Kategóriák: Hazai pálya

Műfajok határain egyensúlyozva: progressive house és techno pszichedeilkus hangzásvilággal

Hazai megjelenésekről írni mindig hálás feladat, most pedig egy viszonylag friss formációt szeretnénk bemutatni. Másfél évvel ezelőtt alakult meg az Intacto nevű formáció, ami Kay-D és Benho kétfős projektjét takarja, és a melodic techno, illetve progressive house határteruletein egyensúlyozva és alkotva érnek el egyre szebb sikereket itthon és külföldön is. Tavaly év végén jött ki az első EP-jük, a legfrissebb megjelenésük pedig a napokban jelent meg egy görög illetőségű kiadó, az Eat My Hat Music gondozásában. A hanganyag összesen két új szerzeményt (Sunburst / 12th Floor), valamint két – szintén görög származású – producer (Mind Conspiracy és Ziger) remixét tartalmazza. A kislemezt hallgatva rögtön igazolódni látszik Benho és Kay-D egymástól némiképp eltérő zenei gyökere. Erős ütemek és lélekemelő melódiák között balanszolva szinte a bőrünkön érezhetjük a természeti erőkből származó nyugalmat. A finom textúrákkal gazdagított szállós hangulat az időnként felvillanó lélekemelő vokálok által válik teljessé. A most megjelent új Intacto EP kapcsán a csapat egyik felével, Benhoval beszélgettünk.

Kérlek meséljetek egy kicsit magatokról! Honnan indult a pályafutásotok?

Eltérő irányból indultunk, de hasonló értékeket vallunk a zenében. Kay-D pályafutását nehéz lenne néhány szóban összefoglalni, hiszen az old school progressive trance és a mai újhullámos progressive house közti időszaknak egy nagyon egyedi hangzásvilággal rendelkező alakjáról beszélünk több száz kiadvánnyal a háta mögött. Én inkább goa/psy közeli zenei gyökerekkel rendelkeztem, mikor elkezdtem dj-zéssel foglalkozni a 2010-es évek közepén, viszont ekkor már a pszichedelikus-hipnotikus zenei hatásokat, melyekhez vonzódtam, inkább az akkori progressive house és a techno világában véltem felfedezni. Az első találkozásunk Kay-D-vel a saját szervezésű Perceptions bulisorozat keretében történt, amiről anno Ti is cikkeztetek. Itt állandó fellépőtársak, partnerek, majd barátok lettünk. Közös bennünk, hogy az említett műfajokra építkezünk, de az Intacto a progressive és melodic house, techno és a trance határterületeit feszegeti, amire soron következő EP-nk is jó példa. A Perceptions égisze alatt is folyamatosan „húztuk” egymást, hogy előremutató legyen a zenei víziónk, és ez az Intacto-nak is permanens célja, ezért állandóan alakunk, kísérletezünk, változunk, ami izgalmassá teszi számunkra a projektet.

A nevetek a psy szcénában is jobban pörög, mindkettő közegben otthonosan mozogtok. Miben látjátok a legnagyobb különbséget a két szegmens között?

Kis hazánk psy-nagyhatalom, és most szerintem világszinten is divatban van a pszichedelikus szcéna. Az emberek egy része az utóbbi években elfordult az anyagi világtól, és nyitott olyan irányzatokra, melyeknek része a spiritualitás. A goa közösségnek megvannak a maga kódjai és nyitottsága. A progressive house egy kisebb, családias, szeretetteljes közeg. Jelenleg utóvédharcát vívja a stílus, mivel kevés az olyan rendezvényhelyszín, ahol igényesen és rentábilisan le lehet bonyolítani egy tisztán progressive bulit itthon kevésbé ismert nevekkel. A műfaj nemzetközi top 3 dj-je nagyot megy itthon, mögöttük nagy az űr. A stílus fennmaradása érdekében fontos lenne az underground szcénaépítés és a fiatalok megszólítása, ahogy ez pl. a goa/psy világban egész jól működik. A progressive hangzás jövőjét a magunk részéről abban látjuk, hogy olyan új utakat keresünk, amik műfaji hibridnek számítanak. DJ-ként klubkörnyezetben érezzük magunkat a legjobban, ezért nálunk az a vezérelv, hogy amit létrehozunk, az működjön a táncparketten, miközben megőrizzük a műfaj  esszenciális érzelemvilágát. Sok esetben más műfajok eszköztárából kreatívan merítve érjük el az összhatást.

Meséljetek a zeneszerkesztés folyamatáról? Hogyan osztjátok fel egymás között a fázisokat? Milyen eszközöket, illetve programokat használtok?

Általában távmunkában szoktunk dolgozni, de személyesen még hatékonyabb a folyamat. Érdekes, mert szoftverhangszerekben is kicsit más a kettőnk ízlése, és ez a kontraszt egy sajátos ízt ad a zenéinknek. Abletonnal dolgozunk, és szeretjük pl. a U-He plugineket, de rengeteg más egyéb hangszert is használunk. Van néhány hardverünk, jellemzően monofonikus szintik és groovebox is, ezek sokszor segítenek ötletelni vagy magasabb szintre emelni a produktumot. Az otthoni stúdióink akusztikája nem tökéletes, de megtaláltuk azokat a referenciapontokat, amik alapján egy korrekt otthoni mastert tudunk küldeni a kiadóknak. A nagyobb kiadók a tapasztalataink alapján a premaster verziót szokták elkérni,  hogy ideális stúdiókörülmények között, a saját ízlésüknek megfelelően tudják kialakítani a végső verziót.

Miért éppen a 12. emeletről neveztétek el az új hanganyagot?

Jól beletaláltál, mert ennek a számcímnek a keletkezése az egyik legbénább :D. Inkább az EP másik zenéjének, a Sunburst-nek a címadására térnék ki. Ott a dallamnak van egy uplifting trance beütése, így a címadással is szerettünk volna adózni a 90-es évek előtt. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a görög label-vezér, Ziger egyből jelezte, hogy szívesen elkészítené a remixet. És itt megemlíteném Mind Conspiracy-t is, aki remek munkát végzett a 12th Floor átdolgozásával.

Mik a tervetek a jövőre nézve?

A jövő évben több olyan kiadónál fogunk megjelenni, ahol a műfaj krémjével, mondhatni ikonjainkkal dolgozhatunk együtt. Szeretünk hasonló zenei értékvilágú emberekkel érintkezni kollegiális szinten, és DJ-ként is imádunk kapcsolódni a közönséggel. Ha ezt saját zenéinkkel tehetjük meg, az a legnagyobb öröm. Mindketten lelkes, temperamentumos személyiségek vagyunk a pultban. Bízunk benne, hogy jó úton járunk.

RELEASE DATE: 2022-11-18
LABEL: Eat My Music
CATALOG: EMH036
BEATPORT: https://www.beatport.com/release/12th-floor/3921060

Gombas Peter

Legfrissebb posztok

10 zene, ami idén már 20 éves!

Május 1-én volt 20 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A kerek évforduló alkalmából…

2 nap ago

Indusztriális, proper és hard techno lesz szombaton a Fabrikában!

Egy valódi indusztriális, proper és hard techno invitálunk benneteket szombaton Budapest legőszintébb szobaklubjában, az ellenkultúra…

2 nap ago

„Nem egy vadidegen ember vagyok, aki továbbáll” – kiállítás nyílik Bertók Kriszti fotós emlékére

„Szeretem megélni az intimitást, hatalmas igényem van rá, de nem olyan egyszerű ehhez a megfelelő…

3 nap ago

Denes Toth remixe is hallható a Moodyverse új megjelenésén

Pénteken látott napvilágot a Moodyverse legújabb megjelenése, ami immáron az ötödik a sorban. A Denes…

6 nap ago

Argentínából érkezik az Akvárium Lokál szombati fellépője

Argentína régóta nagyon jó hatással van a progressive house nemzetközi vérkeringésére. Jól tudják ezt a…

6 nap ago

Budapesti DJ zenél ma este a HÖR-ben!

A csempékkel díszített apró berlini stúdióban megfordult már a szakma apraja-nagyja, mióta elindult az adás,…

6 nap ago