Manapság bőven szolgáltat beszédtémát az elharapódzó ketamin használat az Egyesült Királyságban. A ketamin a disszociatív drogok közé sorolható, mely fogyasztásakor egy olyan transzszerű állapotot hoz létre, ahol az alany érzékelése dózistól függően eltávolodik, esetleg teljesen szétkapcsolódik a tudatától. Az angol egészségügyi és szociális ellátórendszer szakemberei egy ideje kongatják a vészharangot, de már a DJ-k is szót emeltek a témában. Legutóbb az X-en (ex-Twitter) alakult ki párbeszéd Dj Salute tweetje kapcsán.

Túl sok ket(amin) van jelen Angliában a tánctereken” – írta a manchesteri lemezlovas bejegyzésében. „Elég nagy szívás, hogy az emberek csak állnak ott, mint a zombik és nem táncolnak„. Válaszként egy másik tweetben a lengyel dj VTSS a következőket fűzte hozzá: „Mostanság inkább előre rákérdezek a promótereknél, hogy az adott helyen mi a leggyakrabban használt tudatmódosító szer, csak azért, hogy tudjak majd a várható hangulathoz alkalmazkodni

Salute véleményét osztja a bristoli DJ Sam Binga is, aki szerint a hangulatot teljesen tönkreteszi ez a drog.

A ketaminnal tömött tánctéren semmilyen energia sincsen. Ha a közönséged rá van csúszva, akkor nem igazán fogja őket érdekelni, hogy mi történik (zeneileg)„.

A szer hatásait szociológusok és drogprevenciós szakemberek is aktívan kutatják a szigetországban.

A ketamin mindig is a része volt a rave és klubkultúrának” – nyilatkozta a Timeout weboldalának Dr. Karenza Moor a Newcastle-i Egyetem szociológusa, aki a drogok és a dance kultúra összefonódásait vizsgálja. „Bár most jobban szemetszúr, de nem egy újkeletű dolog.

Az elmúlt két évben Moore ketamine használók körében kutakodott, végigjárva több, mint 30 angliai klubrendezvényt.

A ketamin jellemzően after party drog volt, a tipikus használó hazaért egy buliból és otthon az esti élményt így akarta meghosszabbítani. Mostanság nemcsak a használat gyakorisága, hanem a helyszíne is megváltozott: a legtöbben a klubokban és fesztiválokon a rendezvény közben veszik magukhoz a szert.”

A pendémia megváltoztatta a korábbi drogfogyasztási szokásokat” – mutatott rá ugyanebben a cikkben Adam Waugh, a The Loop nevű szerhasználat csökkentéssel foglalkozó szervezet koordinátora. „Egy kutatásból, amit a lockdown alatt csináltunk kiderült, hogy visszaesett az olyan drogok, mint az extasy és a kokain használata, mivel az emberek nem tudtak kimozdulni partizni. Az emberek viszont szerettek volna elmenekülni a szomorú valóságból, és olyan olcsóbb lehetőséget – egy gramm ára kb ötöde a kokain árának – választottak, mint a ketamin, ami kiszakította őket a jelenből. Aztán, amikor újra kinyitottak a szórakozóhelyek a ketamin valahogy itt ragadt.”


Fotó: Pymca / Getty Images Hungary