Ragályi József és Simon Péter elektronikus zenei duója 2021-től létezik aktívan. Azóta már több szerzeményük is napvilágot látott különböző streaming platformokon. De a közös zenélés egészen 1993-ig vezethető vissza, amikor is a két miskolci fiatal “Present Perfect” néven állandó fellépőnek számított a helyi technopartikon. Ebban az időszakban a szintén helyi illetőségű Suta (Liquid Limbs) nyújtott önzetlen segítő kezet a megfelelő hangzás kialakításában. 1998-ban azonban Joci Kanadába ment, majd később Péter is elhagyta az országot, ő pedig az Egyesült Királyságba költözött. A megváltozott életkörülmények miatt mindkettőjük életében hosszú időre háttérbe szorult a közös zenélés, mígnem a technikai feltételek nemrégiben már lehetővé tették, hogy a duó akár a világ két másik felén élve is hatékonyan tudjon újra együtt dolgozni.

„A zenék írásához alapvetően Cubase-t használunk, azon belül pedig különböző vst-ket és plugin-eket, pl. Serum, Sylenth, Hybrid, Kontakt, stb. A project file-okat szoktuk egymásnak átküldeni így gyorsan bele tud nyúlni a másik egy adott track-be. Az öblösebb analóg hangzásokért egy Behringer Deepmind 6-os felel, valamint a beat-ekhez nagyon szeretjük a Korg Volca Drum-ot használni. Személy szerint én jobban kedvelem a hardware vasakat mint a vst-ket, van is egy-két hibrid szinti amit a közeljövőben szeretnék beszerezni.

Az első közös fellépésükre idén nyáron került sor, amikor is július 22.-én Miskolcon az Elektróger Majális keretein belül egy 50 perces live act-et adtak. November 6-án pedig már a nagy nyilvánosság előtt, a kínai International Music Expo-n debütált legújabb szerzeményük. Az “Another Future” című track-et a live fellépésükön készített videoklip felhasználásával mutattak be a közönségnek.

A Drofekt hangzásvilágára óriási hatással bírtak a 80-as, 90-es évek szintipop előadói. (Depeche Mode, Tears for Fears, Jean Michael Jarre). A hazai vonalról több hasonló stílusú produkciót ismerhetünk (elég csak Gamma10, Planetdamage vagy éppen Interflug nevét megemlíteni). Velük még nem állnak kapcsolatban, de egy közös projekt lehetőségére egészen biztosan igent mondanának.

A zenéinket nagyon nehéz egy bizonyos kategória alá sorolni, úgy gondolom sok stílusjegy megtalálható bennük, a minimáltól a trance-esebb hangzásig. 30 évvel ezelőtt simán rá mondtam volna hogy Techno,  de ma már nehéz eligazodni a rengeteg stílus között.

Fotó: Samy-Jade BP

Drofekt jövőbeni céljai között szerepel, hogy minél több, elektronikus zenét kedvelő emberhez eljuthassanak. Már készül az új album, ami tervek szerint július környékén jelenik „Present perfect” címmel, utalva a 30 évvel ezelőtti kezdetekre. Összesen hat track lesz hallható rajta. Az új nagylemez saját kiadásban fog megjelenni, akárcsak a Drofekt eddigi összes zenéje. Úgy gondolják, hogy a mai lehetőségekhez mérve talán nem is fontos, hogy kiadóknál házaljanak. Persze azt ők is tudják, hogy egy label segítségével valószínűleg sokkal könnyebben kaphatnánk lehetőséget arra, hogy minél több helyen megmutathassuk magunkat élőben is. Amit az ő helyzetükben egyelőre még nem lenne könnyű megszervezni:

Én most költöztem vissza Magyarországra. Jocinak sajnos ritkán van lehetősége hazajönni, legutóbb a júliusi fellépésre sikerült,  de mindössze 3 napot tudott csak maradni. Átlag 2 évente tudunk személyesen találkozni, ugyanakkor folyamatosan  napi kapcsolatban vagyunk.” – árulta el Peti.

Ők mindenesetre azon dolgoznak, hogy a jövőben ez már másképp legyen. Szeretnének minél több helyre eljutni. Remélik, hogy erre több lehetőségük is lesz, rengeteg fesztiválra elküldték a jelentkezésüket. Számukra is az lenne az ideális, ha csak a zenéléssel foglalkoznának, háttérbe szorítva a polgári hivatásukat. De ez még egyelőre csak távlati cél. Mindenesetre szurkolunk nekik, hogy összejöjjön!

DROFEKT SOCIAL MEDA
https://www.youtube.com/@dr0fekt
https://www.instagram.com/drofekt/
https://soundcloud.com/drof3k7
https://www.facebook.com/Drofekt