Egyre többen gondolkodnak azon, hogy valamilyen saját vállalkozást indítanak. A sok előny mellett azonban már a tervezés fázisában érdemes utána nézni annak, milyen kötelezettségei lesznek az általunk választott vállalkozási formának. Azon kereskedők számára, akik online kasszát használnak, előírás lett néhány éve, hogy valamilyen elektronikus fizetési módot is lehetővé tegyenek a náluk vásárlóknak. Jogosan merül fel benned a kérdés ezek után, hogy milyen POS terminált válassz, és mik a fő különbségek a különböző típusok között. Ennek fogunk most utána járni kicsit alaposabban.

Mi is pontosan az a POS terminál?

Kezdjük a dolgokat az elején, mert lehet nem mindenki tudja elsőre azt, mi is pontosan egy ilyen terminál. A POS terminált más néven bankkártya terminálként is szokták emlegetni. A POS terminál egy olyan fizetést elfogadó eszköz, ami például PIN kódon keresztül, vagy akár érintés mentes fizetésen keresztül is elfogadja a befizetni kívánt összeget. Napjainkban egyre népszerűbb az a trend, hogy a telefonjukat vagy az okosórájukat használják a boltokban az emberek fizetésre a kasszánál a bankkártyájuk helyett. Többféle POS terminál érhető el, éppen ezért érdemes alaposan utánaolvasni a fő különbségeknek a választás előtt!

Milyen POS terminált válassz?

Nem könnyű feladat eligazodni a POS terminálok között, ezért is lényeges az, hogy olyan helyen olvasgass, ahol tényleg pontos és hasznos infókat kapsz majd a fő különbségekről. A CMO weboldalán bővebben is tájékozódhatsz a POS terminál típusokról. Létezik például helyhez kötött POS terminál, ami a legalapvetőbb bankkártya terminálnak tekinthető és közvetlenül a pénztárgéphez kapcsolódik. Van mobil POS (mPOS) terminál, mely egy hordozható bankkártya terminál, és akár 10 óra üzemidőre is képes az akkumulátorának köszönhetően. A softPOS terminál már olyan fejlett hordozható bankkártya terminál, ami esetében egy applikációnak köszönhetően egy mobiltelefonból is lehet POS terminált csinálni.

Hol érdemes POS terminált beszerezni?

A fenti linkre kattintva egyből a CMO oldalára lehet lejutni, ahol nem csak tájékozódni tud majd az ember, de akár azonnal vásárolni is. Mindezek mellett pedig akkor is célszerű lesz felkeresni ezt az oldalt, ha bizonytalan lenne valaki, esetleg kérdés merülne fel benne azzal kapcsolatban, hogy milyen POS terminált válasszon a vállalkozása számára, hiszen több felületen is lehet az oldal szakértő munkatársait keresni. Fontos még tudni azt is, hogy a CMO- nál található bankkártya terminálok teljesen beépülnek a CMO saját számlázó programjába, ami pedig 100 %- osan megfelel a NAV által támasztott előírásoknak.

Kép: Pixabay