Anthony Rother a német elektro szcéna egyik leghitelesebb képviselője a napokban egy hosszabb írást posztolt Facebook oldalán, melyből kiderül, hogy saját magának idézte elő azt az alkotói válságot, melynek legmélyebb pontján már a megfelelő bassdrum kiválasztásánál is elakadt.

Az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet kap az elektronikus zenei világ résztvevőinek „well being” faktora, aminek esszenciális része a mentális egészség, a felfokozott elvárások által generált belső félelmek, szorongások feloldása, kibeszélése. Rother ez utóbbit választotta gyógyírként és kendőzetlenül ír a kreatív elme legnagyobb ellenségéről: az alkotói válságról.

Mint leírja a Datapunk nevű kiadója indulásakor (2003-2007) túl sok dologra kellett egyszerre figyeljen, s ezáltal a stúdióban zenével töltött ideje is lecsökkent. Nem fordított elég energiát az új hangzások és ötletek keresésére, ráadásul rövid idő alatt túl sok hasonló megszólalású zenét írt. Napközben a kiadója dolgait intézte, esténként vagy a saját zenéin, vagy más előadók produkcióin dolgozott, hétvégente pedig turnézott. Egy ponton kifutott az ötletekből, mert nem tett eleget azért, hogy új inspirációkat gyűjtsön. Eljutott arra a pontra, ahol a megfelelő basedrum kiválasztása is kihívás elé állította. Mindent gyakorlatilag a nulláról kellett újraépítsen. Négy évbe telt számára (2008-2012) visszaállítania régi kreativitását és újabb négy esztendeje ment rá (2013-2016), hogy újra visszatérjen ahhoz az alkotói potenciálhoz, ami ma is lehetővé teszi számára a folyamatos megújulást.

Szöveg és kép forrása: Anthony Rother FB oldala
Anthony Rother munkássága kiadványokban -> https://www.discogs.com/artist/1463-Anthony-Rother