A Disclosure-féle bandák által újragondolt, 90-es évek house zenéjére hajazó stílus, valamint a korszak divatirányzatainak visszatérése és a régi legendák- mint például MK, Sasha, Masters At Work és EZ- reneszánsza után természetesnek tűnik, ha azt gondoljuk, hogy az ezredforduló előtti időszak számított a rave igazi aranykorának.

– Francokat! – mondja Matt Chittock… ő pedig tudja miről beszél, hiszen a brightoni illetőségű újságíró személyesen is megélte mindezt. Rögtön felsorolt 12 indokot, amiért a 90-es évek rave szcénája sehol sem volt a maihoz képest.

1. Szar törvényi szabályozás. A 90-es években a bárok 11kor zártak, a klubok kettőkor. Igen – a legendás rave partik természetesen 24 órásak voltak, de 1993 után a drogdílerek és válogatott gengszterek félelmetesebbé változtatták, mint egy csörgőkígykkal teli kád.

2. Csupán 4 féle lejövős TV csatorna. Manapság a YouTube-nak köszönhetően már bármilyen zenét betehetsz végtelen agy-nyugtató ellátmányként, hogy aztán visszavezessen a való életbe. A 90-es évek elején a raverek viszont csak az Open University adásaival fojthatták el az agyukban dübörgő őrületet.

3. Sznob lemezbolti eladók. Egy régi lemezboltban a kiszolgálás felért egy vesszőfutással. El kellett viselni a seggfej tulajt és annak vihogó haverjait, akik nyíltan a pofádba röhögtek, amikor meglátták mit választottál. Ami mindig tíz dolcsiba került. A saját, nehezen megkeresett pénzedből. Az ő kibaszott boltjában. Sokan nagy örömmel fogadtuk az internetes lemezboltok térnyerését, és még csak nem is szégyelljük.

4. Használhatatlan bakelitek és CD-k. DJ Sneak hiába áradozik „a zene lelkéről”, az MP3 formátum sosem karcolódik meg, hajlik el és nem keletkezik rajta égési sérülés hajnalra.

5. Bivalyerős extasy. Oké, szóval az ekitól való megmenés, 90-es évek stílusban, az acid house ideális kisérője volt – de minden második idősödő raverből, aki a fehér ekikről áradozik, egy középkorú romhalmaz lett, aki azóta fél kilépni a házból, mióta hazaért a Shelleys-ből (legendás angol klub, féktelen rave partyk miatt vált híressé – a szerk.)

6. Harc a taxiért. Mivel minden klub egyszerre zárt, egy átlagos taxiállomás úgy festett, mint egy a Gyűrűk Urából kiragadott csatajelenet, ahogy a részegek a drogosokkal harcolva próbáltak hazajutni. Glasgow belvárosában manapság is hasonlókat láthatunk.

7. Dohányzás a klubokban. A dohányzás tilalma azt jelenti, hogy mostanában már csak toxikus fing és izzadságfelhő lengi be a klubokat, de egy szippantás Paul Oakenfold hajából hitelesen adja vissza, hogy milyen lehetett az amil-nitráttal és Marlboro füsttel átitatott szmog, ami 20 évvel ezelőtt az Eau de Clubban terjengett.

8. A keverés tudománya. A 90-es évek alatt a wannabe DJ-k éveket vesztegettek el szíjhajtású hálószoba-lemezlejátszóik fölé görnyedve, miközben két szám összekeverésén fáradoztak. Ugorjunk 15 évet és a mixing gomb megnyomásával a nagyid is David Guetta lehet 5 perc alatt. Nem tesz jót a szakmának, de a fülünknek annál inkább.

9. Borzalmas divat. A rave divat fantázia: menő kölykök Moschino-ban, kis napszemüvegekben illegnek a Strings Of Life-ra. A valóságban: fagyasztó raktárba tömörített fluoreszkáló muppetek középen elválasztott hajjal és John Lennon szemcsikkel a saját arcukat rágcsálják.

10. Elhagyott barátok. Hogy a picsába találták meg egymást az emberek mobil nélkül? Sehogy. Céltalan, végtelen és zavarodott vándorlás az emelvények körül, mialatt a barátaid a füstgép mellett táncolnak.

11. A kormány utált. Míg a mai politikusok megpróbálnak összebarátkozni a gyerekekkel, addig a 80-as / 90-es évek képviselői aktívan utáltak. Ezért a Büntető Igazságszolgáltatási Törvény– a 90-es évek hírhedt törvényhozásának egy darabja, engedélyt adott a rendőröknek minden olyan buli megszüntetésére, ami élénkebb volt egy kisgyerek szülinapi bulijánál.

12. Szar zenék. Bármit is mondanak neked az öregedő partiarcok, nehogy azt hidd, hogy régen Dunát lehetett volna a klasszikusokból rekeszteni. Az olasz zongorahouse, vicckategóriába tartozó rave zenék és (sokkal-sokkal később) a big beat sokkal többet tett azért, hogy kiölje az acid house-t, mint ahogyan azt az (állítólag) patkányméreggel felütött tabletták valaha is tették.

Forrás: Mixmag