Két ünnep között nincs is tökéletesebb alkalom, hogy felfedezzük az elektronikus zene világának legjobb dokumentumfilmjeit.


I Was There When House Took Over the World

Alapmű, ami a house műfaj születését mutatja be a meleg underground disco szcénától Chichagon át egészen New Yorkig. Utazás a boldog ’70-es években, aminek végére megszűnt a címkézés és már nem az számított, hogy hol születtél vagy milyen a bőrszíned. Interjúkat hallhatunk többek közt a The Loft rezidensétől, Nicky Sinao-tól, valamint megszólal Chip E, Marshall Jefferson, Nile Rodgers, Jesse Saunders, DJ Pierre és a máig működő chicagói Smart Bar tulaj, Joe Shanahan.

20 Years Of Ultra

Több részes videósorozat, ami az Ultra fesztiválok fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte 2018-ban. Az eredetileg miamii székhelyű mega esemény egy ideje már a horvátoknál is megrendezésre kerül. Olyan nevek nyilatkoznak, mint Tiësto, Josh Wink, John Digweed, és Nic Fanciulli. Az 5 részes sorozatból kiderül, hogyan lett az egyik legnagyobb és legikonikusabb fesztiválmárkája az Ultra, amire a világ minden tájáról érkeznek vendégek.

Real Scenes: Detroit | Resident Advisor

A Resident Advisor a 2010-es évek elején több részes videósorozatban mutatta az elektronikus zene bástyáinak számító városok aktuális helyzetét. Kedvenc epizódunk Detroitról szól, melyben a keserédes múltat járjuk végig a techno zene legkiemelkedőbb alakjainak segítségével, (pl. Juan Atkins, Derrick May, Jeff Mills), akik ekkor még gimnáziumból frissen szabadult idealista fiatalok voltak. Bemutatásra kerül az amerikai autóipar fellegvárának számító város, ami mára üres gyárépületek és a szegénység jelképe is egyben és felsejlik egy pozitív jövő is, ami a város és a techno zene kapcsolatát hivatott erősíteni.

Under the Electric Sky | EDC Documentary

Electric Daisy Carnival (EDC) Las Vegas leghíresebb fesztiválja. Ebben a dokumentumfilmben egy csapat fiatal kalandjait követhetjük nyomon, akik végig bulizzák a 2013-as eseményt, kiegészítve izgalmas interjúkkal és színfalak mögötti felvételekkel. Érdekesség, hogy ebben az évben tört be a köztudatba – az azóta már elhunyt fiatal sztár -, Avicii is. A 2013-as Electric Daisy Carnival 350,000 fő részvételével zajlott.

The Sound of Belgium

Amikor az elektronikus zene történelméről beszélünk, akkor mindenkinek Detroit, Chicago, Berlin vagy az Egyesült Királyság jut eszébe, pedig Belgium is jelentős szereplő volt mindvégig. Egy kis ország, mely csak úgy ontotta magából a zenét – ezzel megteremtve a maga belga hangzását, amit „Belgian New Beat”-nek is szokás nevezni. Ez a hangzásvilág segített az industrial techno műfajt meghonosítani és ennek volt köszönhető például a 2manyDJs formáció felemelkedése is. A film bemutatja, hogy a politikai környezet és a kultúra hogyan hatott egymásra, mely ezt a műfajt meghonosította. (szerk. ez a videó sajnos nem elérhető teljes hosszában, aki kíváncsi rá az 3 euróért nézheti meg a vimeo-n)

WE CALL IT TECHNO

Most már kijelenthetjük, hogy Detroit gyökerei leginkább Berlinben honosodtak meg, de a német főváros mellett korábban más város is jelentős szerepet játszott, mint pl. Frankfurt. Ez a dokumentumfilm a Love Paradetől a legfontosabb német klubokon át teljes képet nyújt, hogy megismerhessük hogyan nyújtott bölcsőt a kommunizmus bukása ennek a szcénának. Sven Väth, DJ Hell, Tanith, Talla 2XLC a megszólaltatott művészek.