1993-ban kettészakad Csehszlovákia. Puskás Ferenc pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya lesz. A techno egyre népszerűbb, a berlni Love Parade-en már 31 000-en vesznek részt. Ebben az évben olyan legendás albumok is megjelennek, amiket még ma sem feledünk. Ezen producerek nagy része ráadásul a mai napig igen aktív részese a szcénának.

Speedy J ‎– Ginger (Warp Records)
A holland producer első albumának megjelenésekor mindössze 24 éves volt. A lemez a Warp Records gondozásában jelent meg, ahol később is megannyi szerzeménye látott napvilágot.

Polygon Window – Surfing On Sine Waves (Warp Records)
Richard D James nevét elsőroban Aphex Twin alteregójáról ismerhetjük. Az extravagáns producer számos név alatt jelenteti meg zenéit mind a mai napig. Ezen a néven 2 EP és ez az album mutatja be munkásságát. Szintén a Warp cimkéje alatt.

Autechre – Incunabula (Warp Records)
Rob Brown & Sean Booth 1991-ben jelentette meg első zenéjét a Hardcore Records gondozásában. Utána kiadót váltottak, gondolom nem nehéz kitalálni, hogy hova igazoltak. Az „Incubala“ volt az első nagylemezük.

Ken Ishii – Garden On The Palm (R&S Records)
A japán techno egyik legnagyobb mágusa 23 évesen adta ki az első lemezét. A „Garden Of The Palm“ ennek az időszaknak az egyik legjelentősebb lemeze.

Jam & Spoon Tripomatic Fairytales 2001 & 2002 (JAM!)
A német duó ebben az évben rögtön két lemezt is megjelentetett.  A „Triptomatic Fairytales 2001″ egyértelműen a trance stílusjegyeit hordozta magában, a második lemez pedig inkább az ambient világába kalauzolt el. Az előbbin szerepel a ” RIght In The Night” című szerzemény, amire jól emlékezhetünk még ma is, hiszen óriási siker lett szerte a világon.

Namlook ‎– Namlook (Fax +49-69/450464)
Pete Namlook első albuma is ebben az évben jelent meg. Igaz, utána még legalább 30 következett. Az ambientművész többek között Richie Hawtin-nal is dolgozott együtt.  Sajnos igen korán eltávozott közülünk, hat évvel ezelőtt halt meg. 52 éves volt.

Plastikman ‎– Sheet One (NovaMute)
1993-ban volt valami a levegőben, hiszen Richie Hawtin is ekkor dobta piacra a legelső albumát. Mindössze 23 éves volt. A „Sheet One“ kétségtelenül a 90-es évek egyik legfontosabb lemeze. Érdemes rápillantani a borítóra is, hiszen ez a jellegzetes beelesdézett figura a mai napig Plastikman logója.

Hardfloor ‎– TB Resuscitation (Harthouse)
Oliver Bondzio és Ramon Zenker nemrégiben ünnepelték 25 éves fennállásukat, az acid királyai nálunk is jártak az ősszel. Ez volt a bemutatkozó lemezük, amiről az „Acperience az egyik leghíresebb szerzemény.

New Order ‎– Republic (London Records)
Leghíresebb szerzeményük a tavaly 30 éves “Blue Monday”, ez egyébként minden idők legtöbbször eladott bakelitemeze, de azért a manchester-i banda számos egyéb alkotásáról is ismert. Ez volt az utolsó lemezük, ami a brit listák első helyéig kúszott fel. A “Regret” című szerzemény pedig az utolsó zenéjük, ami bekerült a legjobb öt közé. Ebben az évben egyébként feloszlott a banda és csak 1998-ban folytatták újra a zenélést.

X-Mix 1 – The MFS-Trip mixed by Paul van Dyk (!K7 Records)
Az “X-Mix”-sorozat 1993-ban indult. Egy audiovizuális válogatásról van szó. A zenéhez kapcsolódó számítógépes animáció ebben az időben még teljesen egyedülállónak számított. Az első megjelenés Paul Van Dyk munkája. Az 1998-ig tartó időszakban olyan nagynevű DJ-k következtek még, mint Laurent Garnier, Dave Angel, Richie Hawtin & John Acquaviva, DJ Hell és Hardfloor.

Forrás: [Fazemag]]]>