Június 12-én a Muzikxpress-es Twan posztjából értesültem róla, hogy Tom Weyer, mindenki Commander Tom-ja elhunyt. Bár az okokról nem osztottak meg információt, annyit Tom korábbi – 8 évvel ezelőtti – Facebook bejegyzéseiből meg lehet tudni, hogy tumor volt az agyában, emiatt többször is műtötték, mert kiújult.

Tom Weyer 1963-ban született a baden-würtembergi Kehl-ben, ami pont a német-francia határon található. Weyer a ’80-as években kezdte lemezlovasi karrierjét, első rezidenciáján az ötigheimi Trianon diszkóban kapta későbbi művésznevét. A hely tulajdonosa gyakran mondogatta, hogy „ő lesz a parancsnok a diszkó fedélzetén”, innen a Commander előtag a polgári Tom-hoz toldva. Ezt követően felbukkant a Drops SuperDisco, a Radio Drops és a germersheimi Rheinpark rezidenseként is a DJ pultban. Ekkoriban, mint a többség hip-hop-ot, rap-et és, funky-t játszott, ám remek mixelési képességei miatt hamarosan a stílus egyik legnépszerűbb DJ-jévé avanzsált hazájában.

A producerkedés szele is hamar megcsapta, viszont ekkor még nem volt tevékeny részese a zeneszerzési procedúrának. Első két kislemeze, az általa játszott zenei vonalhoz passzolva a dallamosabb alapokon nyugvó rap-et hozta hangzásában. Az 1987-es ‘And The Rap Goes On’-ja a The Whispers ‘And The Beat Goes On’ 1979-es alapját nyúlja és Tom erre rappel rá Dj Sven & MC Miker G 1986-os ‘Holiday Rap’-jében már használt flow-val. Két évvel később 1989-ben jött a ‘Last Night Rap’, ami pedig az Indeep 1982-es ‘Last Night A DJ Saved My Life’-ját formálja át.

A ’90-es években aztán jött a megtérés, hiszen a frankfurti Dorian Gray-ben hallotta játszani Dj Dag-ot és Sven Vath-et és érdeklődése az ekkoriban szárba szökkenő techno mozgalom felé terelődött. A producerkedésről sem tett le, Raymund Beyer aka Ray Boyé segítségével 1995-ben készítette el első igazán nagy dobását saját név alatt, mégpedig az ‘Are Am Eye’ című hard trance bombát. A korai single-ök sorát (‘Eye C Red’, ‘Eye B M’, ‘The Vulcan’, ‘Kiss Myself’) 1997-ben az ‘Eyes’ című szerzői albumával foglalta keretbe.

Kicsit korábbra visszanyúlva 1993 júliusában alakult Noom Records A&R managere lett, ami a korszak egyik legmeghatározóbb acid trance / hard trance / techno labelévé nőtte ki magát és gyakorlatilag egybeforrt a Commander Tom névvel. Különböző álneveken is alkotott, így a Chef New Yorker, a Nexus 6, a Phan-Tom, a Tom De Luxe és a Toronto moniker is hozzá köthető.

Emellett tagja volt a Der Tanz Command, a The Freaquez, a König Deluxe és a Mandala formációknak is. DJ-ként is aktív volt, hiszen olyan jelentős rendezvényeken lépett fel, mint az Energy (1992-1996 között), a Tribal Gathering és a berlini Love Parade, valamint járta a világ klubjait is. Egyedi DJ szettjeinek hangulatvilágát volt hivatott átadni az ‘In The Mix’ sorozat, amiből 1996 és 1999 között négy rész is készült. Mesteri keveréke annak, amit Commander Tom képviselt, néha zakatoló, vegytiszta ipari techno, néha hard trance némi acid-del nyakon öntve. Abszolút hiteles kordokumentumok, amiket minden a korszak után érdeklődőnek kiemelten ajánlok meghallgatásra.

Persze változtak az idők. Az elektronikus tánczene első évtizede bőven teret adott a határok nélküli zenei tombolásra, úgy az új évezreddel a fejlődő technikával és a megmerevedő stílusi határok kialakulásával Commander Tom-nak is fel kellett vennie a versenyt.

Az útkeresés a 2004-es ‘Attention’-ben csúcsosodott ki, ami révén a vágyott mainstream áttörés is eljött, a Ministry of Sound-dal szerződött le. Az ‘Attention’ nem volt egy rossz darab, sokkal szelídebb húrokat pengetett, mint, amit tőle megszoktunk.

Tom egy elég privát személy volt, nem is igazán lehet róla sok mindent megtudni, hiába túrja fel az ember az internet világát. Néhány vele kapcsolatos sztorit el lehet csípni innen-onnan, pl. Baby Doc Facebook-os visszaemlékezős posztjából. Isten veled Parancsnok, nyugodj békében!

A fentebb olvasható visszaemlékezés egy igazán hiánypótló hazai elektronikus zenei blogon jelent meg. Ha ti is szerettek elmerülni az elektronikus zene történelmében, akkor csekkoljátok a többi írást is a https://elgoer.blogspot.com/ hasábjain!