Sok dance zenei irányzattal ellentétben a housenak több évtizedre visszamenő története van. Chicago-ból indult hódító útjára a 80-as években majd Detroit, New York, Nagy-Britannia, Párizs és Dél-Afrika hathatós közreműködésével 30 év távlatából visszatekintve kijelenthető, hogy mára egy globális jelenségről van szó. Komplett mozifilmek és sorozatok, melyek egytől-egyig a house szcénát hivatottak bemutatni a rajongóknak. Nézzük őket sorban, jó szórakozást:

 

10. The Chemical Generation

Boy George kalauzol bennünket egy olyan sztorin keresztül, ahol az acid house, ravek és a kábítószer összpontosul a késő 80-as, illetve a 90-es évek Angliájában. Az egyik jelenetben Boy George kérdezi az írót Irvine Welsh-t (aki a Trainspottingot is írta): „Szerinted az acid house extasy nélkül is ugyanilyen népszerű lenne?”

9. Inside House
Ez egy alacsony költségvetésű dokumentumfilm ahol interjú interjút követ, melyekben DJ-k szólalnak meg, többek közt Kerry Chandler, DJ Gregory vagy Jay-Jay. Őket egy-egy bárban ülve kaptak mikrofonvégre. Korai vitájuk tárgya elsősorban az MP3 kezdeti elterjedése és annak térnyerése: 

8. Slices – Theo Parrish
Az egyetlen dokumentumfilm a listán amelyben egyetlen lemezlovast, Theo Parrish-t hallunk megszólalni – aki a detroiti house szcéna máig kiemelkedő alakja – és a bakelitek világáról mesél nekünk egy kicsit mélyrehatóbban valamint arról, hogy a technika és ezáltal a kényelem ebben a világban egyre inkább átveszi a művészi értékek helyét:

7. This Ain’t Chicago: UK House According to the Artists That Lived It
A film címe mindent elárul. Ez a dokumentumfilm arra helyezi a hangsúlyt, hogy Richard Sen és vendégei szemszögéből bemutassa azt a folyamatot, hogyan ragadt meg a house zene a 80-es évek végén, 90-es évek elején az Egyesült Királyságban. Sen összegyűjtött egy válogatás albumra elegendő tracket a Strur Recordsnak melyet This Ain’t Chicago címre kereszteltek, ez a rövid film pedig lehetőséget biztosított számára, hogy ezeket egy kontextusba helyezze:

6. Paris Is Burning

Azelőtt, hogy Madonna megírta volna Vogue című szerzeményét, és népszerűvé tette a dance-t, fiatal, fekete meleg férfiak Harlemben már legalább nyolc éve ilyen táncversenyeken mérték össze erejüket, a küzdelem pedig ugyanolyan vérre menő volt, mint bármely más hasonló versenyen. Az egésznek az alapja pedig természetesen nem volt más, mint a house zene:

5. From Jack to Juke: 25 Years of Ghetto House

Mint tudjuk, Chicago a house zene szülővárosa. Chicago azonban a juke otthona is. Napjainkban a juke hatása mindenre, a B-more-tól a trap-en keresztül egészen Mad Decent diszkográfiájáig teljesen egyértelmű. Ez a dokumentumfilm elmeséli a “jack” a “juke” a “booty” és a “ghetto” történetét DJ Gant-Man, DJ Superman, DJ V-Dub és sok más lemezlovas példáján keresztül.

4. Real Scenes – Johannesburg

A leginkább kortárs dokumentumfilm mindközül ez a Resident Advisor által készített darab. Nagyszerű áttekintést nyújt a jelenlegi dél-afrikai house szcénáról. Bemutat mindenkit, a szcéna idősebb tagjaitól kezdve a fiatal producerekig, akiknek nincs más, csak egy konzervdoboz és a Fruity Loops egy korábbi verziója.

3. Maestro: The History of House Music & NYC Club Culture
A Maestro a new york-i klub kultúrára összpontosít, és arra, hogy az olyan klubok, mint például a The Continental Bath, a The Paradise Garage vagy a The Loft hogyan segítette a globális DJ szcéna felemelkedését, a 70-es évek disco világától kezdődve, átívelvén a késő 80-as évek garage és house csúcspontján. Tartalmaz néhány klasszikus interjút olyan előadókkal, mint Little Louis Vega, Frankie Knuckles és Tom Moulton és természetesen a house korai don-jával, Larry Levannal:

2. Back In The House
Egy másik dokumentumfilm ami New York house szcénájára fókuszál,  mindamellett feltárja előttünk az 1990-es éveket, amikor a Masters at Work sikert sikerre halmozott vagy Francois Kevorkian Body And Soul partijait melyek az underground house világ központjának számítottak. Junior Vasquez, Danny Tenaglia, David Morales és Roger Sanchez bemutatott olyan új tehetségeket, mint Mousse T., Armand Van Helden vagy a Daft Punk:

1. Pump Up The Volume
A Pum Up The Volume a house zene tökéletes sztorija egészen a 90-es évek közepéig. A sorozat főszerepeit olyan legendás lemezlovasok alakítják, mint Frankie Knuckles, Marshall Jefferson, Pete Tong, Jesse Saunders, Happy Mondays és még sokan mások akik elvisznek minket Chicago-tól Londonig és még tovább:

Forrás: Beatport