Legújabb interjúsorozatunkban a hazai elektronikus zenei közeg friss arcait szeretnénk bemutatni. Csupa olyan DJ-t és producert, akik a közelmúltban kezdtek el nyilvános helyeken zenélni. Vagy akár régebb óta is, de még nem kerültek igazán a radarra, pedig a képességeik alapján erre minden esély megvan. Ric_Hard is az új generációt képviseli. Ő New Generation Rave (róluk ITT olvashatsz részletesebben) egyik rezidense, stílusát a hardtechno jellemzi. Öt éve kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével, hamarosan pedig Rotterdamba utazik, ahol először fog külföldi közönség előtt fellépni. 

Mióta foglalkozol zenéléssel, hogyan csöppentél bele az elektronikus zenei közegbe?

2018-ban vettem meg az első kontrollerem egy munkatársam hatására, aki mindig mesélt a bulikról amiket szerveztek.

Ezután két év gyakorlás után – még a Covid alatt – egy illegálbulin jártam. Láttam, hogy velem egykorú kezdő Dj-k próbálják magukat ki, így én is beszéltem a szervezőkkel és a következő bulin zenélhettem. Aztán tetszett nekik, amit csináltam.

Utána  megismertem Mimirt, és elkezdtünk zenélni hol b2b-ben, hol egyedül. Itt szeretnék köszönetet mondani Boginak és Olivérnek hogy megkaptam tőlük az első lehetőségeket!

Ezután jóbarátom Ádám szervezett egy nagyszabású házibulit (70-80fő) és megkért, hogy zenéljek azon a bulin, ez volt az első  privát GVO-hoz ( good vibes only) köthető buli, ami annyira jól sikerült, hogy mindenki szerette volna a folytatást, a többit meg már tudjuk, ebből a buliból indul a Good Vibes Only, és a New Generation Rave.

Hogyan definiálnád az általad játszott zenéket?

A zenéim Hard/industrial zenék. Próbálok mindig naprakész lenni és minden buli előtt új zenéket keresni, mert szerintem akkor jó egy Dj, ha nem mindig ugyan azokat a trackeket pörgeti. Főleg a holland és a francia hardtechno fogott meg, az új stílusú fake droppokkal, hardcore kickekkel a droppok elején, egy új színt vitt az egyhangú monoton hardtechnoba, ez nagyon magával ragadott minket is, ahogy a bulizókat is.

Kik a kedvenc hazai / külföldi zenészeid, példaképeid?

David Temessi: Első hardtechno bulimon Marika Rossa helyett ő nyomott egy 3 órás extendedet, előtte el se tudtam képzelni, hogy ilyen jó is lehet ez a gyors zene, pedig lehet!

Svetec: Mindig meg tud újulni és egy igazi példakép, aki már nagyon régóta benne van a szakmában, nemzetközi vonalon is nagyon sikeres. Megérdemli.

SLVL: Ő az aki a Dj pult mögé született és öröm nézni amikor zenél, olyan vibe kap el… egyszerűen lenyűgöző. Ezenfelül leginkább a  saját zenéit játssza, ami még inkább kiemeli őt a tömegből. Legnagyobb örömömre tőle vehettem át a pultot Isaszegen, ami egy örök emlék marad nekem!

Dyen: Ő volt az, akit az első fellépésén úgy hallottam, hogy nem nagyon ismertem munkásságát, de amint lement a szettje a buliban, kedvenccé vált.

Mi a legnagyobb tanulság, amit eddig megtanultál a dj pult mögött?

Az, hogy nem elég ha jól  lezenélek és én jól érzem magam. A vibe-ot át kell adni. A közönséggel való „néma” kommunikáció, a droppok átélése fontos egy Dj számára,  ebben sokat kellett fejlődjek, de jó úton haladok szerintem.

Miben szeretnél a legtöbbet fejlődni?

Jelenleg a zeneírásban szeretnék fejlődni a legtöbbet, hogy át tudjam adni a kreativitásom a közönségnek. És az előbb említett kommunikációban is van még hova fejlődni.

Milyen projektben vagy benne, hol hallhatunk legközelebb zenélni?

Szombaton lesz D9-ben a New Generation EPISODE006 , ott fogok fellépni, és van egy külföldi fellépésem is december elsején Rotterdamban a Toffler klubban. Lois & Friends névre hallgat a buli, elég ütős lesz a line up! (Hush&Sleep, Santos, Nord, Mansist, DDRCK b2b Cortes)

Top3 aktuális zenéd?

Oguz – So Alive – https://soundcloud.com/oguz808/so-alive
TNMN – Unfaced – https://soundcloud.com/innergatetechno/tnmn-unfaced
Fantasm- Napalm In The Air – https://soundcloud.com/falsiverecords/fantasm-napalm-in-the-air-1

Mi a célod a jövőben?

Minél több szórakozóhelyre eljutni, hogy mások is felfigyeljenek a munkásságomra és élvezhessék a zenémet!

RIC_HARD SOCIAL
https://instagram.com/ric_hard.ng?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==
https://www.tiktok.com/@ric_hard96?_t=8hPXlGVF7Hl&_r=1

NEW GENERATION @ D9 ~ EPISODE006 ~ (2023.11.18.)
Esemény: https://www.facebook.com/events/s/new-generation-d9-episode006-/854000052878541/
Jegyek: https://cooltix.hu/event/652f2bb19102350a9dd44ad4