Mire figyeljek lakásbiztosítás kötésnél?

Amíg nem történik baj, addig hihetjük azt, hogy a lakásbiztosítás kötése kidobott pénz. De megváltozik a vélemény, amikor beüt a váratlan, a véletlen… bármi, amire nem lehet felkészülni.

Hazánkra különösen igaz, hogy nem béreljük, hanem hosszú évek munkájával megvásároljuk a lakásunkat. Ez a legfontosabb vagyontárgya a legtöbb családnak, így aztán különösen fontos lenne, hogy megfelelő biztosítással védjük ezt az értékünket.

Érdemes évente áttekinteni, hogy a lakásbiztosításunk mennyire felel meg a saját (esetenként változó) igényeinknek és találhatnánk-e kedvezőbbet a biztosítók ajánlatai között.

Ezt gyorsan és egyszerűen megtehetjük egy lakásbiztosítási kalkulátor segítségével. Érdemes előzetesen átgondolni, hogy milyen értékesebb vagyontárgyak vannak a lakásban, és hogy milyen biztosítási tételeket szeretnénk okvetlenül beépíteni a szerződésünkbe. Erre bővebben is kitér a Biztoshely biztosítási portál.

Igen, a lakásbiztosítással kapcsolatos igényeink is változhatnak, és nem csak költözés esetén. Vásárolhatunk új berendezéseket, történhet lakáskorszerűsítés, bármilyen értéknövekedés, amelyet a biztosítással érdemes „lekövetni”.

Milyen lakásbiztosítást kössünk?

A lakások 65-70%-a biztosított hazánkban, ami elsőre nem is tűnik olyan rossznak, de a lényeg a részletekben lakozik: a megkötött lakásbiztosítások 75%-a nem, vagy csak részben nyújt megfelelő védelmet.

Általánosságban elmondható az, hogy a megkötött lakásbiztosítási szerződések nagy része elavult, pedig 1-2 évente fontos lenne aktualizálni a meglévő szerződéseket.

Az egyik fontos kérdés, aminek érdemes utána járni az az, hogy a társasház biztosítása mire terjed ki. Van olyan ház, ahol a teljes építményre, de van, ahol csak az olyan közös helyiségekre vonatkozik, mint a pince vagy a lépcsőház.

Ha a lakás bejáratától a tulajdonos feladata az ingatlan védelme, akkor érdemes az építményre (ingatlan rész) is kiterjeszteni a biztosításunkat. A következő nagy eszközcsoport az ingóságok. Értékes bútorokra, berendezésekre még szoktak gondolni az emberek, de a számítástechnikai eszközökre, azok tartamára és esetleges ékszerekre, más értékünkre is érdemes kiterjeszteni (vagy külön kötni) biztosítást. A szerződésünket végül különböző egyedi szolgáltatásokkal egészíthetjük ki, ilyen például a kisállat vagy napelem biztosítás.

Amennyiben hitel terheli az ingatlant, akkor a bank is előírja azt, hogy lakásbiztosítást kell kötni, sőt ennek értékét és elemeit is meghatározhatják. Ilyen esetben a lakásbiztosítás kedvezményezettje a bank lesz, és nagyobb káresemény esetén a biztosító elsőként a bank követelését fizeti ki. Természetesen ez csak az ingatlanban bekövetkezett nagyobb károk esetében érvényes, az ingóságokat ez nem érinti!

Sokan nem tudják, de fontos, hogy a meglévő lakásbiztosítási szerződést évente egy alkalommal az évforduló közeledtével le lehet cserélni, átkötni másik biztosítóhoz a szerződését. Ezért érdemes évente, kétévente átvizsgálni a meglévő biztosításunkat.