A Cinema Mystica tavaly nyáron debütált egy pop-up kiállítással, a Tavaszi Fesztivál keretein belül a Margitszigeten. Az akkor három héten át tartó digitális művészeti kiállítás az immerzív és interaktív élményeken keresztül elgondolkodtató és spirituális tartalmakat helyezett a középpontba, mellyel egyedülálló volt a hazai művészeti palettán. A gyerekcipőben járó kezdeményezés is rendkívül nagy sikernek örvendett, minden várakozást felülmúló látogatottságot és rengeteg pozitív visszajelzést eredményezve.

A Cinema Mystica csapata számára egyértelmű volt, hogy kell, hogy legyen folytatás és egy év háttérmunka után megszületett a Cinema Mystica Budapest, mely egy állandó kiálkítótérként nyitja meg kapuit idén júliusban, a legendás szépségű Párisi Udvar-ban.

A Cinema Mystica Budapest ötlet megálmodásánál elsődleges szempont volt, hogy egy olyan állandó teret tudjunk kialakítani mely minden részletében tökéletesen megfelel egy interaktív digitális művészeti kiállításnak. Több mint 20 digitális artwork, 10 immerzív installáció várja majd a nézőket, melyekhez több mint 80 projektort, AI technológiát, szenzorokat és a vizuális élményt kiegészítő, kifejezetten a terekhez komponált egyedi sound dizájnt használtunk. A tavalyi lelkesedésünk idén a legprofibb kivitelezéssel és technikával párosul.

A nyitó kiállításon 21 kiváló magyar és nemzetközi művésszel dolgoztunk együtt, de az időről időre megújuló tartalmak megálmodásában szeretnénk nyitni majd más, új művészek felé is a jövőben. Hiszünk a kollektív alkotás erejében és szeretnénk teret adni bárki számára aki osztozik a víziónkon.

Törekedtünk arra, hogy a Cinema Mystica élmény több síkon is értelmezhető legyen: egyrészt van egy elképesztően látványos és szórakoztató oldala, mely minden korosztály számára élvezhető, nagyon jól fotózható és interaktív élményt nyújt. De emellett fontosnak tartottuk, hogy a kiállított alkotásoknak legyen mondandója, átlengje őket egyfajta misztikum és olyan transzformatív élményt nyújtsanak, amin végighaladva a látogató kicsit kiszakad a mindennapok szürkeségéből és mint egy meditatív élménnyel gazdagodva tér haza.

A hasonló immerzív kiállítások egyre nagyobb teret hódítanak a világban, mint a Japán gyökerekkel rendelkező Team Lab vagy a német Dark Matter Berlin. A Cinema Mystica Budapest azonban ezektől is nagyban különbözik az immerzív terek számában és a tematikus jellegében.

“A Cinema Mystica világa a fény a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás mely számos egyedi új média installáción át vezet végig. A kiállító terek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol a néző részesévé válik az alkotásnak, és létrejön a varázslat…”