Az ember a napi hírek böngészése közben egy sűrűbben fut bele olyan cikkekbe, amik ha nem is szorosan kapcsolódnak az elektronikus zenei világhoz, mégis érdekességként hatnak és érdemes róluk beszámolni. Ilyen volt ez a Qubit-en megjelent olvasmány is. Ismerős az az  szituáció vagy inkább érzés, mikor egy dallam esetleg egy dal „benne ragad a fejedben”, majd utána órákig, esetleg napokig azt dúdolgatod? Lehet ez bármi, egy zene a rádióban, a boltban vagy előfordul az is, hogy szinte a semmiből jut eszünkbe egy zenei motívum. Ezt a jelenséget nevezik dallamtapadásnak, ami a felmérések szerint az emberek mintegy 90 százalékát érinti legalább heti rendszerességgel. A jelenséget „agyviszketésnek” (angolul: earworm-nak) tudományosan pedig IMI-nek (involuntary musical imagerynek) neveznek.

A téma egyik legnagyobb szakértője, Daniel Levitin zenei producerből lett neurológusprofesszor, a kanadai McGill Egyetemről a Qubitnek megírta, „nem született sok formális tudományos munka a témában”. Ezért most elindult egy új magyar kutatás! A BME Pszichológiai Doktori Iskola és az ELKH Természettudományi Kutatóközpont közös új kutatásában a dallamtapadás és egyes személyiségjegyek kapcsolatát vizsgálja. A kutatás egyik célja, hogy jobban megértsék az egyes személyiségjegyek szerepét a dallamtapadás kialakulásában. A másik cél pedig, ha lehet, még izgalmasabb: azt szeretnék feltérképezni, hogy jelenleg Magyarországon milyen dalok váltanak ki jellemzően dallamtapadást. A vállalkozás hatalmas, hiszen a dalok, amelyek dallamtapadást okozhatnak szinte megszámlálhatal mennyiségben vesznek minket körül. Az eddigi ismeretek szerint egyébként a dallamtapadásra hajlamosíthat például a zenei képzettség, de egyes kutatások szerint olyan személyiségjegyek is hathatnak, mint a tapasztalatokra való nyitottság vagy a szorongásra való nagyobb hajlam.

Honbolygó Ferenc, a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ munkatársa és Fülöp Flóra, a BME Pszichológia Doktori Iskola elsőéves doktorandusza állított össze egy kitölthető kérdőívet, amely a jelenségét és egyes személyiségdimenziók kapcsolatát vizsgálja. Valamint gyakran megtapadó dalokat is gyűjt.

A kérdőívet 18 év fölöttiek tölthetik ki, a kutatásban való részvétel pedig önkéntes és teljesen anonim. A kitöltés bármikor indoklás nélkül megszakítható, a kutatással nyert adatokat pedig szigorúan bizalmasan kezelik.

kérdőív kitöltéséhez jó szórakozást kívánunk!

Forrás: Qubit
Borítókép: GGIE