A Rolling Stone magazin jelentése szerint Srđan Golubović szerepel azon az ikonikus képen, ami a délszláv háború idején készült. Egészen pontosan az 1992-es bijeljina-i mészárlás idején, ahol legalább 48 civil személy vesztette életét.

A jelentés Golubovićot nevezte meg a délszláv háború egyik leghíresebb fényképének alanyaként. Az 1992 és 1995 között lezajlott esemény volt a történelem egyik legvéresebb háborúja és népirtása, mely során mintegy 100 000 civil esett áldozatul, közvetlenül a magyar határ túloldalán.

Az amerikai fotós, Ron Haviv által készített fénykép eredetileg a Time Magazine-ban jelent meg. Ez a háború egyik ikonikus képe, ahol maga Golubović látható, miközben épp rúgó mozdulatot tesz felemelt lábbal az előtte heverő lelőtt civilek irányába.

A Rolling Stone azt is megállapította, hogy Golubović Arkan katonáinak fizetési listáján is szerepelt. Ez a szerb félkatonai szervezet tehető felelőssé számos atrocitás ügyében a délszláv háború során, beleértve a bijeljinai mészárlást is.

Golubović már a 1990-es évek óta aktívan DJ-zik, részt vett, meghatározó szerepet töltött be a belgrádi underground elektronikus zenei közegben. Tagja volt az Xperiment nevű kollektívának, és megalapította saját kiadóját, az Ultra Groove Records-ot.

Zenélt Szerbia néhány legnagyobb klubjaiban és fesztiváljain, köztük az EXIT-en is, ahol legutóbb 2016-ban lépett fel. Az EXIT Fesztivál szervezői rögtön reagáltak is a Srđan Golubović kapcsán megjelent hírekre. Elmondásuk szerint megszakították vele az együttműködést, miután értesültek a háborús vádakról. A fesztivál szervezői által kiadott közlemény szerint az EXIT mindig is több volt egy zenei fesztiválnál, amely a béke, a szeretet és a tolerancia értékeit hirdeti a fiatalok körében – épp ezek azok értékek, amikre amúgy is égető szüksége volt a régiónknak.

Forrás: [Mixmag]