1999-ben kezdődött minden. Dádpusztán rendezték meg a teljes napfogyatkozáshoz kapcsolt pszichedelikus fesztivált. Azért pont itt, mert az időjárási előrejelzések szerint itt fogadták a külföldi szervezőket a legkedvezőbb időjárási körülmények. Nagy volt a Solipse sikere. Zimányi Dániel, a földbirtokos jegyzetfüzettel a kezében sétált az esemény ideje alatt és elhatározta, hogy a következő években ezt ő maga is meg fogja valósítani. A Solipse fesztivál öt éves évfordulója alkalmából újra megkeresték őt, ezúttal magyarok. Zimányi már nem adta nekik bérbe a területet, hanem azt javasolta, hogy hozzák össze közösen az eseményt. Ő maga rendezte a fesztivált, a többiek pedig lettek a művészeti vezetők. A többi innentől már történelem…

A pandémia nem kedvez azoknak a fesztiváloknak, akik nagyrészt nemzetközi fellépőkre és vendégekre építenek. O.Z.O.R.A. is pont ilyen. Idén már második alkalommal kellett elhalasztani. Ugyanakkor régóta érlelődött már a gondolat egy másik eseményről. Ha nem is egy egész hétről – mint O.Z.O.R.A esetén – legalább csak néhány napról, mely idő alatt újra megtelhetnek a mezők az idevágyókkal. A gondolatokat döntések és tettek követték, mostanra vált bizonyossá, hogy idén nyáron útjára indul a DAAD. Más, mégis hasonló lesz ez a hétvége, az eddigi rendezvények szellemiségét megőrizve egy új élmény vár az idelátogatókra. Élettel telnek meg az ismert helyszínek, a Dóm, a Sárkányfészek és a Főzőliget. A Nagyszínpadot azonban csak a következő O.Z.O.R.A. Fesztiválon nyitják meg ismét.

Dóm éjjel és nappal

Na de lássuk a fellépőket! Ez a hétvégi program a négynegyed rajongói számára egyenesen kötelező! Különösen azok számára, akik számára a techno a magaskultúra részét képezi. Itt lesz ugyanis Berlinből a Berghain-rezidens Marcel Dettmann és Etapp Kyle, aki szintén gyakori vendég a sokak által egyenesen még ma is a világ legjobb klubjának tartott egykori hőerőmű falai között. Ők ráadásul egymás után fognak zenélni – mindketten két-két órát – a felvezetésről pedig a Technokunst feje, Isu fog gondoskodni, ami garanciát jelent a sallangmentes hangzásra. A négynegyed színtere a Dóm különös, kupolaszerű, esténként fényjátékkal díszített épülete lesz. Ezen a színpadon ráadásul nonstop fog szólni a zene. Péntek este 8-tól egészen vasárnap este 6-ig.

A délelőtti órákban inkább a house-osabb vonal fog dominálni. Szombaton a kora esti órákban hallhatjuk majd Frankey & Sandrino négykezes fellépését, akik olyan nagynevű kiadóknál jelentették már meg zenéiket, mint az Innervisions, Kompakt és a Diynamic. Szombat éjjel érkezik Roman Flügel, akit jól ismerhetünk a legendás Alter Ego duó egyik feleként is. Rutinját mi sem bizonyítja jobban, hogy a DJ / producer pályafutása több, mint 30 éve töretlenül ível felfelé. A Dóm programját a román hangzás egyik legjelesebb képviselője, Rhadoo szettje fogja zárni. És akkor még nem is beszéltünk a hazai vonalról. Itt lesz mindenki, aki igazán számít!

A Főzőliget programja is a house köré épül, az előző helyszínhez képest azonban sokkal organikusabb, gondolkodósabb zenékre van itt kilátás, némi afro house hangzással megspékelve, hazai rutinos rókák vezetésével.

A Sárkányfészek elsősorban a hangszeres zenére épít, ugyanakkor lépten-nyomon előtérbe kerül az elektronikus zenei fúzió. Ezen a színpadon fog fellépni a psy trance és a népzene különös ötvözetét nyújtó Óperentzia, valamint a műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő Random Trip, amelyben a hazai könnyűzene legkülönbözőbb műfajokból érkező előadói lépnek fel sokszor meglepő összeállításokban és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba. Itt lesz Kelet-Európa egyik legizgalmasabb zenei exportja, a Karpov not Kasparov, akik a sakk szabályai és stratégiái alapján kezdtek el zenélni. Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik, de a végeredmény nagyon is táncolható lesz. Zenei ínyencek számára szintén kötelező program Mezerg, aki dalait többek között tereminnel komponálja. Ez pedig nem más, mint az egyik legelső elektronikus hangszer, amit 1918-ban talált fel Leon Theremin. Lényegét tekintve egy egyedi módon, rádióhullámok interferenciája által vezérelt analóg szintetizátor. Egyedülálló, hiszen gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész hozzáérne a hangszerhez.

A völgy idén sem maradhat psytrance hangzás nélkül. Még akkor sem, ha ebben az évben, nem a goa lesz a fő csapásirány. A tó (lehet majd benne fürdeni is!) mellet található, legújabb zenei helyszín ezúttal Buckaként debütál, ahol a trance szcéna hazai krémje rezegteti majd a tó közönségét.

Az elővételes jegyek ára 22.000 forint, melyből 7.000 Ft-ot regisztrációkor és 15.000 Ft-ot pedig a helyszínen kell majd fizetni. A kapuban – regisztráció nélkül – 28 000 ezer forintért lehet bejutni a rendezvényre. A rendezvény helyszínén kizárólag koronavírus ellen védett személy (EUDCC-t is elfogadják), valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodhat.

A jelek szerint sok elsőbálozó fog idén a helyszínre érkezni. Hamarosan újabb cikkel jelentkezünk, ahol a legpraktikusabb tudnivalókról fogunk írni.

Visszaszámolás indul!

Esemény: https://www.facebook.com/events/293905669033641/
Bővebb infó és jegyek: https://daad.hu/


Borítókép: Sárkányfészek