Az egymás mellett táncolásnak romantikus verziói, amikor több szálon keresztül fonódsz az eseményhez és a zene létrejöttéhez. Csak úgy tudsz részt venni a zenében, ha te csavargatod a gombokat meg nyomogatod a loopokat? 

Egy eseményen a mellettem lévőhöz szólva: 

  • Wooow! Ez a színpad olyan, mintha beszélne hozzám! Mennnnnyire király! 

Ismeretlen alak, büszkén, szintén mellettem

  • Tényleg az, 4 napig dolgoztunk rajta, abból 2-szer aludtunk 
Photo by Andrej Romic
  • Engem nem érdekel senki és semmi, ha a legjobb zenékre és a legjobb haverjaimmal csapathatom. 
  • De eszedbe jutott valaha a közösség, aki létrehozta ezeket a körülményeket? 
  • Áhhh ugyan már! Csak pár zenecucc kell meg a Dj. Amúgy is folyton túlárazzák a bulikat. 
  • Gondoltál már arra, mennyi minden kell egy jó bulihoz? 

Elsősorban talán egy elképzelés a buliról, és hogy kikkel dolgozol együtt (ne hülyéskedj, egyedül nem fog menni!), nagyjából mekkora bulit akarsz szervezni, a megfelelő helyszín kiválasztása, lebeszélése, kisebb tőkebefektetés, a technón belül milyen ütemre, hangulatra, felépítésre gondolsz, s jajj, hol van még az, hogy megszólal a zene… És persze kell még híresztelni is a bulit, kellenek fotósok, jegyszedők, ital, díszlet, hangcucc stb. 

Nem azt mondom, hogy nem lehet mindent egyszerűen és jól megoldani. Tehát ha már jó a zene, akkor a többi kevésbé számít. Csak ugye mindannyian voltunk már olyan bulin, ahova belépve rögtön táncra perdültünk, de minden más valahogy mellé lépett. Szóval egy igazán jó technó bulihoz több ember kell, hogy minden klappoljon. 

Photo by Andrej Romic

Első lépésem a közösség felé: 

Nagyon sokáig csak élvezni akartam a zenét, buliból-buliba, afterról-afterra jártam, a fejemben tomboltak az élvezetek, ameddig szólt a zene, aztán hazamentem. 

Egyszer egy random emu tanyára tévedtem (nem vicc), ahol egy nemrég alakult közösség rendezett techno bulit. Rettentően élveztem, de a végén mindenki hazament, és megállt a zene. Összeismerkedtem a szervezőkkel, segítettem átrendezni a hangfalakat, újból felcsendült a zene és tovább nyomhattammmmm. 

Akkor éreztem először, hogy (a belépőn kívül is) tettem a hőn szeretett zenéért. Kicsit olyan ez, mint amikor először teszel az országodért vagy a természetvédelemért. Rájössz, hogy mindig is benned volt és természetes, meg amúgy lehet ezt élvezni is.

Itt indult el bennem minden, innentől kezdve folyton úgy alakítottam az életem, hogy előbb ott tudjak lenni, és a legvégéig. Átalakult a motiváció. A zene miatt mentem és tettem dolgokat, de mai napig a közösség az, ami megtart.

S már lassan az ötödik évet kezdem a csapatban, még ha kihagyásokkal is. Most már le se tudnak kaparni az eseményekről. 

Én nagyon lassan tanulok, mai napig nem értek a kábelozáshoz, vagy hogy hova kéne tenni a hangfalakat, de nagyon szívesen segítek bármiben, amit mondanak, s ha valamihez értek, azt kétségkívül maxig nyomom.

Photo by Andrej Romic

A közösség ereje a részletekben rejlik:

Ha belépsz egy zenei közösségbe, vagy bekapcsolódsz bármilyen kulturális, illetve érdeklődési körbe, az számos előnyt és okot hordozhat magában, amiért aztán szívesen működsz közre, segítesz, építesz.

Biztosan van a közeledben is egy klub vagy egy csapat, akik rendszeresen szerveznek bulikat.

Ne csak lépegess, lépj a közösségedért! (Vagy kezdeményezz) 

Mondok pár indokot: 

Közös szenvedély: Azt szoktam mondani, ha szeretsz enni, főzz is. A legtöbb barátom azért lép közösen, mert őszinte szenvedélye van a zene és a kultúra iránt. S tudja, hogy rajta is múlik a közös buli, élmény, hangulat. Mennyire szép az, hogy ezek a közös tettek és a zene együtt dobogtatja meg a szívünk, legyen az bármilyen bpm-en. 

Társadalmi kapcsolatok: Biztosan te is szereted megosztani az örömöd, és mennyire fasza az, amikor találsz hasonló embereket, és együtt mosolyoghattok.

Photo by ig: PHOTOFIXIE

Megismernél új embereket, hasonló érdeklődési körrel? 

Erről már írtam: https://primate.hu/2023/07/20/voltal-mar-valaha-egyedul-bulizni/

Szerezz társadalmi kapcsolatokat (barátokat 😆), akár a buli után is, mivel a közös projektek összekötnek munkán és szórakozáson keresztül a tanulásig.
Ha már megvannak, közösséget alkottok, megvan a hovatartozás érzése.

  • Gyere tesóóó, csináljuk a bulit, bírsz hozni díszeket / jegyeket árulni / pultozni stb…?

    Látod, csak ennyi, és a neved máris hozzátartozik a közösséghez, az eseményhez. Ahhh, de nagyszerű!
Photo by Andrej Romic

Kreatív önkifejezés: A zene egyszerűen művészet. És mint minden művészet támogatja a többi művészetet, legalább a tudatalatti szintjén. 

De ha szűkebb értelemben gondolkodunk, a techno repetitív ütemei inspirálják a művészek kifejezésmódját mindkét oldalról. Legyen szó DJ-kről, producerekről, vizuális művészekről és kicsit se elhanyagolható módon táncosokról, itt mindannyian megtalálják a kreativitásukat. De tényleg, már az is óriási, ha matricákat gyártasz a kedvenc csapatodnak. Sőt, az nagyon-nagyon menő!

Stickers by ig: lukitsadriennart

Kulturális felfedezés: A techno mindenhol jelen van, hiszen ősi eredete van. Belénk ivódott, amikor barlangokban laktunk, és tűz körül táncoltunk a dobra vagy egyéb hangszerekre. Ma, mikorra már annyiféle irányba fejlődtünk, ez egy közös út lehet, amely visszavezet minket a gyökereinkhez. A táncparketten mindenki egyenlő, és így könnyű ismerkedni. Te segítenél tüzet gyújtani, elhelyezni a dobokat meg a többit? Esetleg egy sámán szeretnél lenni, aki mindenkit elvarázsol a táncával? Hidd el, akkor ismered meg a legtöbb embert, történetet, nézőpontot, ha te is részt veszel az összejövetel szervezésében

Személyes fejlődés: Amióta a közösség része vagyok, hatalmasat fejlődtem a csapattal, a bulik színvonalával együtt. Megtanultam NEM-et mondani, többször kiléptem a komfortzónámból, és ami nekem a legfontosabb, sokat tanultam magamról. Nem tudsz igazán másokkal együtt dolgozni, ha nem ismered magad és fordítva. Tehát ha elkezdesz együtt dolgozni másokkal, jobban megismered magad. A készségfejlődésről és az önbizalom-növelésről nem is beszélve. 

Photo by Andrej Romic

Karrierlehetőség: Van egy ötleted, amit megtennél a közösségért? 

Hmmm. Lehet most ez furán hangzik, de mi van, ha 5 év múlva ez lesz a munkád? Mert ha van egy ötleted, és azt gyakran csinálod, akkor az hobbi, s ha ebből meg is tudsz élni, akkor az már hivatás (ez az egyik kedvenc szavam). Látod, milyen egyszerű?! 

Leköt a zenélés, a fotózás, a szervezés, a barkácsolás, jó vagy az emberek összekötésében, vagy írnál arról, mennyire cool dolog egy techno közösség részese lenni? Szerintem kezdd el még ma. 

Ember, ha már csak egy kis ötleted is van, beszéld meg a közösség többi tagjával. Valósítsátok meg együtt az elképzelésedet! 

Lépjünk együtt!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem kell különösebbet tenned azért, hogy részese legyél a táncnak. Elég, ha betartod a normákat:

  • GYERE EL!
  • fizesd ki a jegyed
  • vegyél pár piát a pultban
  • ne erőszakoskodj
  • tisztelj mindenkit
  • hagyd, hogy a másik is elférjen 
  • mosolyogj! (egy-két mosollyal még neked is jobb lesz)

Ezen kívül bármit teszel, az hatalmas plusz. Lehet neked bármilyen okod (egyéni érdek, értékek, célok), amiért a részvétel mellett döntesz, ez személyenként nagyon változó. A lényeg a legvégén úgyis az lesz, hogy érezzük jól magunk, táncoljunk, lépjünk ki a mindennapokból, s legyünk a pillanatban végre! 

Photo by Andrej Romic

Ezt hallgasd a cikk után:

Az összes kép a cikkben az Arató IV. fesztiválján készült. A fesztivál helyszíne egy művész tanya és közösségi tér, melyet letelepedő külföldiek hoztak létre és építjük a Gather2gether közösséggel most már évről évre.

A következő hasonló eseményünk a Dél-Alföld utolsó nagyszabású outdoor fesztiválja, a Grasahu és a Gather2gether összefogásában zárjuk a nyári szezont! Más helyszínen, de ugyanazokkal a tagokkal.

Ha családias környezetre, de igazi zenei változatosságra vágysz és még mindig úgy érzed hiányzik egy kis hippi mozgolódás a tűz körül, akkor ott a helyed!
Gyere ismerj meg bennünket! Lépegethetünk 😀

Grasa 2gether fesztivál: https://fb.me/e/2U95MhX9h

BéKásság!