Kategóriák: Hazai pálya

Új hazai techno label a láthatáron! Cosmic Xplorer elindította saját kiadóját

Cosmic Xplorer nevével novemberben találkozhattatok először. Személyében üdvözölhetjük a a hazai techno szcéna egyik legfrissebb képviselőjét. Mi pedig azonnal beleszerettünk a produceri munkásságába!

Hangzásvilága ugyanis nagyon közel áll hozzánk. Semmi business és pompa. Mondhatni okos. kocka zenék. Pont olyanok, amiket egy sötét techno klubban a legszívesebben hallgatnánk.

Cosmic Xplorer 2020-ban indult útjára. A projekt mögött álló Hevesi Dani viszont már a 90-es évek közepe óta foglalkozik undergound elektonikus zenével, azóta több pozíciót betöltve támogatja a műfajt. Debütáló albuma rögtön egy francia kiadó, a Lune Records gondozásában látott napvilágot. Az Xploration of the Unknown összesen hat új zenét tartalmazott. Mindegyik tele van energiával, mégis hipnotikus, kellően magas érzelmi és értelmi intelligencia szinttel.

Ezt követte egy EP, ami februárban jelent meg hazánk egyik legismertebb techno kiadójának, a Panel Trax Records sublabelének, a NNULZ gondozása alatt. Az EP-re három új zene is két remix fért rá. Patikamérlegen mért, vegytiszta techno, ami egyaránt alkalmas az otthoni elmélyedésre és a féktelen bulizásra, ami már oly nagyon hiányzik mindannyiunknak!

A Hypnosis / Hyperloop Concept névre elkeresztelt folytatás pedig június 2-án fog érkezni. Ha három szóval kellene jellemezni a saját szerzeményeit, akkor így fogalmaznánk: minimalisztikus, hipnotikus, “loopy”. A kiadvány két saját szerzemény mellett három remixet is tartalmaz. A remixek erről az előbb definiált tengelyről lökik el változatos irányokba a zenéket.  Ebben a konkrét esetben egy tipikus  A Thousand Details-hangzással és egy tipikusnak egyáltalán nem mondható Linear System megközelítéssel egészül ki a kiadvány. Bár a hivatalos megjelenésig még van hátra néhány nap, a Spotify, Bandcamp és Beatport jóvoltából már bele is hallgathatunk a szerzeményekbe!

Spotify pre-save: https://smarturl.it/ewb05e

És most jön a csavar. Az EP egyben Cosmic Xplorer újdonsült kiadójának, a Hypnosis Multiplex debütáló megjelenése is egyben!  Nagyon kíváncsiak voltunk a részletekre, ezért aztán kifaggattuk a Danit a kiadó alapításának kulisszatitkairól!

– Miért döntöttél úgy, hogy saját kiadót alapítasz?

– Ennek több oka is van. Egyrészt van egy stratégiám, ami nem teszi azt lehetővé, hogy több hónapot vagy esetleg éveket várjak a nagyobb kiadók válaszára. Ettől sokkal aktívabbnak kell lenni ma egy művésznek manapság. Másrészt a kiadás minden fázisát a kezemben tarthatom. Sajnos nagyon jellemző az underground kiadókra, hogy szinte nulla energiát fektetnek a release-ek promóciójába, ami a végső soron frusztrációhoz és kiégéshez vezet az esetek többségében. Gondolj bele! A kezdő művész beletesz mondjuk 12-14 órányi munkát egy zenébe a szerzéstől kezdve egészen akár a mastering-ig, majd hosszas levelezgetés után ingyen odaadja egy kis indie label-nek ezt a zenét. A művész joggal várhatná el, hogy a label tulajdonosa legalább annyi munkaórát tesz a promócióba mint amennyit a szerző tett a zenébe. Ez lenne a fair, de sajnos a valóság más képet mutat. Így ha a művész komolyan gondolja a zenei karrierjét, akkor saját kezébe kell vegye az irányítást. Nem könnyű és nem kellemes ez az út, hiszen tele van a zeneipar városi legendákkal és tévhitekkel, de úgy vélem végeredményben meg fogja érni.
Harmadrészt minden label a kiadók piacán indie label-nek számít. Az összes kiadó! Tehát a nagyra tartott Ostgut Ton, Mute, Cocoon Recordings, Soma, ARTS, stb.. mind indie label. Semmivel nem jobban definiáltak, mint egy kezdő kiadó. A különbség csak az, hogy ez előbb felsorolt kiadók már évtizedek óta a piacon vannak és már kiépül köréjük a propaganda, a követői kör és egy hálózat ami életben tartja őket. De ezt a lemaradást kitartással és stratégiával be lehet hozni, ha valakinek ez a szándéka.

– Mi kell ahhoz, hogy az embernek saját kiadója legyen?

– Ha nem csak egy sima Bandcamp kiadóra gondolunk, hanem egy olyanra aminek van disztribútora és promóciós hálózata akkor folyékony angol, networking képesség, diplomatikusság, elszántság, grafikai design affinitás, némi hajlandóság a sok-sok adminisztratív feladat elvégzésére, rengeteg időre és konkrét vízióra.

– Kiknek szól a platform? Csak a saját zenéidet fogod itt megjelentetni, vagy másokét is? Vannak már tervek a megjelenések kapcsán?

– A Hypnosis Multiplex a “kevesebb néha több” célkitűzése mentén minimalista, hypnotikus, poliritmikus táncparkett orientált zenék tervezi képviselni. A különböző külföldi előadók által készített remixek pedig pont ezt a koncepciót próbálják egy kicsit felborítani. Az elmúlt közel két évtizedben háttérbe szorultam, így úgy gondolom már kiérdemeltem azt, hogy ez a kiadó főként az én munkásságomról szóljon. Így főként saját zenék, remixek fognak megjelenni. Terbe van vége egy-két közös kollaboráció is, de ezekre a konkrét felkészülés még nem kezdődött el jelen pillanatban.

– Visszajelzésekkel hogy állsz?

– Amikor ebbe az EP-be belevágtam, meg kell mondjam nem voltak konkrét elvárásaim, csak egész egyszerűen elkezdtem csinálni. A közelmúlt hibáiból tanulva változtattam az együttműködő partnereken és az időzítésen is. Egyenlőre úgy néz ki bejött a váltás. Valamint premier lehetőségeket kaptam két berlini magazintól, az OECUS-tól és a BCCO-tól valamint a barcelónai Vanity Dust-tól is. Ezek a premierek a következő napokban fognak világot látni. A legmeglepőbb pillanat viszont az volt, amikor maga Dave Miller (az Abstract Division fele) keresett fel engem és beszélgetésbe elegyedtünk a promó kapcsán.

Gombas Peter

Legfrissebb posztok

Teljes a 9. Kerekdomb Fesztivál programja

A Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között összművészeti programokkal, különféle borkóstolókkal és dűlőtúrával várja…

1 nap ago

Kinek ajánld fel az adód 1%-át?

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-ig, az szja-bevallástól függetlenül…

2 nap ago

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak: újra megnyílik a Viadukt Terasz!

Május 18-án újra megnyílik a Viadukt-terasz a Pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti…

2 nap ago

Itt egy videó, ami bemutatja a The Prodigy által felhasznált összes sample eredetijét!

A „The Samples: The Prodigy Marathon – Albums Edition” elnevezésű YouTube-videó a zenekar teljes diszkográfiáját…

3 nap ago

Sept új projektjében a zene és a festészet összefonódása segít a pillanatok megélésében

Sept az egyik legismertebb lengyel dj / producer. Tavaly az INOTA Fesztiválon is színpadra lépett.…

3 nap ago

„Boiler Room” partit szerveztek egy nyugdíjasotthonban

A nyugdíjasotthonokban általában elég egyhangúan telnek a mindennapok. A  belga Gent városa mellett található "De…

6 nap ago