket: http://primate.hu/10-dolog-ami-regen-jellemezte-a-bulikat-de-mara-mar-eltunt/

]]>

bendover

Legfrissebb posztok

Denes Toth remixe is hallható a Moodyverse új megjelenésén

Pénteken látott napvilágot a Moodyverse legújabb megjelenése, ami immáron az ötödik a sorban. A Denes…

8 óra ago

Argentínából érkezik az Akvárium Lokál szombati fellőpője

Argentína régóta nagyon jó hatással van a progressive house nemzetközi vérkeringésére. Jól tudják ezt a…

10 óra ago

Budapesti DJ zenél ma este a HÖR-ben!

A csempékkel díszített apró berlini stúdióban megfordult már a szakma apraja-nagyja, mióta elindult az adás,…

13 óra ago

3 analóg live act is hallható lesz ma éjjel a Fabrikában!

A proper techno rajongói igazán el vannak kényeztetve mostanában, hiszen az óbudai harisnyagyárban ma és…

4 nap ago

Az elmékbe hatolva: Interjú a budapesti Walk In Mind duóval

Minden egy Purple Noise bulival kezdődött a Secret Room-ban. A többi mondhatni már történelem, hiszen…

4 nap ago

Új nagyszínpados fellépőt, és számos új fejlesztést jelentett be a Sziget

Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első…

5 nap ago