A tárnoki katlan igazán különleges hely. Tulajdonképpen egy nagyjából 10 000 négyzetméter alapterületű barlangról beszélünk, ami télen fűt, nyáron pedig hűt. Így ideális védelmet nyújt bármiféle szélősésges időjárás ellen, az akusztikája – akárcsak bármelyik barlangnak – pedig kiváló. Mondhatjuk úgy is, hogy az Isten is partyhelyszínnek teremtette, Erre pedig már ideje korán rájöttek a szervezők, számos legendás megmozdulás helyszínéül szolgált az elmúlt évtizedekben. Volt egy időszak, amikor megtört a lendület, a helyi vezetés nem látta szívesen az önfeledten bulizó fiatalokat a környéken. Mára azonban ismét megváltoztak a dolgok és zöld utat kaptak az elektronikus zenei rendezvények.

A Katlan Festival 2019-ben debütált. A tavalyi megmozdulás jó eséllyel pályázott az év hazai techno line up-jának címére. Összesen 48 órán át szólt a zene. Nonstop. Felvonult szinte a teljes hazai élvonal, akinek a neve számít is valamit a techno / house berkekben. A fellépők listáját pedig több, mint egy tucat aktuális külföldi előadó díszítette.

Nem lesz ez máshogy idén sem. Három helyszínen összesen huszonöten fognak fognak a lemezjátszók mögé állni. Köztük számos aktuális külföldi kedvenc. De nézzük is sorjában! Itt lesz az olasz gyökerekkel rendelkező, de madridi székhelyű Regal, aki mesterien lavíroz az underground és a mainstream között úgy, hogy mindkét oldal számára hiteles tudott maradni. Olyan nagynevű kiadóknál jelennek meg zenéi, mint a Figure, Enemy Records, és az Ellen Allien által igazgatott BPitch Control, készített remixeket Amelie Lens-nek, Nina Kraviz-nek, és az egyik legnagyobb inspirációjának, Emmanuel Top-nak is, miközben a Berghain, KHIDI, Awakenings fesztivál közönségét is megtáncoltatta.

Nico Moreno számára nem lesz ismeretlen a helyszín, hiszen már tavaly is járt itt. A francia újhullámos techno egyik legjelesebb képviselője imádja a gyors, kemény industrial hangzást, amely táncoltatva csapja arcon a hallgatót, szettjei, melyekbe mindig csempész kiadatlan zenéket, könnyedén a 160bpm sávban érnek véget.

Gregor Tresher jelenti a másik végletet, hiszen a frankfurti illetőségű DJ / producer a ‘90-es években kezdte a karrierjét. Első nagy sikere a 2005-ös “Still” és “Neon” című zenék voltak, majd készített egy nagyszerű remixet Sven Väth-nek, és a Cocoon egyik válogatásalbumára is felkerült. Voltak megjelenései a Drumcode-on, és a Cocoon Recordingson is, együtt dolgozott Petar Dundov-val és Pig&Dan-nel, miközben olyan előadóknak készített remixeket, mint a Depeche Mode, Laurent Garnier, vagy épp Moby.

Edit Select személyében egy másik rutinos rókát is köszönhetünk a fellépők között. Perfekcionista, néha végletekig lecsupaszított, mondhatni a techno lelkéig hatoló zenéit az Ostgut Ton, a Len Faki által alapított Figure, és a Soma Records is kiadta már, de a leginkább a saját maga által alapított és igazgatott Edit Select Records-on tudja kiélni magát,

A lengyel gyökerekkel rendelkező, de Berlin Neukölln negyedében felnőtt Somewhen a techno új generációjához tartozik ugyan, de zenéiben mégis sikerült posztmodern kontextusba helyeznie a stílus lelkét. Agresszív szettjei az évek alatt torokszorító szintre keményedtek, most sem kell kevesebbre számítani tőle, mint verejtékes menetelésre.

A rotterdami születésű WNDRLST egy jó ideje már Budapest vendégszeretetét élvezi. A 26 éves DJ és producer a sötét, industrial hangzásokat helyezi előtérbe, mennydörgéssel felérő zenéi a warehouse és fesztivál keretek közt tudják csak igazán betölteni a teret.

A fesztivál house oldala idén is műértő kezekbe a került. A Rokoko csapat jóvoltából 4 kiemelkedő külföldi fellépő is érkezni fog a román Kozo és Lizz, az ukrán Olga Korol, valamint az olasz Giuliano Lomonte személyében.

Svetec révén a nemzetközi hard techno színtér egyik legnagyobb neve érkezik a Katlan Fesztiválra. A budapesti illetőségű előadó szettjeivel megfordult már a legnagyobb külföldi (hard) techno fesztiválokon, mint az Awakenings, vagy az Apokalypsa.

Hazánk legmagasabban jegyzett DJ-je, Jay Lumen is csatlakozik a fellépők névsorához. Munkáit olyan legendás kiadók jelentették meg, mint a Ministry Of Sound, 100% Pure, Drumcode, és persze az általa igazgatott Footwork. Jay Lumen nem csak a techno, de a tech house berkein belül is elismert előadó, készített közös EP-t Green Velvettel, játszott a Tresorban, az ibizai Space-t is megjárta, és első magyarként a Beatport toplistájának tetejére is felkerült.

A hazai fellépők mezőnyét erősíti még Zvezda Beta, Man + Machine, Detective Kelly, Mankind, Aga2l, Baco, Cassiel, Erro, Esmen, Flixon, Liro, Martin M, Raqpar, Robert Dobak, Fourk, Vedat Akdağ, Bamboleo, TAMAS SZABO, Паралич, Sabira, Roland Handrick, Dual DeStress, BΞNKΞ, valamint Jeffery.

A 2021-es Katlan Fesztivál július 23-án, pénteken 21 órakor fog elstartolni és aztán egészen vasárnap délig fogja megtölteni a Katlan sejtelmes járatait a négynegyed.

A tavalyi esemény aftermovie-ját itt nézheted meg: https://www.facebook.com/katlanfestival/videos/791098504915588

Jegyek: https://oneticket.hu/katlan-festival-2021
Esemény: https://www.facebook.com/events/978424459267191

A rendezvényre való belépés csak érvényes védettségi igazolvány kártyás vagy applikációs formában való felmutatása után lehetséges.

Képek: Katlan FB