Ma éjfélig lehet pályázni a Telekom Electronic Beats által immáron harmadik alkalommal kiírt megmérettetésen. A SZELEKTOR idén már négy kategóriában (pop-, klub-, kísérleti zene és short video) várja a pályaműveket. A beérkezett pályaművek sokasága komoly munka elé állította a zsűrit, akik folyamatosan hallgatják és értékelik a beérkezett szerzeményeket. A producer személyének tudta nélkül, minden elfogultságot kizárva, kizárólag szakmai alapokra helyezve a döntést. A primate.hu zenei világához legközelebb álló „klub” kategória zsűritagjai közül Technokool és Sobek osztott meg információkat, hogy mi alapján zajlik az értékelés, mire érdemes a pályázóknak odafigyelni és, hogy egyáltalán milyen számukra a jó zene. Az általuk megfogalmazottak minden producer számára hasznos gondolatok lehetnek! 

Milyen számodra a jó zene? 

Technokool: Számomra a jó zene, ami tartogat valami meglepetést, amit korábban még nem hallottam, legyen az egy hang, újszerű megoldás, vagy egyedi hangulat.

Sobek: A jó zene egy masszív trip, van eleje, vége és valamit megmozdít az emberben. Nem a tempója vagy a hangzása számít elsősorban, inkább az, hogy az előadó szeretne -e bármit közvetíteni a produktumán keresztül. Előfordul, hogy csak egy-egy elem, ami elkap, van amikor megjelenik egy jelenet vagy kép előttem hallgatás közben, az már egy komplexebb élmény.

Milyen kritériumok alapján hallgatod meg és értékeled a beérkezett műveket?

Technokool: a) Legyen valamiféle felépítése és kidolgozottsága. ne csak egy félkész ötlet. b) Lehetőség szerint szólaljon meg jól, ami egy masteretlen szamtol elvárható c) ízlés

Sobek: Mindenképp fontos, hogy van e az adott zenének valamilyen célja, sztorija, kivált e érzelmi viszonyulást, vagy megcsinál -e rendesen.  Én szeretem ha változatosabbak a trekkek, van fent lent, kiállás stb. de ez nem alapkövetelmény. Két évvel ezelőtti és már publikált cuccokkal kevésbé érezheti nyeregben magát az induló nálam, de ha top a produkció, akkor bent lesz.  A külső megjelenést vagy self-marketinget nem veszem figyelembe különösebben, a vicces számcímeket viszont szétadom. Általában megnézem mindenkinek a full profilját is, mert simán lehet, hogy találok még egy-két gyémántligás feltöltést.

A zene igen csak szubjektív dolog. Hogyan tudsz objektív maradni? Hol, milyen eszközökön és mikor tervezitek meghallgatni a pályamunkákat

Technokool: Én már kíváncsi voltam, úgyhogy kicsit belenéztem a beküldött művekbe;) Elég sokféle stílust hallgatok és szeretek. azt hiszem ez segít abban, hogy műfajtól függetlenül tudjak értékelni.

Sobek: A hétköznapokban is igyekszem mások fejével gondolkodni ha a helyzet megkívánja, zsűriként pedig teljesen alap, hogy az egot és a saját ízlést félre kell tenni ahhoz, hogy ne csak 1-2 számot tudjak javasolni a válogatásra. Laptopon, fejhallgatóval szántom a fileokat.

Mit tanácsolsz a jelentkezőknek, mire érdemes leginkább odafigyelniük, amivel elnyerhetik a zsűriztetők szimpátiáját a szakmai szempontokat figyelembe véve?

Technokool: Mivel klub kategoriaban értékelek, ezért azt fontosnak tartom, hogy a célnak megfeleljen, tehat klubban játszható, táncolható zene legyen. Azt tanácsolom, hogy ne akarjanak senkihez sem hasonlítani, hanem találják meg a saját hangjukat.

Sobek: Ide most jó sok közhelyet fel lehetne sorolni, e helyett inkább egy jót tanács; ne a szimpátiánkra hajtsatok, hanem tekerjetek ki valami vagányat otthon vagy a stúdióban és küldjétek be.

További infókért kattints a szelektor24.hu-ra!