Volt idő, amikor irigylésre méltó szerep jellemezte a vidéki partyéletet. Legyen szó a keleti vagy a nyugati végekről, mindenhol akadtak szép számmal olyan klubok és fellépők, akik miatt igenis megérte csapatostul átvonatozni a fél országot. Ezek az idők aztán szép lassan elmúltak, ma már a budapesti bulik szinte teljes dominanciájáról szól minden. De azért vannak kivételek. Győr az egyik ilyen. A Rába parti megyeszékhelyen megforduló DJ-k felhozatalát bárhol megirigyelnék a világon. Sikztah állhatatos munkásságának köszönhetően, aki hosszú évek óta formálja erős kézzel a helyi kultúrát. Az általa megálmodott rendezvények közül is kiemelkedik a DUMDUM, ami hosszú évek óta számít biztos pontnak a hazai partytérképen, ez Nyugat-Magyarország elsőszámú egynapos elektronikus zenei fesztiválja, ami ebben az évben június 25-én kerül megrendezésre. Az idei fellépők listáját elnézve pedig megállapítható, hogy a DUMDUM ezúttal is a nemzetközi techno legfrissebb helyzetképét hivatott bemutatni. Nézzük is őket sorban!

Charlie Sparks kétségtelenül az egyik legaktuálisabb fellépőnek számít napjainkban. Egészen elképesztő az a fajta elementáris erő, ahogyan zenéjével egészen a csontunk velejéig hatol. Nála egyáltalán nem számít elcsépelt frázisnak az, hogy ő maga az energia: acid, industrial, rave és a psytrance-szerű groove-ok keverednek egymással. 2020-ban jelent meg az első saját szerzeménye. Az általa prezentált lendület könnyen utat tört magának a világ klubjaiban. Pedig ez egyáltalán nem volt ennyire egyértelmű. Charlie ugyanis építészetet tanult, ekkoriban mélyült el igazán a techno sötét bugyraiban, aminek csak hálásak lehetünk!

Randomer (akárcsak Charlie Sparks) az Egyesült Királyságból érkezik. A dubstep közegből indult a pályafutása. Első techno zenéje az Untold-által vezetett Hemlock gondozásánban jelent napvilágot, aminek a kiadó főnökének javaslatára lett ez a „őrülten buta” hangzása. Nem sokkal később már a rotterdami illetőségű Clone jelentette meg a zenéit, 2017-ben pedig Clouds-szal közösen megalapították saját kiadójukat.

Niki Istrefi a kortárs techno egyik legizgalmasabb producere. Az ifjú dán tehetség nem ismer semmiféle kegyelmet, zajos-rideg ipari hangzással és kíméletlen sebességgel fogja lerombolni a táncteret június utolsó szombatján is. A Koppenhágában székelő artist 2017-ben jelentette meg első saját zenéjét. Vele kapcsolatban mindenképpen érdemes megemlíteni azt, hogy pályafutásának egyik fontos mérföldköve Magyarországhoz köthető. Ugyanis második EP-je egy hazai label, a BRVTAL gondozásában látott napvilágot még 2020-ben, ami aztán a HATE Youtube csatornájára is felkerült.

A 2022-es DUMDUM harmadik külföldi fellépője Franciaországból fog érkezni, egészen pontosan Strasbourg városából. Arnaud Chagniot 2015-ben kezdett el saját zenéket írni. Miután felfedezte magának az elektronikus zene különböző irányzatait, rátalált saját stílusára és 2019-ben indította útjának a MORSURE projektet. Hangzásvilágát nyers, indusztriális groovy techno-ként definiálja. Már abban az évben egy holland kiadónál jött ki a zenéje, azóta pedig bejárta már fél Európát, hamarosan pedig Kolumbiában fog turnézni.

Rikhter számára is 2019 jelentette a fordulópontot, ő azonban valósággal berobbant a nemzetközi színtérre. Nem volt olyan szeglete akkor a világnak, ahol ne játszották volna rongyosra „Phiom Enhah” című debütáló szerzeményét, ami a Kobosil által működtetett berlini R-Group gondozásában látott napvilágot. A német techno titán innentől már sorra kapta a meghívásokat, hamar kitárult lemezestáskája előtte a Berghain kapuja. Az ő biográfiájában is találunk hazai vonatkozást, egyik szerzeménye ugyanis a Trianon címet viseli.

Csupa fiatal, ám annál jelentősebb szerepet betöltő DJ/producerről volt szó eddig, a június 25-i DUMDUM hatodik nemzetközi fellépőjét viszont senkinek nem kell bemutatni. A Pet Duo nevét ugyanis mindenki ismeri! De ez nem is csoda, hiszen a brazil páros páratlan karriert tudhat maga mögött. Akkor kezdődött a pályafutásuk, amikor az est többi főszereplőjének egy része még meg sem született! Ana és Pet 1997-ben indult el felfelé a sikerhez vezető lépcsőn. A valóságban is egy párt alkotnak, több mint 25 éve élnek boldog házasságban. Jövőre lesz 20 éve, hogy először zenéltek Magyarországon, így aztán a hazai közönség több generációját ismerhetik. Bámulatos technikai tudással rendelkeznek, egyszerre négy lemezjátszón fogják elkápráztatni a hard technot szerető közönséget, ahogyan teszik ezt fáradhatatlanul, mindenféle trendekkel szembeszállva immáron negyed évszázada.

De nem csak a külföldi fellépők miatt lesz érdemes június 25-én a DUMDUM-ot választani. Baromi erős hazai felhozatalra számíthatunk! Ilyen lesz Sikztah és Svetec b2b-je, a keményvonalas hazai techno két nagyágyúja egyszerre fog a pult mögé állni. Az est ívét Sanfranciscobeat, valamint Man + Machine játéka teszi teljessé.

És hogy mire számíthatunk zeneileg? Magas BPM-számban nem lesz hiány. És akkor még finoman fogalmaztunk. A buli már este 6-kor kezdetét veszi és egészen másnap reggel 8-ig fog tartani. Mindenki kösse fel a gatyáját, mert ez tényleg kemény menet lesz. Volt időszak, amikor sokan panaszkodtak arra, hogy a techno már elvesztette régi erejét. 2022-ben nem ilyen idők járnak. A techno kíméletlenebb és brutálisabb, mint valaha. Az industrial és a hard techno hangzás mindenhol utat tört magának. És erről június 25-én a DUMDUM közönsége is megbizonyosodhat.

Idén a DUMDUM visszatér eredeti szellemiségének környezetébe és ismét egy teljesen szabadtéri, a városi környezeten kívül eső helyszínen fogjuk megrendezni, amely nem más, mint a TEREP.

A TEREP-nek becézett terület régebben katonai lő- és gyakorlótérként üzemelt, abszolút zöldövezetben. Győr belvárosától kb. 4 km-re található és a festői szépsegű Fertő-Hansági Nemzeti Park integráns része, távol minden zavaró tényezőtől, a külvilágtól szinte teljesen elszeparálva.

Ezzel a mindannyiunk által rajongott zene hangzásvilágnak, valamint a korszellemnek megfelelő szabadtéri helyszínnel pedig egy új időszámítás veszi kezdetét a DDEMF immáron 13. életévében.

Természetesen az odajutásról is gondoskodunk számotokra, hiszen a helyszínre ingyenes partibuszok, illetve fix áras személyszállítók fogják könnyebbé tenni számotokra a kijutást.

A színpad- és hangtechnika, valamit a zenei felhozatal pedig a DDEMF eddigi szellemiségének megfelelően ugyanúgy hozni fogja azt az európai szintű színvonalat, amelyet megszokhattatok már az évek során.

Esemény: https://www.facebook.com/events/5242548962459842
Jegyek: https://bit.ly/3wPFloW