Az ADE a világ legnagyobb és legbefolyásosabb klubalapú elektronikus zenei fesztiváljává és konferenciájává nőtte ki magát, amely az összes elektronikus alműfajt és szubkultúrát képviseli több mint 1000 eseményen keresztül Amszterdam szerte, idén október 18 és 22 között. Az ötnapos rendezvény nem kevesebb, mint 146 országból vonz látogatókat és az elektronikus zenei kultúra minden elképzelhető aspektusát felvonultatja, dedikált konferencia-műsorokkal, kiterjedt művészeti és kulturális programmal, élőzenével és DJ-vel. Az esemény évről évre folyamatosan növekszik és fejlődik, több mint 2500 művész és 600 előadó vesz részt közel 200 helyszínen.

A fesztiválprogram minden partizni vágyót, zenefanatikus maximálisan kielégít, választani is nehéz, hogy melyik napon hova induljon meg az ember. Most összeszedtünk szubjektív alapon néhány számunkra kiemelkedő eseményt.

OKTÓBER 19. CSÜTÖRTÖK

DGTL ADE: Bicep, Dixon, Stephan Bodzin…

A DGTL a mélyebb, dallamos hangzások ütős felállásával indítja a hetet. Italo, house, disco deep cutokkal érkezik a BICEP, STEPHAN BODZIN pedig lendületes, hipnotikus, dallamos hangjaival fogja lefújni az NDSM Warehouse tetejét. Kevés művész feszegeti a határokat a múlt és jövő között úgy, mint DIXON. A húzónevekhez csatlakozik még a helyi Nedda Sou valamint Coloray is.

Esemény: DGTL ADE: Bicep, Dixon, Stephan Bodzin

Amsterdam Techno Sessions x Illegal Alien

A két csapat egyesitette erőit, hogy lehozza a stellar Techno legjobb estjét, melynek főszereplője az egyetlen és utánozhatatlan TRUNCATE. Az Amsterdam Techno Sessions egy heti rendszerességű techno esemény Amszterdamban, míg az Illegal Alien egy 2007-ben alakult mexikói kiadó, ami főleg a technora összpontosít.

Line up: CHICH – LUXEMBOURG ▍JULIETA KOPP – ARGENTINA ▍MARCO RAMOS – NL ▍PAULA CAZENAVE – SPAIN ▍PUSHMANN – SPAIN ▍RICARDO GARDUNO – MEXICO ▍RITZI LEE – NL ▍SONS OF HIDDEN__live! – COLOMBIA ▍TRUNCATE – U.S.A

Esemény: Amsterdam Techno Sessions x Illegal Alien ADE special

Colin Benders Invites

Mióta újra feltalálta magát moduláris szintetizátoraival, elektronikus hangszereken live előadóként és számos művészeti úttörővel kutató munkatársként, az Utrecht-i Colin Benders zenei univerzuma exponenciálisan bővült. Ezúttal vadonatúj estét rendez a Melkwegben, a Colin Benders Invites a techno hangzások széles skálája építkezik – a pehelyfénytől a dübörgő kickekig, kísérleti poliritmusokig és Boris Acket új, érzékkeltő látványvilágáig

Line up: Blawan (GB) / Boris Acket (NL) / Colin Benders (NL) / French II (NL) / JakoJako (DE) / Nadia Struiwigh (NL)

Esemény: Colin Benders Invites:

OKTÓBER 20. PÉNTEK

Dave Clarke Presents: British Murder Boys / Dasha Rush / Oscar Mulero

Dave Clarke saját estjének tizennyolcadik kiadásával tér vissza a Melkwegben az Amsterdam Dance Event alatt. A techno sith lovagja évek óta gond nélkül válogatja a legélesebb lineupokat a fesztivál leghosszabb ideig tartó techno estéjére. Részünk lesz Dasha Rush – akinek a napokban jelent meg az albuma – és Oscar Mulero intenzív groove-jaitól Surgeon és Regis indusztriális hangzásáig, akik egyébként biztosan nem kegyelmeznek live-jukban, ugyanis a kuriózum British Murder Boys koncepciójukkal lépnek a pult mögé. Azt további részében adjunk hozzá egy adag kavicsos elektrot Alienatától és Terence Fixmertől, valamint Douglas McCarthytól (Nitzer Ebb frontember), és már be is van állítva a tökéletes éjszaka hangzásvilága.
Ez egy mindent elsöprő brutális klubest lesz a múlt és a jelen legjobbjait ötvöző punk attitűddel!

Esemény: Dave Clarke Presents:

Awakenings ADE 2023: Adriatique Present X / GASHOUDER

Lineup: Adriatique (CH) / Ae:ther (DE) / Âme (DE) / Anfisa Letyago (RU) / Innellea (DE) / Olympe (IT)

Esemény: Awakenings ADE 2023: Adriatique Present X

 

OKTÓBER 21. SZOMBAT

DOCKYARD FESTIVAL

Dockyard és a Mystic Garden október 19-én, szombaton visszatér a Havenparkba. A két ellentétes koncepció részt vesz a 2 az 1-ben fesztiválélmény megteremtésében. A Dockyard ipari és techno esztétikájáról ismert, szemben a Mystic Garden meseszerű hangulatával. Mindkét fesztiválnak ugyanaz az általános bejárata, így oda-vissza lehet sétálni egyik világból a másikba. A kiadás vendéglátó partnerei közé tartozik a FIGURE, a GEM Records, a Machine, a Mindshake Records, a Once Upon A Time és a Treehouse, több mint 50 művészt meghívva a különböző színpadokra.

Line up többek között: Anfisa Letyago, Cleric, Daria Kolosova, DaxJ, Chris Liebing, HI-LO, Ilario Alicante, Joran van Pol, Rebekah, ROD, Secret Cinema

Esemény: https://dockyardfestival.com/dockyard-ade-2023-2/

Speedy J presents STOOR Live

Két év teltházas kiadás után a Speedy J és a STOOR legénysége visszatér a Paradisoba az ADE 2023 során, hogy egy kétnapos audiovizuális látványt nyújtson a STOOR élőben.
A STOOR live egy teljesen rögtönzött hardveres jam váltakozó zenészek között, Speedy J techno producer vezetésével. A színpadtervezést, a világítást és a videóművészekből álló csapatot Karl Klomp tértervező irányítja: robotkamerák és videohardver-hackek segítségével egy LED-es videóobjektum, kép és hang a féktelen elektronika szimbiózisává olvad össze.

Résztvevők: Alberta Balsam (NL) / JakoJako (DE) / Karenn (GB) / Mayo (NL) / Megan Leber (NL) / Robin Kampschoer (NL) / Speedy J (NL) / Surgeon (GB)

Esemény: Speedy J presents STOOR Live

Awakenings ADE 2023: Saturday / Gashouder

Line up: Ben Klock (DE) / Enrico Sangiuliano (IT) / Indira Paganotto (ES) / Joyhauser (BE) / Marcel Dettmann (DE) / Myra (NL) / Pan-Pot (DE)

OKTÓBER 22. VASÁRNAP

ADE Hangover

Az ADE területén való repkedés után az NDSM-Wharfban érdemes zárni a hetet az ingyenes szabadtéri programmal. Food truckokkal, kézműves sörökkel, egy csomó művészettel és kreativitással, egy vintage piaccal, hangulatos kádakkal és tábortüzekkel, és ami a legjobb az egészben, rengeteg live-al és DJ-kkel tökéletes talajt biztosítanak a táncparkett utolsó felgyújtásához.

Line up: Aritmia Sonora (IT) / Benwal (NL) / DJ Europarking (NL) / Elias Mazian (NL) / Elli Acula (DE) / Essy (BE) / FKA.M4A (DE) / KETTAMA (IE) / Lizzy Green (NL) / Lovefoxy (DE) / Mano Le Tough (IE) / Moxie (GB) / Nefo / Nicky Elisabeth (NL) / Parallelle (FR) / Rens, Jaïr & Ome Uncle (NL) / Roswitha (NL) / Ryan Elliott (US) / Salmonella (US) / Salute (AT) / Spill Gold (NL) / TITUS (NL) / Trepanado (BR) / Volar (NL)

Esemény: ADE Hangover