A lumbágó a derékfájdalom egy típusa, gyanakodhatunk rá, ha egy rossz mozdulatra érezzük ezt az erős fájdalmat. Hogyan lehet a lumbágót más derékpanasztól megkülönböztetni és mit lehet tenni a lumbágó ellen?

A kétlábra állás sok fontos előnyt hozott magával az emberré válás során, azonban azzal is jár, hogy a derekunk jelentős terhelésnek van kitéve, amelynek következtében gyakoriak az itt előforduló sérülések, elváltozások.

A lumbágó könnyen összekeverhető az isiásszal. A két probléma nagyon hasonló területen jelentkezik, egyaránt erős fájdalommal jár, de mégis más a kettő és máshogyan kell kezelni. Egymástól függetlenül is jelentkezhetnek, de van, hogy a lumbágó megjelenése után az isiász is kialakul. Az isiász az ülőideg mentén jelentkezik, a farizom környékén erős fájdalom formájában és onnan kisugárzó panaszokat okozhat. A lumbágó ellen a gyógytorna is sokat segíthet.

A lumbágó egyértelmű tünete a heves deréktáji fájdalom, amit egy hirtelen mozdulat, akár egy nehéz súly emelése is kiválthat. Gyakran jelentkezik olyanoknál, akikre egy helytelen testtartás és/vagy ülő életmód jellemző.

A fájdalom többnyire aszimmetrikusan jelentkezik, ami azt jelenti, hogy csak az egyik oldalon érzékeljük. Ilyenkor aztán a panaszos oldal tehermentesítése érdekében egy rossz, kiegyenlítetlen testtartást veszünk fel, idővel aztán már a kiegyenesedés is gondot okoz. A fájdalom lehet heveny, amely korlátozza a mozgásunkat, sőt bizonyos mozdulatokra fel is erősödhet.

Lumbágó kezelése gyógytornával

A lumbágót nehéz elkülöníteni más derékfájdalomtól, ezért érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. Ha a panasz pihentetés hatására nem múlik el 2-3 nap alatt, akkor cselekednünk kell.

 A lumbágó okai a leggyakoribb esetekben a fizikai túlerőltetés és az ülő életmód. Ezek következményeként a gerinc melletti izmok befeszülnek, a csigolyák mozgása beszűkülhet. Tudnunk kell arról is, hogy a gerincnél kialakuló betegségek is kiválthatják a lumbágót. Ilyen például a gerincsérv, a gerincben kialakult gyulladás vagy akár a gerinc fejlődési rendellenessége is.

A lumbágó kezelésére több konzervatív terápiás módszer is jól alkalmazható, de leginkább a gyógytorna nyújthat hosszútávú megoldást. Ennek előnye, hogy természetes úton, különböző speciális mozgáscsoportokkal aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, és lerövidíti a gyógyulás idejét.

A gyógytorna a kiváltó okot kezeli, de cél egy újabb lumbágó kialakulásának a megelőzése is, nem csak a már kialakult probléma és a fájdalom kezelése.

Azokban az esetekben, amikor a lumbágót nem kezelik, az elhúzódó gyógyulási idővel és krónikussá váló fájdalommal járhat. A feszessé váló izmok komolyabb tüneteket is okozhatnak a csigolyák között, a mozgás egyre nehézkesebb, aztán bizonyos mozdulatokra már nem is leszünk képesek. Végül lehetséges, hogy előbb-utóbb már műtétre kerül sor.

Kép: Pixabay