Az Anima Sound System-album egyik vezető száma a francia filozófusnőről szól Sweet Simone Weil, amely egyszerre táncos, spirituális track, és a primate.hu-n látható-hallható először. A dalt a zenekar előadja szombaton, március 23-án a Magyar Zene Házában rendezendő lemezbemutató koncertjén, ahol olyan “agyonremixelt” dalokat eljátszanak majd, mint a ’68 vagy a Tedd a napfényt be a számba. Mutatjuk a ma megjelent Bowie-feldolgozásukat, amely szintén a hétvégén megjelenő új lemezen kap helyet.
 

Az Anima idén a DERKOVITS című albummal, fantasztikus zenészek (Kézdy Luca hegedűs, Benkő Dávid billenytűs, Varga Nóra fuvolista-harsonás) csatlakozásával egyszerre elektronikus, másrészt jazz-funk-felállás várja a közönséget, más mint tavaly, más mint 5, vagy 10, 15 vagy 30 éve, ahogy azt már megszokhattuk az Animatól az elmúlt évtizedekben. Ahogy Prieger Zsolt fogalmazott egy minapi interjúban, hogy kicsit tényleg összegzősben van mostanában, de még véletlenül sem is azért, mert eltelt 30 év tavaly a zenekar történetében, hanem azért, mert éppen most kezdi a második harmincat az Animával. „Amikor 35 éve elkezdtem ezt a zenei dolgot, akkor szintén abból indultam ki, “amim” van. Egyébként nagyjából abból, amim most van: zajzenék, elektronika, klasszikus zene, house, népzene, Bowie, DAF, Throbbing Gristle, garage, Bartók, Detroit, Erdély, női zenék és énekek, kísérleti dolgok. Kb most is ez van. Mindig ez van. Meg persze egy csomó újdonság, amit habzsolok. Annyiban más, hogy most az énekes-verze-refrénes dalok kezdeményeit is csak én írom, ami egyrészt öröm, de mivel kb naponta születnek skicceim, nagyon vicces ezekből az igazán jókat kiválasztani a producertársaimmal. Az Anima Sound System a kezdetektől fogva tényleg „sound system”, hangzások és alkotók találkozóhelye.

És miért pont Derkovits? “Derkovits alapélményem, de mondjuk Kassák vagy Vera Molnar nagyobb hatással volt rám. Derkovits inkább a világlátásomba nyúlt bele, a suli folyosóján a második emeleten láttam először azt a metszetét, amin odavágnak a parasztok a hatalomnak, persze hogy hatással volt rám. Ez a Dózsa-metszet-sorozat volt. Közben persze egyáltalán nem volt akkora vörös, mint ahogy azt a kommunisták bemutatták nekünk a kádárizmusban. A politika hazugságai már akkor nyilvánvalóak voltak, a mai politika átlátszó kamujain már meg sem rezdülünk. Szerintem minden “határsértő” figurám és toposzom Derkovitsból van, Hölderlintől Latinovitsig. A bűvöletükben éltem egész gyerekkoromban, a hatásuk meg tényleg máig kitart. Hangok, képek, ízek, illatok, a lakótelep, ahol felnőttem, a könyvek, amiket befaltam és a mai napig falok. Nem tudok betelni az élettel, ez az, ami mozgat, a lemezek csak ennek az érzésnek a melléktermékei. Mondom ezt úgy persze, hogy hónapok óta ezzel a lemezzel foglalkozunk.”

Premierünk, a Sweet Simone Weil:

De mutatjuk a szintén ma megjelent Bowie-feldolgozást is. 

Itt pedig a szombati esemény: https://www.facebook.com/events/383315054241203