Minden egyes szakmában vannak olyanok, akik tökéletesek és kiemelkedőek abban, amit csinálnak, de ennek áraként valamilyen függőségben szenvednek. Ez lehet az alkohol, lehet a szerencsejáték, és lehet a drog is. Igaz ez az elektronikus zenei iparban dolgozókra és DJ-kre is. Főleg azért is, mert ők különösen ki vannak téve egy olyan világnak, amelyben jelen van ez a hatás. A jelenlegi kutatások szerint az elektronikus zenében helytálló művészek körében kifejezetten magas a függőséggel küzdők aránya és ezen függőségek közül a legjelentősebbek.

  • a drog-, 
  • az alkohol-,
  • a a szexfüggőség
  • és a szerencsejáték

Ahogy a Kaszinok.Online igaming szakértői rámutatnak, ahhoz, hogy a szerencsejáték szórakoztató időtöltés maradjon, fontos megérteni, hogyan kell felelősségteljesen és helyesen játszani. A szerencsejáték-intézményeknek mindig biztonságos és felelősségteljes szerencsejátékot kell biztosítaniuk, beleértve a játékidő és a játékkorlátok kezeléséhez szükséges eszközöket, hogy elkerüljék a függőséget és a függőséget.

Néhány példa olyan művészekről, akik függőséggel küzdenek-küzdöttek

Az elektronikus zenei iparban nagyon sok DJ és előadó alkot műveket, amelyek szólhatnak a szerencsejáték függőségről. Luciano, az Esperanza és a Rise of Angel alkotója például az élete során a drogok, az alkohol és a gyógyszerek függőségével, valamint játékokkal is küzdött. Bár ezek a problémák nehezek voltak, Luciano fejlődhetett, és az lett, aki ma ő. 

Seth Troxler is arról mesélt, hogy a minimaltechno és indierock sötét világában könnyen kialakulhatnak a pszichedelikus élmények, de fontos tudni, hogy a zenei iparban is rengeteg olyan művész van, aki megküzdött a függőségével és továbbra is előadásokat ad a rajongóinak.


Azt azért hangsúlyozzuk, hogy ezek a zenészek általánosságban mindig drogproblémákról váltak ismertté, de emellett szinte mindig megjelentek az alkoholproblémák és a játékfüggőség is. Mert a szerencsejáték függőség teljes egészében azon az elven működik, mint a drog, jutalmazó hatása van, és egy átbulizott éjszaka után kifejezetten jót tud tenni a kis dopamin az agynak. És mehetünk tovább előre, sorolva azokat a művészeket, akik komoly mélypontokat értek el karrierjük során. 

A híres techno DJ, Rebekah csak a spiritualitás segítségével tudott túljutuni a különféle függőségein. Volt pillanat, amikor öt doboz Red Bullt is megivott az alkohol helyettesítésére és csak a saját belső énjének megtalálásával tudott túljutni ezen a helyzeten. Aztán a jó öreg Carl Cox is rajta van ezen a listán, bár tegyük hozzá, hogy ő pozitív példaként. 

Egyszer arról mesélt egy magazinnak, hogy nagy korán tudatosodott benne, hogy neki a zene a drogja és nincs szüksége szerekre, szerencsejátékra és alkoholra, hogy eljusson arra a szintre, ahova jutott. Habár az elektronikus zene főként érzelmek közvetítésével foglalkozik, ha elmozdulunk a poposabb irányba, felfedezhetjük, hogy minden művész életét valamilyen függőség vagy kihívás jellemezte. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy sok DJ és előadó tudatosan figyel a mentális egészségükre, és olyan megoldásokat találnak, amelyek pozitív hatással vannak a karrierjükre és az egész életükre.

Sellyei Tamás számára ez a zene és a közösség volt, ahogy Lady Gagánál is erről beszélhetünk. Neki például a legendás Poker Face hozta meg az átütő sikert, amely számról sokan gondolták azt, hogy köze van a pókerhez. Pedig valójában nem, Gaga arról írta, hogy milyen lenne pókerarccal megélni intim pillanatokat a párunkkal. De a függőségek nem csak a nagy külföldi sztároknál, de a magyar zenei világban is jelen vannak, akár az elektronikus zenét, akár a régi nagy legendákat nézzük. 

Mert sajnos látni kell, hogy az elektronikus zenészek között is sokan megküzdöttek különféle függőségekkel, gondoljunk több olyan DJ-re, akinek az életét változtatta meg teljesen valamilyen típusú belső probléma, függőség. De a legnagyobb ismert populáris zenészek körében is hihetetlenül jelentős a függőséggel küzdők aránya. Arra viszont az út egy részénél mindenki rádöbbent, hogy ezek csak kiegészítések és valójában a zene az, ami függőséget és megfelelő jutalmat ad, nincs szükség hozzá kiegészítésre. Talán az elektrnokus szférában kevésbé válnak ilyenek közismertté, de rengeteg embernek okozott problémát a játékfüggőség vagy éppen az ital és a drogok. 

Ha figyelmesen hallgatjuk a zenét rajongóként, akkor észrevehetjük, hogy sok művész a zenei alkotásaiban próbálja kifejezni a problémáikat és az érzéseiket, függetlenül attól, hogy a minimáltechno vagy az egyéb stílusok rajongói vagyunk. Nagyon értékes az alkotók tehetsége, azonban megérthetjük, hogy ez a hatalmas teher terheket is róhat rájuk, és sokan kénytelenek küzdeni, hogy megbirkózzanak a rajongók és a sikerhez kapcsolódó nyomással. Az alkotóknak segítenünk kell azzal, hogy támogatjuk őket, és pozitívan képviseljük őket, ahogy a művészetük által átadott értékeket is.

Képek: Nicholas Green, Gabriel Barletta