A hazai színtér elektronikus zenei eseményei szinte mind a fővárosra koncentrálódnak. Újonnan induló sorozatunkban azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy országjárásba kezdünk. Bemutatjuk azokat a településeket, ahol erős a helyi elektronikus zenei közösség. Sajnos egyre kevesebb az ilyen település. Az okokat hosszasan lehetne boncolgatni, de az biztos, hogy amíg 20 évvel ezelőtt rendszeresen jártak külföldi fellépők az ország számos pontjára, mára már csak alig egy fél tucatnyi város maradt meg hírmondónak. Második állomásunk: Szeged.

Vidéken sehol nincs élet, vidéken szombat este üresek az utcák, vidéken már csak a mainstream megy. Sok helyütt (szinte mindenhol) ugyanazokat a panaszokat lehet hallani. De van hazánkban egy város, ahol rendre rácáfolnak erre a tényre. Ez pedig nem más, mint Szeged! Erről magam is meggyőződhettem, amikor – már nem is a nyári melegben, hanem ősszel – először keveredtem le a Csongrád-Csanád megye székhelyére. Teljesen ledöbbentem azon, hogy micsoda élet van itt! Még októberben is tele volt a belváros, a teraszokon nem lehetett szabad asztalt találni. Kísérőim szerint ez a jelenség itt teljesen általános. Tisztára olyan érzésem volt, mintha csak Budapesten jártam volna az embermennyiség, a helyek minősége és a rengeteg külföldi szó hallatán. A Szegedi Tudományegyetemnek köszönhetően itt is rengeteg külföldi diák tanul, akik szeretnek és tudnak is szórakozni. Na de lássuk csak a szórakozási lehetőségeket.

Szeged – SunCity! A napfény városa! De igazán csak, akkor indul be az élet, amikor a nap már elhagyta a horizontot.
Néhány bástyát említünk cikkünkben, amik újonnan nyíltak, vagy több évtizede színesítik a szegedi éjszakát.

Sing Sing Music Hall

A legnagyobb és leghíresebb disco. Nem csak a dél-alföldi régióban, de az ország minden pontján ismerik. Ha felcsendül a neve, mindenkinek beugrik egy-egy pillanat amit a Sing falai között élt át.
A hajdani tömegek, akik már nyitás előtt a bejáratnál kígyózó sorokban tüntettek a bejutásért, mára már előre megfontolt időpontban érkeznek. Az új generáció és az internet berobbanásának köszönhetően, amúgy is nehezebb dolga van a kluboknak, kevesebben járnak szórakozni.
Leginkább a Sing Sing Music Hall itta meg ennek a levét városunkban. A sok ezres befogadóképesség hatalmas előny volt 10-20 éve, mára már inkább hátrányává vált, hisz világsztár fellépőkkel is nehéz megtölteni ezt a hatalmas csarnokot.
Azonban az utánozhatatlan “Sing érzés”, amit ad, – a mai napig megmosolyogtatja azt, aki belép a kapuján.
A Wild Life , Carbon és Rádió 1 partik mellé most az Intense sorozat társult, hogy új színt vigyen a Music Hall falai közé.
Nem véletlen, a névegyezés az egyik leghíresebb amerikai börtönnel. A szegedi Sing Sing ugyanis a hírhedt Csillag Börtön közvetlen szomszédságában található.

 

Hungi Vigadó

Következő alappillére a szegedi éjszakának a Hungi. – Szeged népének vigadója.
A korábbi fénye mit sem csorbult. Sőt.. Aki igazi Hands Up partit akar a barátaival, jobb választást keresve se talál. Változatos egyetemi programok mellett, nappali riport és stand up napokat is tart, garantáltan érdekes vendégekkel.
Az underground részét a Badgirls sorozat testesíti meg már hosszú évek óta. Az oszlopos tagok mellett, világsztár fellépőkkel örvendezteti meg a house vonal kedvelőit.

Sunder Club

A Sunder Club két éve nyitott. De kétség sem férhet hozzá, hogy egy hatalmas űrt töltött be a szegedi éjszakában.
Rengeteg visszajelzést alapján egyhangú a fáma: “Kellett már egy ilyen hely Szegedre, ahol Önmagunk lehetünk és az underground zene oltárán hódolhatunk.”

A Sunder igyekszik megcélozni azokat a stílusokat, amikből hiány van a városban, Underground Techno, Tech House és “New Gen” Rave partik. A fontos kiemelendő stílusok közé tartozik még a Goa, Psy, Dubstep & Drum and Bass. A Sunder különlegessége továbbá, hogy a helyi szervező csapatok és feltörekvő zenészek is megtalálják a számításaikat itt. Hosszútávú kooperáció mellett, mindenkinek lehetőséget kínálva, hogy megmutassa magát a nagyérdemű előtt. Ha jó fej személyzetet és a családias hangulatot részesíted előnyben, itt biztosan megtalálod a számításaidat.

Törpe Tető és Bár

A Törpe is egy ikonikus hely a belváros szívében. Sokáig a lenti bár rész adott otthont a táncolni vágyó arcoknak, mára már a tető rész is aktívan üzemel télen-nyáron, ahol szintén szeretettel várják a helyi szervező csapatokat, hogy különleges enteriörben adhassák elő produktumukat, kellemes italok elfogyasztása közben. A hely ütőkártyája a felhők fölé emelkedő tető terasz, ahol tiszta időben be lehet látni az egész várost. Csodás attitűd mellett, lazítani vágyó arcokkal fűszerezve várnak egy kellemes italra.

Fotó: Szabó Dávid (szeged.hu)
Fotó: Szabó Dávid (szeged.hu)

Grand Café

A kulturális programok fellegvára. A bár rész kiegészülve egy moziteremnyi fényjátékkal igazán ütős egyveleget tud dobni a különleges előadókkal fűszerezett eseményekre vágyó arcoknak. A helyi kisebb szervezőcsapatok szoktak itt általában lehetőséget kapni.


Jate Klub

Az egyetemi klub, – aminek a Covid járvány vetett véget és egy kisebb időre bezárta kapuit.
A világ normalizálódását követően a pince klub is helyre állt. Egyenlőre nehezen nyeri vissza fényét, de kitartásuk és múltja biztosan meghozza a várva várt sikert. Jelenleg két teremben, változatos programokkal várják a bulizni vágyókat.

Alapozó helyek amiket semmiképp se hagyj ki! 

Nyugi Kert – Nem kell kommentálni.. Szeged legbarátságosabb kert kocsmája.

Blues Café & 7-es Megálló – A “10 Eurós” körök szédítő armadájával kell szembenézned ha itt veted meg a sátradat.

Jazz Kocsma – A lágy egyvelegek harmóniáját hozza testközelbe. “Jazzy” vibeja azonnal sört teremt a kezedbe és csak beszélgetsz hosszú órákon át.

Mignon Pub – A hely, ahol a legnagyobb beszélgetések mellett, baráti árakon fogyaszthatod kedvenc italaidat.

Cool Club – A haverokkal itt kezdődnek vagy épp záródnak a legnagyobb sztorik.. Kinek nincs egy “Cool-os” bebaszós sztorija? 

DTK & Pub – Az egyetemisták belvárosi piálásának támogatója.. Baráti árak mellett, tuti összefutsz pár haverral.

No Milk Today – Egy különleges hely, ahol az emelkedett beszélgetések legjavát magába szívhatod. Lemezeket hallgathatsz, vagy épp koncerteket élvezhetsz.

Bohém Tanya – Még egy egyetemista hely, ahol a jó arcok gyülekeznek. Gyakran Dj- szettek dobják fel az amúgy is kellemes hangulatot.

Zápor József kávézója – Egy hely ahol vissza utazhatsz az időben és egy különleges atmoszférájú helyszínen szűrcsölheted kedvenc italaidat.

Vár Söröző – Az egyik legkedveltebb belvárosi placc, ahol sörpongok versenyekből és ismerős arcokból sosincs hiány.

Szeged mindig is Magyarország egy kiemelkedő ékköve volt. Számos kiválóságot adott a nemzet számára. Legyen az sport, szórakozás, tudomány vagy pihenés. Mindenki megtalálja azt, amit szeretni lehet városunkban. A kulturált fiatalok, az aktív középkorosztály, vagy a pihenni vágyó szépkorúak tökéletes harmóniában élnek egymással. Mind – mind élvezik a napfény városának azonnal érezhető különlegességét, amit csak akkor érzel, ha átléped a város táblát.

Ha nem voltál még itt azért, ha jártál már itt, akkor pedig azért látogass el a napfény városába! Itt mindig életre találsz! Csak vigyázz.. Nehogy itt ragadj! 😉

Borítókép: szeged.hu, a többi kép forrása (ahol nincs külön jelezve) a szórakozóhelyek FB oldala