Nógrád megye egyik legszebb falucsájában, Terényben, gyönyörű természeti környezetben, az úgynevezett “szőlősoron” található hazánk egyik legkülönlegesebb múzeuma. A valószínűtlen tematikában és valószínűtlen helyen létrehozott múzeumokban egy valami általában közös: mindegyik gyűjtemény mögött ott egy csodabogár gyűjtő és az ő szenvedélye, sokszor az egész élete. Ezt a gyűjteményt Nagy Vilmos hozta össze.

Ő a házigazda is. Itt lakik a ház hátsó részében és személyesen fogad minden érdeklődőt, akiknek órákon át tud mesélni a magnókról. Műszerész tanulóként került velük először kapcsolatba, még a 60-as években. Az első fizetéséből (ami akkor 1050 Ft volt), egy 3000 Ft-os magnót vett meg részletre. A 2002-ben megalapított múzeum kívülről egy átlagos falusi ház.  A belső szobák viszont régi magnóktól roskadnak. Szám szerint 430 darab van belőle, aminek egy részét maga szerezte meg, a többit pedig más gyűjtőktől kapta. Hasonló múzeum több is üzemel a világban, olyan azonban nem, ahol az összes magnó működik.

“Amikor belép az ajtón. Itt egyszerre két érzékszerve esik rabul. Egyrészt a szeme be nem tudja fogadni a magnók sokaságának látványát, másrészt az orrát megcsapja egy jellegzetes illat: az ódon fa és az elektronika keverékének semmihez sem fogható élménye. Vili pedig még meg sem szólalt… A harmadik lépcsőfok, amikor Vilink szeretettel köszönti a vendégeket és bemutatja a múzeumot. A látogató itt már sejti, hogy innen egyhamar nem akar szabadulni. A veterán készülékek pedig egymás után kezdenek megszólalni, miközben Vilmos egyre-másra meséli a megható történeteket.”

Hasonló múzeum több is üzemel a világban, olyan azonban nem, ahol az összes magnó működik.

“Amikor az érdekességek és ritkaságok megszólalnak, a zenei aláfestés végleg magával ragadja a gyanútlan látogatót, aki számára megszűnik az idő, a külvilág és minden, ami még esetleg nem maradt ott az autóban…” A magnók korabeli zenéket játszanak. Egy ide látogató nyugdíjas hölgy azt mondta, hogy 67 évesen ment be, de 2 óra múlva 17 évesen jött ki a múzeumból.