Vasárnap mutatták be a német ARD televíziócsatorna műsorán annak a nyolcrészes dokumentumfilmsorozatnak az első részét, ami a “Techno House Deutschland” („Techno House Németország„) címet viseli.

A műsorban olyan DJ-k beszélnek, mint például Sven Väth, Roman Flügel, Paul van Dyk, DJ Hell, Monika Kruse, Chris Liebing, Lexy & K-Paul, Anja Schneider, Robag Wruhme és Klaudia Gawlas, de szervezők és a közönség tagjai is megszólalnak. A filmben szereplők mesélnek a hangzás kialakulásáról, a helyszínek kialakulásáról és arról is, hogy miként vált a szcéna a talán legbékésebb és legtoleránsabb ifjúsági mozgalommá?

Választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy milyen szerepet tölthet be a klub- és fesztiválkultúra egy olyan társadalomban, amit egyre inkább a digitalizáció formál?

A nyolc epizód összesen három különböző témakörre tagozódik. Az 1-4. rész elsősorban a 80-as, 90-es évek klubkultúrájáról szól, ahol eleinte Frankfurtban történnek a legizgalmasabb dolgok, aztán a fal leomlása után Berlin veszi át a vezető pozíciót.

Az 5-6. rész a köztársaság keleti részén zajló eseményeket veszi szemügyre. Terítékre kerül a lipcsei szcéna, de Szászország, Szász-Anhalt és Türingia tartományok szubkultúrái is szóba kerülnek, ahol az elektronikus hangzás teljesen új szabadságérzetet váltott ki a rendszerváltás után.

A 7-8. epizód fókuszában a Nature One, Németország talán legjelentősebb fesztiválja áll. Mit jelent a Nature One a németországi techno mozgalom számára? Hogyan változtatja meg a helyiek életét, és milyen jelentősége van a történelmi helyszínnek – az egykori Pydna rakétaállomásnak – a fesztivál szempontjából?

Az 5-6. rész teljes egészében megtalálható a Youtube-on

Forrás: [Fazemag]