Az utóbbi időben a szembe adott intravitreális anti-vaszkuláris endotheliális növekedési faktor, vagyis anti-VEGF injekciós kezelés egyre gyakoribb, első vonalbeli kezelési eljárássá lépett elő. Méghozzá olyannyira, hogy a különféle szemfenéki lézerkezeléseket is kiváltotta számos esetben. De, akár egy-egy betegség terápiás kontrollját is kiegészíthetik.

A pácienseket általában többek közt az érdekli a leginkább, hogy az anti-VEGF injekció beadása mekkora fájdalmat eredményez. A Budai Szemészeti Központ szerint az anti-VEGF injekció beadása „gyors, fájdalommentes, minimális kockázattal és kevés mellékhatással jár.”

Miben tud segíteni az anti-VEGF injekció?

Röviden és tömören az intravitreális anti-VEGF kezelések az erek áteresztőképességének megállítására, valamint a kóros érburjánzás, illetve a látásromlás megállítására alkalmas. Ezenkívül a torzlátás megszüntetésében is hatékony segítséget jelent.

Általában az áll a problémák hátterében, hogy az új erek megpróbálnak javítani a retina csökkent tápanyag-, valamint oxigénellátásán. Viszont ezek az erek rendellenes szerkezettel rendelkeznek, nagyon könnyen megrepedhetnek, ami további súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a retina ödémája is tovább fokozódhat. A szemgolyóba jutatott anti-VEGF anyag hatására az előbb említett folyamat lelassul vagy leáll.

Hogyan zajlik az anti-VEGF injekciós kezelés folyamata?

Az injekciós kezelés minden esetben fertőtlenítéssel és helyi érzéstelenítő cseppkezeléssel kezdődik. Ezt követően a szakember a szemgolyó belsejébe juttat 0,5 ml VEGF anyagot steril körülmények között. A páciensek többsége tart az injekció beadásától pontosabban attól, hogy komoly fájdalmakkal fog járni. Ahogy már fentebb is kifejtettük a kezelés fájdalommentes.

A kezelés rendkívül előnyös, azonban van egy nagy hátránya, méghozzá az, hogy rendszeres kontrollra van szükség meghatározott protokoll szerint, valamint az adott állapot eléréséhez rendszeres injekciós kezelésre lehet szükség. A szakemberek egy úgy nevezett feltöltő dózissal indítanak, ami három alkalom nagyjából négy hetente. Ezt követően pedig igyekeznek a kontroll időpontokat minél inkább kitolni, ritkítani a páciens állapotától függően.

Az intravitreális anti-VEGF injekciók típusai

Háromféle anti-VEGF injekciót különböztetünk meg, melyek közt elsősorban az a különbség, hogy úgymond mennyire tartós hatást képesek kifejteni. Ezek az anti-VEGF injekciók az Avastin, Lucentis és Eylea. A Budai Szemészeti Központban főként az Avastin intravitreális injekciót használják.

Kell tartani bármilyen szövődménytől?

Előfordulhatnak enyhe panaszok az üvegtestbe adott injekciós kezelést követően, mint például enyhén vörös szem, szúró érzés vagy úszkáló homályos foltok. Ezek a panaszok nem indokolnak kontroll vizsgálatot.

Nagy ritkán viszont jelentkezhetnek súlyosabb szövődmények, melyek esetén azonnal fel kell keresni a szakorvost, például az említett Budai Szemészeti Központot. Ilyen súlyos panaszok a látótérkiesés, a vörös szem, a jelentős fájdalom vagy látásromlás és a fényérzékenység.

Borítókép: freepik