A tavaly májusban útjára indított Chat Boutique Records minden figyelmet megérdemel. Ez ugyanis nem csupán egy újabb hazai illetőségű kiadó, hanem a szó legszorosabb értelmében vett zenei műhely és alkotói közösség.

A tagok egytől-egyig a house műfaj hívei, de ha pár alműfajt kellene megnevezni, akkor chicago house, funky house, disco house, garage house, french house, techno house, acid house lennének azok – ezekből is inkább az oldschool, de máig aktuális és erős vonalak. Hitvallásuk és közös értékrendjük a műfajokon átívelő, felemelő dallamok, érzések hirdetése.

És, hogy kikből áll a Chat Boutique Records legénysége? Jelen pillanatban összesen heten alkotják a csapatot. Agebeat (Hingyi Balázs), Constant K (Kőváry Dani), DJ Her-Ass-Ment (Zwickl Pali, Sophie M), be_toro (Toró Balázs), Flex Luthor (Félix Ákos) illetve indie/alternatív vonalon Tingyela Dóri. Megalakulásuk óta havi rendszerességgel zenélnek Budapest különböző klubjaiban és színterein, többek között a Központban, az EASY Art Space-ben, a Három Hollóban, a Manyiban, a Valyo Rakparton, a Gólyában illetve az A38-on.

A sikeres bulik mellett havi szinten jelentkeznek elektronikus és indie kiadványokkal, videoklipekkel, mixekkel, egyéb installációkkal, kedvezve az igényes elektronikus, indie kiadványok iránt érdeklődőknek.

És, hogy miben rejlik a Chat Boutique sikere? Ha meghallgatod bármelyik kiadványukat, akkor magad is érezni fogod, hogy ez miért más, mint a legtöbb Magyarországról indult kiadó. A Chat Boutique Records kiadványai karakteres „magyaros” hangzásvilága azonnal felismerhető. Ez az, ami régóta hiánycikk a magyar elektronikus zenei színtéren. Pedig ha nemzetközi vizekre szeretnénk evezni, akkor szükség van egy olyan egyedi, karakteres zenei világra, ami meghatározza az identitásunkat és elhelyezi Magyarországot a világ zenei térképén.

be_toro
be_toro – Fotó: Mult Roland

A Chat Boutique Records legújabb kiadványát be_toro késztette és április 22-én látott napvilágot. A „The Balkanizer” névre hallgató EP összesen három szerzeményt tartalmaz és – ahogyan azt a címe is sejteti – tökéletes egyvelege a népies dallamvilágnak és nagyvárosi rave-ek hangulatának. A „Balkan Trance” című zenéhez klip is készült Condrat Paula rendezésében, amit mindenképpen érdemes megnézni, hiszen országimázs videónak is tökéletesen beillene!

be_toro így nyilatkozott a frissen megjelent EP-ről: „Ezt az EP-t az a furcsa köztes létállapot és félperifériás életérzés ihlette, amibe ledobott a gólya: azaz, hogy milyen érzés felnőni ebben a sajátos egyvelegben: Nyugat és Kelet határán, Európa és a Balkán határán, magyarság és románság határán, székely falvakkal határosan egy posztkommunista városkában, ahol a múlt- és jelen század párhuzamosan él egymás mellett. Szóval ezeknek – a látszólag ellentétes – hatásoknak ízvilágát 3 számban főztem össze: szeretem az elektronikust, de az akusztikust is, szeretem a veretést, de ugyanúgy a lötyögést, szeretem az urbánus-indusztriális vonalat, de nem kevésbé a népiest, így ez végül a különböző elektronikus műfajok bántalmazásába torkollott. A Fire Jumper c. szám 130 bpm, a 90-es évek rave-es, breakbeates hangzása moldvai tánctémákkal keveredik. A Balkan Trance, Taunt Dances c. számok nem csak műfajilag, hanem ütemüket tekintve is elég rendhagyóra sikerültek, ugyanis anélkül, hogy a fő témák sebessége változna (a népzene ritmusának köszönhetően) egy számon belül két tempó is van: a lazább részeik 130 bpm, microhouse-os beütésűek, a drop 160 bpm trance.”

Ha keleti szomszédainknak sikerült megalkotniuk egy olyan elektronikus zenei stílust, mint a microhouse, amivel a legnagyobb európai klubok és fesztiválok színpadát sikerült letarolniuk, akkor legyenek ők a követendő példa. A lehetőség itt van a kezünkben. Legyünk büszkék a múltra és hagyományainkra, de fókuszáljunk a jövőre és a nemzetköziségre. Közben pedig gondoljunk arra, hogy igazán nagyot csak akkor lehet alkotni, ha egy csapat hasonlóan gondolkodó, és kellően elkötelezett alkotó áll az elképzelés mögött.

be_toro – The Balkanizer
01 – Fire Jumper
02 – Balkan Trance
03 – Taunt Dances

Az EP SoundCloud-on: https://soundcloud.com/chatboutiquerecords/sets/be_toro-the-balkanizer

Minden, a Chat Boutique-kal kapcsolatos eddigi és jövőbeli tartalmat, korábbi megjelenéseket, klipeket, közösségi felületeket, stb. ezen a gyűjtő-linken tudtok elérni: https://linktr.ee/chatboutiquerecords