Az “Atrapame Se Podes“ című műsor (magyarra fordítva: Kapj el ha tudsz) nemrégiben kezdte meg működését az ibériai félszigeten. A játékosoknak különböző kérdéseket tesznek fel, amelyeknek a  helyes megválaszolása után pénznyeremény jár.

Az egyik kérdés így szólt: mennyi átlagosan egy gram kokain utcai ára? Két lehetőség közül lehettett választani. Az egyik 6, a másik pedig 60 euróról szólt. Rövid gondolkodás után végül a helyes választ jelölte meg a két női versenyzó. Ami egyébként 60 euro. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültek a 25 ezer eurós főnyereményhez. Ebből a pénzből egyébkent összesen 416 gramot tudnának venni a tiltott szerből.

Miközben a két játékos a helyes válaszon gondolkodott, a műsorvezető azzal poénkodott, hogy a szerkesztők jó barátsagban vannak egy rendőrrel, aki biztosan tudná a választ. A tv nézők (akiknek tobbsege az északnyugati Galicia régióbol származik) mar kevésbé tartották ezt annyira viccesnek.

A műsort sugárzó televízió később bocsánatot kért a történtek miatt, amit így kommentáltak: „Nem volt szándékunkban olyan súlyos problémákon viccelődni, mint például a kábítószerfüggőség.” A producerek a műsorban elhangzott kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy az Egészségügyi Minisztérium drogjelentéséből származó információk alapján dolgoztak. De elismerték, hogy nem lett volna szabad feltenni ezt a kérdést.

A jelenség ugyanis egyáltalán nem ismeretlen arrafelé, a spanyol Galicia régió tengerpartját ugyanis gyakran használják a Dél-Amerikából származú por csempészésére, amit a köznyelvben gyakran „kokainpartnak”neveznek. A témát egy regényből adaptált alkotás is feldolgozza a Netflixen.