Képzeljetek el egy tökéletes rave bulit! Mi jutott eszetekbe?

Az első tippem, hogy ahány ember, annyi válasz, mégis feltételezem, hogy kell legyen, ami közre fogja és felöleli az egyéni elvárásokat. Például a helyszín lehet kül- vagy beltéren, távol a centrumtól vagy a belvárosban, működhet kényelmi szempontokat tartva szem előtt vagy autentikus illegál hagyományokat követve. Azt is megállapíthatjuk, hogy bizonyos lokális adottságok más bizonyos tulajdonságokkal rendelkező zenei események megszervezését kínálhatják, illetve az sem mindegy, hogy a célközönség és a meghirdetett program miképpen illeszkednek az adott helyszín korábbi referenciához – összefoglalva kijelenthetjük, hogy valami olyasmit után kutatunk, amelyet a legendák atmoszféraként emlegetnek.


Timour Janadieh-vel (@timmja) és Szerdahelyi Oliverrel (@szoliver) kísérletet tettünk egy közös, kötetlen beszélgetés alkalmával arra, hogy megpróbáljuk megragadni ezt a nehezen megközelíthető, formátlan és összetett fogalmat. Nem akárhol, ugyanis különös, impozáns, azonban mindenekelőtt szigorúan titkos címen ejtettük meg a találkozót. A clickbait nyelvezetet félretéve a gyár – mert ennyit azért elárulhatok, sőt még azt is hozzá tehetem, hogy már évek óta nem üzemel – korábban le is égett üzemi terület 2002-2007 között helyt adott más techno összejöveteleknek, és lám, a felszabadulás nyarán (értsd: újra nyitják kapuikat a fesztiválok) a tempós elektronikus zajok/harmóniák (attól függ ki és honnan nézi) visszataláltak a gyökereikhez. Korábban csak sötétben tudtam megfigyelni ezt az indusztriális monstrumot, belső látványa azonnal magával ragadja az ember fantáziáját: óriási terek tagolt helyiségekkel, megannyi lehetőséggel privát perceket eltölteni és közösségben oldódni, talán évtizedes múlttal bíró graffitik mindenhol, kósza plüssmedvék, a legkülönfélébb matériák darabokban, mindezt hatalmas ablakok engedik láttatni.  

A felfedezett térrész gyöngyszeme – és ebben mind a hárman egyetértettünk – a körbekerített dohányzó terasz vasbeton falakon átnyúló, elvadult növényzettel – ide senki nem téved véletlenül. Ahogy említettem, mi is céllal érkeztünk.
Mindkettejük számára – nem feledve az atmoszférát, mint elvet –  a szórakozás és a szórakoztatás elválaszthatatlan fogalompárrá tapadtak össze. Biztonságos és barátságos légkört szeretnének létrehozni, amelyben – természetesen – ők maguk is felszabadulhatnak épp úgy, ahogyan a bulizni vágyók: párhuzamosan intézik tevékenységeiket a háttérben és táncolnak a résztvevők között, velük együtt. 

Oliver és Tim mint producerek/dj-k ismerték meg egymást, Timja az Identität-hez kezdetben fellépőként járult hozzá, ezután kezdődő beszélgetések folyamán realizálták, hogy nemcsak mélységesen egyetértenek kardinális, művészetfelfogást és szervezést érintő kérdésekben, hanem kettejük ízlése is szélesen merített közös metszetben találkozik. 

Azonban a fontos hasonlóságok és átfedések mellett különbségeik egymást kiegészítő eltérések: Olive0r 10 éve zongorázik, Tim pedig a keverésben képezte magát; az eddig magukra szedett a szervezési ismereteiket Timja a Potent keretein belül, szoliver pedig a Tech.lab projekten keresztül sajátították el, amíg végül a zene (és a felé érzett alázatuk, szeretetük, rajongásuk) egymás irányába sodorta őket a folytatólagos közös munka jegyében.


Így tehát nem is lehet más az Identität-partik célkitűzése, mint figyelemre méltó műfajokban alkotóként és dj-ként egyaránt kiemelkedő előadók megismertetése a magyarországi közönséggel. A következő, július végére tervezett eseményt komplex felépítésű, több művészeti ágat felsorakoztató programnak vázolják fel, ami remélhetőleg nem csak jól vagy nagyon jól sikerül, hanem mindenek felett emlékezetes marad. Az eljövendő klub szezonra is tárazzák már az ötleteiket, név szerint  Alaricót és bystandert emelték ki. Oliver és Tim szándékként jelölik meg, hogy referenciával támogathassák (a helyi művészek mellett) a határokon átívelő kapcsolataikat is. A gyakorlatban ez egy anonim jelentkezési felületként fog kinézni, ahová bárki szabadin feltöltheti a legjobban sikerült felvételét. A mixekből a fiúk név nélkül, csak a szettek minősége és szelekciója alapján választják ki azt a szerencsés előadót, aki helyet kap a következő buli fellépői között.

A minőség és tisztaság alapfeltétel, kőbe vésett. Maga a név is ebből a filozófiából bontakozott ki, az Identität lényege, hogy a bulikon felcsendülő trackek mindegyike önmagát képviselje. A közegben, amelyben szetté fűzik össze őket, történetet meséljenek el, valamilyen jelentést közvetítsenek érzelmekkel megtöltve. Ha egy valamit biztosra kéne ígérniük a jövőre nézve, a zene központi szerepének megtartásán dolgoznának tovább fáradhatlanul.

Az Idenetitätről, a rejtélyes helyszínről és a srácok további terveiről első kézből és a leggyorsabban egy Facebook csoporton belül kaphattok tájékoztatás, — az oda vezető linket a többi vonatkozó platform elérhetőségével, a szerzői profilokkal együtt megtaláljátok a cikk végén — és amely a kapcsolattartáson felül közösségteremtő kezdeményezésként is megállja a helyét.

Hiszen mindenki másra gondol, ha az ideális szórakozásról kérdezik. Miért is ne kereshetnénk ezekre együtt a választ?

IDENTITÄT FACEBOOK-CSOPORT: https://www.facebook.com/groups/identitat/?ref=share 

INSTAGRAM: https://instagram.com/identitat.bp

REGISZTRÁCIÓS PLATFORM: www.clubhaus.hu

IDENTITÄT YOUTUBE-CSATORNA: https://www.youtube.com/channel/UCaVG5Og1MNSi24C-abV4uJg

TECHLAB SOUNDCLOUD (amely egyben az Identitätnek is otthont ad) : https://soundcloud.com/techlabbp

SZOLIVER:
https://instagram.com/szoliver
https://soundcloud.com/szoliver

TIMJA:
https://instagram.com/timm.ja
https://soundcloud.com/timjaa

Az angol fordítás és lektorálás Dobos Eszter munkája.