Egyre gyakoribb probléma a derékfájás, amely már nagyon sok ember életét keseríti meg, beleértve a zenei producereket  vagy akár a gamereket, ha naponta sok órán keresztül játszanak. Derékfájáskor a mindennapos tevékenységeinket csak korlátozottan tudjuk elvégezni, hiszen a fájdalom sok mozgásteret senkinek sem ad. A kezelésére számos módszer létezik és ezek közül az egyik leghatékonyabb a torna. Vajon tényleg segíthet rajtunk? Cikkünkben megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Melyek az aktív mozgás előnyei?

Sokan most elgondolkodnak azon, hogy vajon mennyiben segíthet a torna, ha a fájdalom utolér bennünket. Aktív mozgás során erősödik az ízületünk, az izmok és még a gerinc is. Emellett a hát, valamint a hasizmok is erősödnek, ezáltal a megfelelő testtartás, valamint a gerinc stabilizálása is megtörténik. A megfelelő testmozgás az ízületek mobilitását és a vérkeringést javítja és csökkenti az ízületek merevségét.

Már kutatások is alátámasztják a torna jótékony hatását

Eddig is számos tanulmányban vizsgálták a derékfájás tornával történő kezelésének hatékonyságát. Ezek igazolták, hogy a torna valóban segíthet a fájdalmak csökkentésében és abban, hogy aránylag gyors állapotjavulás következzen be. 

Csak a megfelelő gyakorlatok végzése mellett várható javulás

A derékfájás elleni torna speciálisan összeállított gyakorlatokból áll, ezért nagyon fontos, hogy olyan szakembertől kapjuk az információkat és instrukciókat, aki gyógytornász vagy esetleg fizioterapeuta. A szakemberek segíthetnek a megfelelő gyakorlatsor összeállításában, amelyek hatékonyak lehetnek a mi esetünkben.  derékfájás kezeléséről a Gyógytornászom rendelő is írt egy hasznos cikket. Természetesen a kezelés eredményessége és a haladás személyenként eltérhet. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek hatékonyak lehetnek és vannak olyanok is, amelyek esetleg kevésbé hatékonyak. Ilyen esetekben a szakember szükség esetén egy új gyakorlatsort állít össze, ezért fontos az egyedi megközelítés és a személyre szabott tanácsadás. 

A tornát kombinálhatjuk egyéb kezelésekkel is

A torna hatékonyságának növelése érdekében más kezelési módszerekkel is érdemes kombinálni. Ez lehet gyógyszeres kezelés, például fájdalomcsillapítók szedése, esetleg a fizioterápia vagy akár egy megfelelő masszázs. A derékfájás csökkenése hamarabb bekövetkezhet, ha nem csak a tornát végezzük. 

Láthatjuk, hogy van megoldás a fájdalom kezelésére, de soha ne mi magunk állítsuk össze a tornagyakorlatokat, hiszen az lehet, hogy többet ront, mint használ. Minden esetben keressünk fel szakembert, aki gondoskodik a személyre szabott kezelési tervről. Természetesen a gyógyulás nem fog menni egyik napról a másikra, ezért legyünk kitartóak, ha javulást szeretnénk elérni. A szakember pontosan tudja lokalizálni a derékfájást, annak okát és a típusát is. Ennek érdekében egy állapotfelmérést fog elvégezni majd elkészíti a gyógytorna tervet. Ha megfelelő helyen vesszük igénybe a szolgáltatást, akkor garanciát is vállalnak a gyógytornára, így figyeljünk oda, amikor szakembert választunk. Ma már Budapesten és vidéken is találhatunk megfelelő kezeléseket annak érdekében, hogy a derékfájdalmunk minél hamarabb megszűnjön. 

Borítókép: pixabay