Az elmúlt években már hallani lehetett pletykákat, hogy Rave The Planet néven kamionos techno fesztivált terveznek visszahozni Berlin utcáira, de akkor ez még nagyon utópisztikusnak tűnt. A projektet több éves adománygyűjtés előzte meg, ami mögött ugyanaz a Dr. Motte áll, aki a Loveparadeket is elindította a rendszerváltás idején. 

A Rave The Planet eseményét eredetileg idén nyárra tervezték, de a járványügyi helyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak, és 2022 nyárára módosítják a dátumot, egész pontosan július 9-re. A hatalmas projekt mögött olyan nevek állnak, mint Oliver Huntemann, Felix Kröcher, Christian Smith, Bebetta, Gabriel Ananda és Mathew Jonson. 

A most bejelentett dátummódosítást azzal a remek hírrel egészítették ki, hogy összejött az induláshoz szükséges €400,000, így biztosan megtartják a rendezvényt, ami a „we are one family” szellemiségben születik majd és célja, hogy „hirdesse, felemelje és tovább fejlessze az elektronikus tánczene összes fajtáját. Küldetésük része, hogy az elektronikus zene kultúráját az UNESCO a Szellemi kulturális világörökségek listájára vegye és ezt minden évben a Rave The Planet felvonulással ünnepelje. Egy új fesztivál a Loveparade szellemiségében, annak eredeti értékeire alapozva, de mégis huszonegyedik századi környezetben”.

Event link: https://www.facebook.com/events/503707826999444/

Dr. Motte szerelemgyereke (a Loveparade) a ’90/2000-es évek legnagyobb elektronikus zenei eseménye. Az alig pár száz fős, utcai techno ünnep hamar kinőtte magát és az ezredfordulóra már milliós nagyságrendben vonzott bulizó fiatalokat a német fővárosba. Míg az első esemény 1989-ben csupán 150 fő részvételével zajlott, 1994-re már átlépte a százezret, 1997-ben az 1 milliót és 1999-ben pedig már az 1,5 millió főt.

A Loveparade volt az első alkalom, amikor tőkével rendelkező piaci szereplők az underground zene felé fordultak. Megannyi szponzor, TV társaságok és élő közvetítések a zenecsatornákon. Sokak már akkor úgy érezték, hogy túl „overground” lett a szcéna és a hatalmas tömegnek sem örült mindenki. A Nation of Gondwana fesztivál például azért indult, hogy a Loveparade után Berlin tömött klubjaiból menekülési lehetőséget kínáljon. 

A kamionos techno ünnep sikerét sokan megirigyelték, aminek mintájára számos hasonló eseményt szerveztek szerte a világban, többek közt Magyarországon is Budapest Parádé néven. Ezek közül több a mai napig megrendezésre kerül, példádul a zürichi Street Parade. Az eredeti, Dr. Motte féle Love Parade is útra kelt és Berlin után a Ruhr-vidék felé vette az irány, ahol 2010-ben tragikus véget ért. Ebben az évben (történetében utoljára) Duisburgban tartották az eseményt, aminek helyszíne nem tudott megbirkózni az 1,4 milliós tömeggel, így a Westbalkán tragédiához hasonlóan végül 21 főt tapostak halálra, amelyről máig számos borzasztó felvétel látható a Youtube-on.

Kép: Dudás Attila