Sziasztok! Először is kérlek, mutatkozzatok be az olvasóknak! Kik vagytok és milyen elhatározásból született a MUTE?
A C&D Events egy holland-magyar koprodukcióként jött létre, amit Chris barátommal hoztunk létre. Chris rengeteg bulit szervezett kint Amszterdamban, kezdve az Infinity fesztiváltól az Edit fesztiválban való részvételen át különböző klubok estjeig, mígnem úgy döntött, hogy változásra van szüksége. Akkoriban én egy elektronikus zenei újságnál voltam újságíró, amin keresztül megismerkedtem és jóban lettem Egberttel. Mivel Chris sem a magyar nyelvet, sem az itteni helyzetet nem ismerte, végül rajta keresztül eljutott hozzám, hogy érdeklődjön az itteni helyzet felől. Aztán szó szót követett, majd találkoztunk, s végül öthónapnyi kemény munka után megszületett a MUTE koncepciója, és az első lehetőség, hogy megrendezzük a bulit. Mindez persze mostanra egy egész stáb munkáját jelenti, kezdve a marketingesektől a videós csapaton át a grafikusokig, akik nem csupán remek tehetségek, de kiváló csapatot is alkotunk együtt.

mute1

Szeptember 7-én megrendezésre kerülő bulitokon fellép többek között A.Paul, valamint Drumcomplex. Ahogy láttuk, nyilvánosak már a novemberi buli fellépői is, ahol Billy Nasty a legismertebb név. A line upban vegyesen találunk fiatal arcokat és régi motorosokat egyaránt. Mi alapján választjátok ki a fellépőket? Milyen zenei irányvonalat, koncepciót szeretnétek követni? Mire számíthat az, aki ellátogat a bulitokra?
Kizárólag minőségi szempontok alapján kérjük fel a zenészeket. Ebbe éppen úgy beletartoznak a húzónevek, mint az itthon kevésbé ismert, vagy feltörekvő DJ-k. Persze nyilván a húzónevek miatt fog híre menni a bulinak a szélesebb közönség körében, de a koncepciónk szerint olyan DJ-kkel is szeretnénk megismertetni a közönséget, akiket itthon kevésbé ismertek, de Hollandiában, vagy a világ más részein többezres tömegek őrülnek meg értük. A szeptember 7-i MUTE-ra például A.Paul, Drumcomplex és Knobs mellé amszterdami rezidenseket hívtunk, illetve egy eddig kevésbé ismert, de igen tehetséges magyar srácot is. A nemrég nyilvánossá tett november 2-i bulin pedig Billy Nasty, Björn Torwellen és Folker Zwart mellett fellép a hazai közönség által már ismert Dr. Zoidberg, de jön hozzánk Hollandiából Sander Ellerman, illetve ott lesz David Temessi is, akinek olyan nevek csináltak már remixet a zenéihez, mint Dolby D, vagy Drumcomplex.
A nagy nevek mellé tehát olyan DJ-ket keresünk, akik az adott buli stílusába belepasszolnak. Éppen ezért az itthon megszokott line up felépítéstől is jelentősen el fogunk térni, hiszen nem arra fogunk törekedni, hogy a nagy név legyen “fő műsoridőben”, hanem arra, hogy az egész buli egy felfelé ívelő hangulatot adjon, és ne törjön meg sehol. Ez alatt azt értjük, hogy a MUTE a deep és minimal techno-tól kezdve fog felépülni a keményebb technón keresztül az agyament veretésig, hogy aztán a buli végén a közönség még csak véletlenül se érezzen magában megmaradt energiát. A cél pedig az, hogy kissé visszatérjünk ezzel a felépítéssel (sőt, az egész koncepcióval) az underground techno bulik hangulatához, ahol nem egy tömegben, hanem egy közösségben bulizhat az, aki ellátogat a MUTE-ra. Mindezt úgy, hogy a szubkulturális jelleg ellenére egy nagyon mai, és nagyon menő buliról lesz szó. 🙂
Mi alapján hívjátok meg a magyar DJ-ket? Lehetőséget biztosítotok feltörekvő magyar DJ-knek?
Igen, ez szerves része annak, amit létre akarunk hozni. Természetesen itt is az elsődleges szempont az, hogy milyen minőségű az a zene, amit játszanak, illetve, hogy mennyire illik be az adott DJ zenéje az adott buli stílusába. Meg az, hogy mennyire jó arc. 🙂 Ezzel együtt mindenképpen lehetőséget fogunk biztosítani a fiatal tehetségeknek, amire nem sok buli ad lehetőséget. Az látható ugyanis, hogy a szervezői csapatok egyik fele saját magát promózza azzal, hogy beteszik magukat egy vagy több nagy név közé, míg a másik fele (ezek általában a kisebb bulik) tényleg csak a buli miatt csinálja, illetve, hogy lehetőséget adjanak új arcoknak a bizonyításra. A kitörés viszont elég nehéz, a MUTE pedig ennek a kettőnek kíván a fúziója lenni. A szeptember 7-i bulin például Avoidant fogja nyitni a kistermet, aki egy nagyon tehetséges magyar DJ. Őt fogják aztán követni az amszterdami srácok, akiket úgy válogattunk össze, hogy ha valaki jobban szereti a mélyebb amszterdami-, vagy berlini-jellegű hangzást, az tudjon választani a nagyterem veretős, és a kisteremben hallható techno világai között.
Az olasz Knobs neve a szeptemberi és a novemberi buli plakátján is visszaköszön, sőt már korábban, júniusban is zenélt a Corvintetőn. Mondhatjuk, ő tölti be nálatok a rezidens szerepét?
Knobs nagyon jó barátunk. Júniusban járt először Magyarországon, akkor a Coo/8-as srácok hozták el őt a Corvintetőre, és egy akkora bulit csinált, hogy ihaj. 🙂 Így aztán egyértelmű volt, hogy vissza kell őt hozni ide, ahányszor csak lehet. Diego-nak pedig megvan az a roppant előnyös tulajdonsága, hogy soha nem játszik kétszer ugyanolyan szettet, így aztán az életben nem fogod tőle ugyanazt hallani még egyszer. Talán annyit elárulhatunk, hogy a 7-i bulin például deep-esebb technót fog játszani közvetlenül Drumcomplex előtt, november 2-án pedig egy sokkal dark-osabb szettet. Rezidensnek azonban nem mondhatnánk, hiszen a harmadik MUTE ideje alatt Dél-Amerikában fog turnézni. Viszont mi mindig meg fogjuk próbálni iderángatni őt, amikor csak lehetséges. 🙂
Az egyik szervező társatok holland. Ő itt él Budapesten? A holland kapcsolat mennyire köszön vissza a programban? Lévén nagyon erős az ottani szcéna, elég, ha megemlítjük Speedy J, Joris Voorn vagy éppen Steve Rachmad nevét.
Igen, Chris holland, de nem Budapesten él, hanem az “Alföld kapujában”, egy erdő közepén lévő tanyán, Cegléd környékén, ahol bátran bömböltetheti a technót anélkül, hogy a szomszédokat zavarná. Azok ugyanis nincsenek körülötte. 🙂 S mivel rengeteg holland DJ-t ismer, rengeteget fogunk közülük ideszervezni, lévén mindketten tudjuk, hogy mennyire szeretik a magyarok az ilyen típusú technót. Ahogy látható, az első bulira rögtön három (helyesebben négy) holland DJ-t szerveztünk le, így Sebastian Flaes-t, aki Európa legnagyobb DJ versenyének, a TWSTd-nek volt a 2012-es győztese, s mostanra már a legnagyobb holland fesztiválokon játszik. Aznap például, amikor idejön, épp a Lief fesztiválról fog Budapestre startolni, ahol olyan nevek előtt lép fel, mint Ben Sims, Cari Lekebush, Kevin Saunderson vagy Kaiserdisco. A Baas boven Baas szintén két holland DJ (Don és Frank), akik amellett, hogy másodpercek alatt borítják meg a közönséget a saját deep techno-hangzásukkal, két hete értek haza egy Berlini koncertsorozatból, két hónappal ezelőtt pedig Don a Mysteryland-en lépett fel, ami Hollandia legnagyobb fesztiváljainak egyike. A harmadik hollandunk pedig Sebastian Hawkes, aki állandó rezidense volt azoknak a buliknak, amiket Chris szervezett, jelenleg pedig hangmérnöknek tanul Amszterdamban. Novemberben pedig szintén egy rakás holland fogja tiszteletét tenni nálunk. 🙂
mute2
A. Paul fellépését már sokan régóta várják itthon. A szeptember 7-i buli kapcsán azonban meg kell említeni, hogy aznap egy másik színtiszta techno hangzást képviselő klubestet is rendeznek a városban, ráadásul szintén aznap rendezik a Parkban a Deadcode & Friends bulit is. A két klubest közönségében nagy az átfedés, nagyon sokan mennének mindkét buliba. Elbír a város három techno bulit szeptember 7-én?
Valóban faramuci helyzet ez, és szinte kivédhetetlen volt, lévén öt hónapja annak, hogy ezt a dátumot lebeszéltük a Corvintetővel. Ennyire előre pedig egyik szervezőcsapat sem fogja elárulni, hogy bulit tervez valahova. Olyannyira nem, hogy három hónappal ezelőtt, amikor meghirdettük a MUTE-ot (amire sokan így is azt mondták, hogy nagyon korai volt meghirdetni), még akkor sem tudtuk, hogy lesz más ilyen jellegű buli szeptember 7-én.
Ezzel egy időben viszont megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot az összes hazai technós szervezőcsapattal, sőt, meg is hívtuk őket a bulinkra, hogy lássák, kik vagyunk, és milyen bulit csinálunk, illetve, hogy egyeztessünk egymással. Válasz azonban csak nagyon kevés helyről érkezett. Persze nem tudhatjuk, hogy csak simán elfelejtettek reagálni, vagy olyannyira belemerültek a munkába, hogy nem jutott még idő nekünk válaszolni, minden esetre nekünk feltett szándékunk, hogy egyeztetések mentén csináljunk bulikat. Üdítő volt azonban látni, hogy voltak, akik készséggel reagáltak a bemutatkozásunkra, ami az NVC esetében például odáig jutott, hogy Dr. Zoidberg november 2-án játszani fog a MUTE-on. Mi pedig ezt az együttműködést a jövőben is szeretnénk velük ápolni.
A C&D ezzel együtt kategorikusan szeretné elkerülni azt a hozzáállást, ami sima pénzforrásként kezeli a közönséget, nem ápol velük közvetlen kapcsolatot és kitol velük azáltal, hogy három olyan buli is megrendezésre kerül egyeztetések hiányában, amelyekre csak osztódással tudna eljutni az, akit mindhárom érdekel. Nem mellesleg ezzel nem csak a közönséget, hanem egymást is szívatjuk, aminek semmi értelme nincs, ráadásul rontja a szcéna minőségét, közegét, és így tovább. Éppen ezért kollegálisan szeretnénk ápolni a többiekkel a kapcsolatot, ha már akarva akaratlanul is versenytársak vagyunk a piacon. Persze tudjuk, hol a helyünk, de mindez addig minden bizonnyal nehéz, ameddig sokan nem hajlandóak reagálni a megkereséseinkre.
Van még, amiről nem esett szó és el szeretnétek mondani? Mit üzentek az olvasóknak?
Nos, ha mást nem, akkor azt, hogy reményeink szerint sikerül összerántanunk egy olyan közösséget, akik szomjazzák a techno bulik szubkulturális közegét, azok közösségi jellegét, és az alulról szerveződő, baráti rendezvényeket támogatják. A MUsical TEmptation koncepciója ugyanis a techno szubkultúra eredeti lényegének “újraélesztése” a modernkor arculatával és esztétikájával, amit a világ minden tájáról származó, minőségi techno mentén kívánunk megvalósítani. Nyilván lesz, aki ezt naivitásnak gondolja, de reményeink szerint a tervezett évi hat MUTE buli és a 2014-re tervezett fesztiválunk elég lökést ad majd annak megvalósításához, amit célul tűztünk ki. :-)]]>