A zeneipar soha nem volt igazságos. Az előadók 1%-a osztozik a bevételek 99%-án. És ez az arány az elektronikus zenében sincs másképp.

A top dj-k felfoghatatlan összegeket keresnek, míg azok a producerek – akiknek zenéire éppen sok ezren tombolnak – könnyen lehet, hogy éppen a létminimum alatt élnek, mint ahogyan arra hazànkban is volr már példa. DVS1 (Dj és producer, a Berghain egyik rezidense) gondolt egy merészet és feje tetejére állítaná a showbizniszt. Egy sokkal igazságosabb világot teremtve.

Zak Khutoretzky (ez DVS1 polgári neve) még 2020-ban, a pandémia kitörésekor kezdett el dolgozni Ethan Holben-nel, a korábbi Red Bull Radio vezetőjével, aki aztán a közösen alapított vállalkozás CEO-ja lett, ami az Aslice nevet viseli.

Az Aslice lényege: a dj-k jutalékot adhatnak azoknak a dj-knek, akik azokat a zenéket írták, amit az adott lemezlovas épp lejátszott. A dj ugyanis betölti a playlistjét a szoftverbe, beállít egy tetszőlegesen kiválasztott (az ajánlás 5%-ról szól) százalékot a gázsiból és a szoftver szétosztja a jutalékot a playlistben szereplő producerek között.

A modell sikerességét az idő fogja igazolni. Minél több dj és producer csatlakozik az elképzeléshez, annál pontosabb képet kaphatunk a zenék lejátszásának gyakoriságáról.

2019-ben állítólag 1,1 milliárd dollár bevételt értek el a dj-k. Ha csak 5%-os árréssel számolunk, már az is 55 millió dollárral segíti a producereket. Ez pedig kb. még mindig nem sokkal több pénz annál, amennyit a legjobban kereső dj-k visznek haza az évben.

Forrás: [Groove]